Skip to Content

<

Spoordag

A cache by Quenn Tadleight, SimSanneBim Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/17/2015
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Mensen in de trein gaan altijd ergens naartoe. Al is vaak de reis zelf ook mooi. In deze cache gaan we ook met de trein, maar gaat het om het reizen zelf. Deze zoektocht wordt dus een dag reizen op het spoor, met voor de afwisseling zoektochten in de stations.

This is a long multi on the railroad in the Netherlands. The cache will take a long day in the train and a day-ticket for the train is needed. If you're still planning to do this cache, you can sent me a message for a translation of the questions
Travel wagons
Deze cache is het thuis station van de Little Geocache Train. De locomotief en het eerste wagonnetje waren de eerste containers van het thuis station (helaas verdwenen). Ook horen er twee kleine wagonnetjes bij dit treintje die de wereld van het spoor willen ontdekken.
-De eerste is Little Wagon (TB6RBA9).
-De tweede is the Beer Wagon (TB6RBA8) , dit was een cadeautje voor de eerste vinder

Het spoor
Er is in Nederland ongeveer 6830 kilometer spoor en voor de meeste mensen is dit voornamelijk een manier om ergens naartoe te gaan. Het doel en het einde van een treinreis is altijd een station en iedereen in de trein kan dan ook vertellen wat hun eindstation is. Er worden steeds meer van deze treinstations in gebruik genomen en heel soms wordt en een station uit gebruik genomen. Op de kaart hier onder staan alle stations die op dit moment (2015) in gebruik zijn.

NSkaart

Maar om tussen stations te reizen, moet je niet alleen weten waar de stations liggen, maar ook hoe de treinen rijden. Daarvoor hebben we de dienstregeling van de treinmaatschappijen. Vroeger was deze voornamelijk in het spoorboekje en op de gele schermen op de perrons te vinden, tegenwoordig, plant iedereen zijn reis via internet. De volgende afbeelding laat alle treinverbindingen zien die op het moment (2015) in gebruik zijn en de frequentie waarin deze treinen rijden.

dienstregeling

Wanneer er goed gekeken wordt, is te zien dat niet alle treinen op alle perrons stoppen. Dit komt doordat sommige stations intercity stations zijn en er treinen zijn die alleen op deze stations stoppen. Voor deze cache gaan we gebruik maken van deze intercity stations, daarom vind je hier onder een kaart waarop vroeger en vaak nogsteeds intercitys stoppen en dus gezien kunnen worden als (oude) intercity stations.

dienstregeling

De cache

Voor vertrek
Voor deze cache gaan we onderweg op het Nederlandse spoor, zonder de eindbestemming te weten. Dus alle tijd om te genieten van het reizen zelf. Om te zorgen dat het een zorgeloze dag wordt, hier een paar dingen die zeker kunnen helpen:

Voor deze cache ben je de hele dag onderweg, houd hier dus rekening mee.

Hoewel de cache ook met andere vervoersmiddelen te doen is, is het veruit het makkelijkste met de trein. Helaas kost dit ook wat. Daarom raden we aan re reizen met een abonnement of een dagkaart. Deze dagkaarten zijn regelmatig in de aanbieding bij verschillende winkels zoals Etos, Albert Heijn en Primera. 

Onderweg zal je de afbeelding met de genummerde (intercity) stations nodig hebben. Zorg dat je deze tot je beschikking hebt. Open daarvoor de kaart hier boven en sla deze op. Download NIET de bijlage onderaan, deze heeft minder details!

De vragen zijn op de stations te beantwoorden. Dit houdt in dat het antwoord altijd vanaf de perrons of de stationshal te zien is.

De treinreis tussen twee verschillende stations zal nooit meer dan een uur zijn als er geen vertraging, werkzaamheden of aangepaste dienstregeling is. Wanneer je naar een station moet reizen dat verder weg ligt, is het bijna zeker dat je fout zit!

