Skip to Content

<

Halsuan kirkko

A cache by suohaukka & vtimo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/07/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo multi, joka esittelee Halsuan kirkon ja kirkkomaan. Kätkölle on Halsuan seurakunnan lupa. 

This easy multi-cache takes you to the Halsua church and churchyard. The cache is placed with kind permission from the Halsua parish. For more instructions in English, please skip to the bottom of the description. 


“Halsua oli pieni kappeli, jossa pappi ja lukkari tappeli.” Tämä lyhyt riimi teki Halsuan pienen seurakunnan tunnetuksi, kun se ilmestyi Kansanvalistusseuran kalenterissa vuonna 1902. