Skip to Content

<

Hypotermian vaara

A cache by Kollilat, Thea&Sam Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/31/2015
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö sijaitsee Ylöjärvellä Veittijärven läheisyydessä. Kätkö esittelee paikan, jossa harrastetaan avantouintia.


Avantouinti on uintia jäähän tehdyssä avannosa. Talvella veden lämpötila on nollan paikkeilla. Osa avantouimareista käy avannossa saunomisen yhteydessä, kuten kätkön esittelemällä paikalla tehdään. Osa avantouintia harrastavista kuitenkin pulahtaa veteen ilman saunan lämmittäviä löylyjä.

Avantouinnin terveysvaikutuksista on jonkin verran tutkittua tietoa.

Näin siitä kertoo Wikipedia: Avantouinti tehostaa verenkiertoa, lievittää selkä-, niska- ja hartiaseudun kipuja, saattaa vähentää masentuneisuutta, astmaoireita ja nukahtamisvaikeuksia. Avantouinti helpottaa nivelreumaa ja fibromyalgiaa sairastavien vaivoja. Avantouimarit kertovat harrastuksensa auttavan stressiin, virkistävän kehoa ja mieltä sekä parantavan verenkiertoa ja kylmänsietokykyä.

Ja näin avantouinnin terveysvaikutuksista kerrotaan Turussa toimivan avantoseuran sivuilla: Avantouimarit ovat uskoneet hyisellä kylvyllä olevan myönteisiä vaikutuksia terveyteensä. Arkikokemukset saavat tutkimustuloksia tuekseen. Kylmäkaraisun terveysvaikutuksia tutkinut dosentti Pirkko Huttunen toteaa, että talviuimarin virkistyminen ja piristyminen johtuu kylmän antamasta hormoniruiskeesta: stressihormonien eritys lisääntyy suurissa lämpötilavaihteluissa. Koska avantouinti parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, se hidastaa solujen vanhenemista ja säilyttää esimerkiksi ihon kimmoisuutta. Huttusen tutkimuksen mukaan säännöllisesti uivien perusverenpaine laskee merkittävästi. Myönteiset vaikutukset kuitenkin häviävät, jos avantouinti lopetetaan.

Vaikka kylmään veteen pulahtaminen ei kuulosta houkuttelevalta ajatukselta, kannattaa sitä kuitenkin rohkeasti kokeilla. Avatouinti on parhaimmillaan yhtä koukuttavaa kuin geokätköily.

Jos mielesi tekee käydä kokeilemassa avantouintia kätkön esittelemällä paikalla, löydät saunojen aukioloajat rakennuksen ulko-ovesta.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

274 Logged Visits

Found it 268     Write note 4     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.