Waar gaan we naartoe
De cache start op station Amsterdam Centraal, wat ook het station is van de hier boven gegeven coördinaten. De volgende stations zal je moeten puzzelen. Op elk station zal je twee vragen moeten beantwoorden. De eerste vraag, aangegeven met de letters A tot met M leveren een cijfer tussen de 0 en de 9 op. Deze zijn nodig om het eindcoördinaat van de cache te vinden. De tweede vraag, aangegeven met S2 tot en met S12 zijn om te bepalen naar welk station je moet reizen. Hiervoor dien je het getal van de vraag op te zoeken op de kaart met genummerde intercity stations, dit is het station waar de volgende vragen beantwoord moeten worden.

De vragen

Station S1: Amsterdam centraal
a) Op het hek van de koninklijke wachtruimte staan twee jaartallen. Stapeltel alle getallen van de jaartallen tot een enkel cijfer. De gestapeltelde jaartallen = A.

s2) Boven de bogen in de stationshal zijn ambachten afgebeeld. Welk dier heeft de man in de afbeelding boven een van de informatie huisjes in zijn hand (3 letters)? Tel de letterwaardes bij elkaar op en deel dit door 2. Opgetelde letterwaardes gedeeld door 2 = S2

Station S2: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S2.
b) In de stationstunnel hangt een afbeelding waarop de kamer van de stationschef te zien is. Ook zijn er wachtruimtes te zien. Hoeveel verschillende klassen mogen er gebruik maken van de wachtruimte direct naast de kamer van de stationschef? Het aantal klassen = B.

s3) Hoeveel kilometer is het op de fiets naar Haarlem vanaf dit station? Het aantal kilometer = S3.

Station S3: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S3.
c) Op welke datum bestonden de spoorwegen 100 jaar? Neem het getal van de dag en stapeltel dit tot één cijfer. Dit cijfer = C.

s4) Op de tegelafbeeldingen in de stationshal zijn een aantal arbeiders aan het werk. Het aantal arbeiders = S4.

Station S4: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S4.
d) Er is een blauwe fiets te zien die in speciale fietsenrekken staat. Het aantal fietsenrekken = D. (helaas lijkt deze fiets te zijn verdwenen. D=2)

s5) Hoe veel zwart-witte streepjes staan er op elke ruit van de Kiosk? Het aantal streepjes = S5.

Station S5: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S5.
e) Hoe veel euro kost het om op dit station 10 uren gebruik te maken van een klein kluisje? Het bedrag is iets verhoogd. rond het af op hele euro's. aantal euro = E.

s6) Hoeveel sporen heeft dit station? Het aantal sporen = S6.

Station S6: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S6.
f) Op spoor 2 staat een groot stenen kunstwerk. Hoeveel hoeken hebben de gaten samen? Stapeltel dit antwoord tot één cijfer. Dit cijfer = F.

s7) Achterop de brandweerpaal staat een code van 3 getallen. Neem het middelste getal (tussen de streepjes) en deel dit door 10. Het middelste getal gedeeld door 10 = S7.

Station S7: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S7.
g) Hoeveel stalen kandelaars hangen er in de nieuwe stationshal? Aantal kandelaars= G.

s8) Hoeveel bellen hangen er aan de klokkentoren? Aantal bellen = S8.

Station S8: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S8.
h) Hoeveel slagbomen zijn er op dit station? Aantal slagbomen = H.

s9) Uit hoeveel bogen bestaat de overkapping boven de perrons? Aantal bogen min één = S9.

Station S9: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S9.
i) Hoeveel lampen zitten er naast het beeld van de Phoenix in de grond? Aantal lampen = I.

s10) Hoe heet de vervoerder die je naar Doetichem brengt maar niet verder? Tel de letterwaarde van de letters bij elkaar op. Totaal = S10.

Station S10: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S10.
j) In welk jaar is de laatste aanbouw aan het station gedaan? Laatste cijfer van het jaar = J.

s11) Op de muren staat een KM nummer. Wat is het KM nummer van dit station? Tel alle losse cijfers bij elkaar op. Totaal = S11.

