Skip to content

<

Landlopers Trail # Bonus Cache

A cache by Jail House Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/06/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Landlopers Trail
Dit is een trail welke bestaat uit achttien caches en in een aantal caches zit een cijfer die u nodig heeft om de bonus cache te vinden.

Op het bovenstaande coördinaat ligt de cache niet, deze is fictief. De Mystery cache is te vinden op: N 53 01. (V+U)(I-E) (H+G) E 006 23.(S-L)O(V+E)

 

Wij hebben toestemming van Staatsbosbeheer.

Houd u daarom ook aan de geldende regels. Ga met respect om met de natuur.

Ook hoef je niet te graven of te wroeten om de cache te bereiken. Laat ook geen rotzooi achter in dit mooie stukje natuur, zo blijven we welkom.

De route is ongeveer 6 km lang en het ligt aan het weer, maar anders zijn een paar laarzen of een paar waterdichte schoenen aan te raden.

En prikstok kan soms handig zijn.

Door de bebossing kan de gps soms iets meer afwijken dan normaal.                               

                             

De Landlopers Trail

Johannes van den Bosch, een maatschappelijk betrokken generaal, bouwde in 1823 in het Drentse Veenhuizen drie grote gestichten. Met zijn Maatschappij van Weldadigheid wilde hij de paupers uit de steden en de wezen uit heel het land door hard werken in het veen 'opvoeden tot zelfstandigheid'.
In 1859 nam de staat het experiment over en veranderde de goedbedoelde kolonie stap voor stap in een Rijkswerkinrichting voor veroordeelde landlopers en bedelaars.
Rond 1900 kreeg Veenhuizen het aangezicht dat tegenwoordig als cultureel-historisch erfgoed wordt beschouwd: de oude gestichten werden vervangen door modernere gebouwen, de nieuwe personeelswoningen kregen stichtelijke gevelspreuken.
In de loop van de twintigste eeuw nam het aantal landlopers in Veenhuizen af, en raakten de gebouwen in gebruik als gevangenissen. Het complete dorp, eigendom van het ministerie van Justitie, was tot in de jaren tachtig van de afgelopen eeuw gesloten voor buitenstaanders.
Inmiddels zijn alleen de vijf gevangenissen van Veenhuizen nog gesloten. In 2004 werd het enige gesticht uit 1823 dat er nog stond, verbouwd tot Gevangenismuseum.

De binnenplaats van het Derde Gesticht verbeeld in 1826, toen er zo'n duizend weeskinderen waren ondergebracht. Langs de hele buitenzijde van het gesticht woonden de 'nette' paupergezinnen en het personeel in kamers van 18m2 per gezin.

Verblijfzalen in de gestichten van Veenhuizen: de hangmatten opgehaald tegen het plafond zijn de bedden, de kastjes en bankjes langs de kant het enige meubilair. Een zaal bood plaats aan tachtig paupers, mannen en vrouwen gescheiden. De kinderen werden geplaatst in net zulke zalen in het kindergesticht, met zestig kinderen onder een 'moeder' of 'vader'.

Rond 1900 ging Veenhuizen op de schop. De gebouwen die er toen werden neergezet, en de kaarsrechte kanalen en wijken, worden tegenwoordig beschouwd als cultureel-historisch erfgoed.

Tot 1973 werden er landlopers in Veenhuizen vastgezet, 'verpleegden' genoemd. Steeds vaker meldden ze zichzelf aan om veroordeeld te worden, en kwamen na het uitzitten van hun termijn van drie jaar ook uit zichzelf weer terug. Ze marcheerden in rijen van vier naar hun werk.

Veenhuizen nu, nog altijd met de stichtelijke gevelspreuken die een eeuw geleden op de personeelswoningen zijn aangebracht.

Het Tweede Gesticht dat in 1823 voor de bedelaars en hun gezinnen was gebouwd, werd later een werkgesticht voor de gevangenen van Veenhuizen. Na een grondige renovatie is het in 2004 geopend als Gevangenismuseum

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.