Skip to Content

<

Kruununmyllyn salaisuus

A cache by RKM1 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/09/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkössä on lego-hahmoja vaihtotavaroina lapsille ja miksei vaikka muillekin. Kun viet hahmon, jätä toinen tilalle. Siis, vain lego-hahmoja vaihtotavaroina tällä kätköllä. Laitetetaan lego-ukot matkaan! Kätkö sijaitsee Matkolammesta Katumäjärveen vievän Myllyojan varrella sijaitsevan vanhan myllyn vieressä. Myllyn alapihalta löytyy upea paratiisi kaarisiltoineen ja solisevine puroineen!

Paikalla on toiminut mylly tiettävästi jo pitkään ennen valtion omistusta. Kustaa Vaasan hallituskaudella 1500–luvulla, mylly merkittiin valtion myllyksi Hämeen linnan alaisuuteen.

Ensimmäiset merkinnät myllystä löytyvät Hämeen linnan tilikirjoissa vuodelta 1539. Tuolloin myllyssä jauhettiin viljaa sotaväen tarpeisiin sekä mm. linnan omiin tarpeisiin vankilaan ja linnan kartanoiden; Hätilän -, Saaristen - ja Ojoistenkartanon jauhot. Myllystä käytettiin 1600-luvulla myös nimityksiä Linnanmylly ja Kuninkaanmylly.

Katisten kartanon omistaja, kauppias, sittemmin kauppaneuvos Johan Fredrik Lönnholtz, rakennutti uudenaikaisen komean myllyn entisen paikalle vuonna 1866. Uusi mylly oli tarpeen, koska vanha puurakenteinen mylly oli huonossa kunnossa, eivätkä sen kaksi kiviparia riittäneet jauhamaan kaikkea seudun asukkaiden tarvitsemaa viljaa. Kaksi vuotta uuden myllyn valmistumisen jälkeen myllyssä oli raju tulipalo, josta ei jäänyt käytettäväksi muuta kuin ulkoseinät ja joitain metalliosia. Tulipalon jälkeen mylly korjattiin ja se sai uudet jauhatuslaitteet. Mylly paloi myös vuonna 1894. Maksullinen myllytoiminta loppui vuonna 1954.

Myllyn yhteydessä on toiminut myös Hämeen linnan saha 1600-luvun puolivälistä alkaen sekä lastuvillatehdas, Hämeen lastuvilla 1927–1987. Lastuvillan tuotanto loppui styroksin ohitettua lastuvillan pakkausmateriaalina.

Myllyssä on toiminut myös Kyyrölän savipaja, keramiikkamyymälä, antiikkikauppa ja museo.

 

Hämeenlinnssa vuonna 2007 järjestettyjen asuntomessujen yhteydessä Katisten kartano perusti myllyn sisälle ravintolan Kruununmylly. Nykyään mylly toimii tilausravintolana. Myllyn äitienpäivä- ja vappulounaat ovat hyvin suosittuja. Myllyssä voi myös järjestää kokouksia, koulutuksia, seminaareja ja muita yritystilaisuuksia ja juhlia.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

492 Logged Visits

Found it 478     Write note 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 4     Owner Maintenance 6     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.