Skip to content

Clemensdomein Traditional Geocache

Hidden : 05/17/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het Clemensdomein is het ommuurde terrein rond het St. Clemenskerkje in Oud Merkelbeek (sinds 1982 gemeente Brunssum). Dit rijksmonument bestaat uit :

  1. de monumentale Clemenskerk (in 2013 gerenoveerd)
  2. het gloednieuwe bezoekerscentrum (2014)
  3. de  Lourdesgrot (gebouwd in 1887)
  4. het grafmonument van de adellijke familie de Negri
  5. het oude parochiekerhof (nu parkje)
  6. en de ommuringen

 

Clemenskerk
De Clemenskerk is de oorspronkelijke parochiekerk van Merkelbeek. De fundamenten van de kerk dateren uit de 10e eeuw. De muur aan de zuidzijde bestaat voor een gedeelte uit breeksteen (Maaskeien) en in het metselwerk zijn nog Romeinse dakpannen verwerkt.

De Clemenskerk was al een zelfstandige parochie in 1234. In dat jaar wordt in een verslag van het Landskapittel van Susteren van 1 juni 1234. 'Joannes sacerdos de Merckelbeich. De kerken van Brunssum, Schinveld en Jabeek waren ondergeschikt aan de Duitse gemeente Gangelt. Deze parochiekerk, oorspronkelijk een zaalkerk, werd regelmatig uitgebreid of aangepast. Uit de muurankers van de toren 1746 kunnen we opmaken dat toen groot herstelwerk aan deze toren heeft plaatsgevonden. De kerk had voorheen ook zijbeuken, maar deze zijn afgebroken. De kerk heeft tot 1878 dienst gedaan als parochiekerk totdat de parochiekerk in bovenste Merkelbeek werd ingewijd. De kerk hier werd vervolgens verbouwd tot nachtkoor voor de priesters: eerst Benedictijnen en later Karmelieten. Tevens werd de binnenzijde van het kerkje vanaf 1901 voorzien van nieuwe muurschilderingen, gemaakt door Dom Romanus Jacobs. Gelijktijdig werden de grenen koorbanken aangebracht in de Kapittelzaal of de het nachtkoor. Hier werden de getijden door de monnikengemeenschap gebeden of gezongen. De 8 getijden of Uren vonden tussen 5 uur in de ochtend en 20u 's avonds plaats. Het klooster naast de kerk werd steeds verder uitgebouwd. In 1904 werden de leien op het dak vervangen door pannen en werd het 'oude kerkhof' naast de kerk, waarop een Lourdesgrot was gebouwd, ommuurd.

Na de Benedictijnen hebben de Karmelieten de kerk en het klooster bewoond en gebruikt van 1923 tot 1968. Vervolgens kwamen klooster en kerk in particuliere handen (bejaardenhuis) totdat in 1992 de gemeente Brunssum eigenaar werd van het hele complex. Na de verbouwing en officiele heropening in 2014 is het beheer overgedragen aan de stichting Clemensdomein, die het kerkje en het bezoekerscentrum exploiteren. Zo kan er in het Clemenskerkje bijvoorbeeld ook gehuwd worden.

Lourdesgrot
Deze grot werd gebouwd in 1887 op initiatief van emeritus pastoor Kamps. Na een bezoek aan het Franse Lourdes bracht hij een stukje steen van de rots, waar nog geen 30 jaar daarvoor in 1858 Maria aan Bernadette verscheen, mee voor deze grot. Pastoor Kamps verbleef in het Klooster van de zusters van het Kostbaar Bloed, gevestigd in de voormalige pastorie. De grot werd gebouwd met veldbrandstenen van de ringovens uit de buurt tussen Merkelbeek en Brunssum. Het Mariabeeld in de grot werd geschonken door barones De Negri, die verzorgd werd in het bejaardenhuis. Op 26 juni 1887 werd de grot onder enorme belangstelling ingezegend. Het succes van de grot als bedevaartplaats was de oorzaak dat de zusters het klooster in 1892 verkochten aan de Benedictijnen. Het werd rond de grot te druk en de rust, die de ouden van dagen wensten, werd verstoord door de bedevaartgangers.

De grot bleef een grote aantrekkingskracht uitoefenen op bedevaartgangers, omdat Lourdes of te ver of te duur was. Verder vormden de pelgrims een belangrijke inkomensbron voor het klooster, dat na de Benedictijnen vanaf 1923 gebruikt werd door de orde van de Karmelieten. Tot de zestiger jaren duurde die belangstelling . In die tijd na de 2e Vaticaans concilie en de veranderingen in de Kerk en in de maatschappij vertrokken de Karmelieten al snel en verstomde het "Ave Maria"van de pelgrims hier.

De renovatie
In 2008 werd gestart met het restaureren van de muurschilderingen in het Clemenskerkje en met de renovatie van het Clemenskerkje. Eind 2014 is het Clemenskerkje gereed en is het vernieuwde Clemensdomein inclusief het nieuwe bezoekerscentrum geopend. Sindsdien zijn er al tal van concerten en exposities gehouden.

Meest spirituele plek van Nederland
In 2014 werd in een live-uitzending van het programma RKK Kruispunt Radio op NPO Radio 5 bekendgemaakt dat het Clemenskerkje in Brunssum verkozen is tot 'Meest Spirituele Plek van Nederland'. Bezoekers van de site RKK.nl konden twee weken stemmen op een vijftal plekken .

In totaal hebben zo'n 10.000 mensen aan de verkiezing meegedaan. Voor het Clemenskerkje is deze verkiezing een bekroning op een lange periode van restauratiewerkzaamheden en verbouwingen. Tijdens de locatie-uitzending in het opgeknapte kerkje maakte burgemeester Winants bekend dat Brunssum 31 procent van de stemmen had binnengehaald.

Het bezoekerscentrum
In 2014 is het gloednieuwe bezoekerscentrum opgeleverd. Hier worden regelmatig exposities gehouden.

De cache
Benader de cache s.v.p. vanaf het Clemensdomein via de trap aan de zijkant of vanaf de Groeneweg, dus niet vanaf het onderliggende grasveld. Komt u met de auto, maak dan gebruik van bovenliggende parkeercoordinaten. Benader de cache met beleid en respect, het Clemenskerkje en de Lourdesgrot zijn rijksmonumenten. De cache ligt NIET in het kerkje.

Veel plezier met de cache!!

Om-Om-Om
Tip: Vanaf het Clemensdomein start ook een fraaie multi-cache wandeling van zo'n 6 km, het Ommetje om Oud Merkelbeek, of kortweg 'Om-Om-Om'.

Banner
Ook aan de banner-liefhebbers is gedacht:
.

Kopieer de onderstaande code en plak deze in uw profiel:
<a href="http://coord.info/GC5VKFM" target="_blank"><img src="http://img.geocaching.com/cache/large/cb387d7b-7c4e-403f-840d-69a8a7826606.jpg" alt="Clemensdomein" border="0"></a>

Optioneel: maak een foto van (uzelf op) het Clemensdomein en upload deze bij uw log.

Additional Hints (Decrypt)

Wr orag rra xrv nyf wr qrmr jrrg gr ivaqra :-)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)