Station S11: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S11.
k) In de stationshal is een kunstwerk zonder naam. In welk jaar is dit kunstwerk gemaakt? Stapeltel het jaar tot één cijfer. Dit cijfer = K.

s12) Wanneer is het nieuwe koepeldak van het station geplaatst? Stapeltel het jaartal tot één cijfer. Dit cijfer = S12.

Station S12: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S12.
l) Hoe veel blauwe schoorstenen staan er op de rood-groene blokken? Aantal schoorstenen = L.

s13) Wanneer was de feestelijke afsluiting van de aanleg van de spoorlijn vernoemd naar dit gebied? Tel de zes losse cijfers van de dag en het jaar op en trek hier één van af = S13.

Station S13: Ga naar het station dat op de intercity kaart is aangegeven met het getal van S13.
De route zit er bijna op. Nog maar een vraag. Zijn jullie al toe aan even rust? 
m) In de hal staan houten stoeltjes, die drie verschillende vormen. Hoeveel stoeltjes zijn er per vorm? Aantal stoeltjes per vorm =M.

Het eindpunt
Als het goed is, heb je nu alle letters verzameld. De cache ligt op het volgende coördinaat:
Noord: 52° (A-G)(E+F).(B+C)(I+H)(D+A)'. Oost: 004° (K+F)(J+M).(E/D)(L-G)(M-K)'.
Dus ga nog even naar de laatste plek en probeer daar de cache te zoeken.


Wanneer dan eindelijk de cache gelogd is mag je de volgende banner op je profiel zetten:

dit doe je door de volgende HTML-code op je profiel te plakken:

<a href="http://www.geocaching.com/geocache/GC61PHP"><img src="https://d1u1p2xjjiahg3.cloudfront.net/f1419219-206d-435b-bb31-a26d1d6c7fe4_l.jpg" border="0" >< /a>

NSkaart

Additional Hints (Decrypt)

N: Nna creeba 1.
O: Zvqqryfgr nsorryqvat grtrabire qr yvsg ina fcbbe 3 ra 4 (qhf avrg qr qreqr xynf jnpugehvzgr).
P: orxvwx qr oynhjr cynng bc fcbbe 6.
Q: Gr mvra inans fcbbe 1 nyf vatnat ina qr Gensb Ybpngvr ohvgra urg fgngvba.
R: Re fgnna xyhvfwrf bc urg onyxba.
S: Nyyrra qr tngra avrg urg xhafgjrex mrys.
T: Va qr uny ovw qr Fzhyyref.
U: Birejrt annfg qr creebaf.
V: Va qr avrhjr fgngvbafuny ovw rra ina qr fpuhvsqrhera.
W: Genc anne fcbbe 1.
X: Xyrva obeqwr nna qr zhhe va qr fgngvbafuny.
Y: Bc creeba 3 ra 4 ohvgra urg qnx.
Z: Ubrirry ubhgra fgbrygwrf mvwa re? ina ryxr ibez mvwa re rira irry.

F2: Va qr ibbeuny, obira qr cvnab.
F3: Xvwx baqre nna qr genc ovw fcbbe 1.
F4: Gry qr neorvqref bc orvqr nsorryqvatra.
F5: Qr Xvbfx bc fcbbe 8/9.
F6: Xvwx anne qr fcbbe ra creeba ahzzrevat.
F7: Ebqr oenaqcnyra fgnna ovw qr yvsgra.
F8: Gbera nna urg rvaqr ina creeba 1 ovw qr svrgfrafgnyyvat.
F9: Jvggr birexnccvat
F10: Xvwx bc qr fcbbexnneg.
F11: Bc creeba 3 ra 4.
F12: Tebgr obeq ovw qr fgngvbafuny.
F13: Va qr fgngvbafuny npugre urg vasbezngvr ubxwr.
pnpur: Baqre qr rrefgr fgrra

jnaarre wr re avrg hvg xbzg xna wr rra fzf bs jungfncc orevpug fghera anne ahy-mrf-rra-qevr-ivws-ahy-artra-npug-artra-ahy

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.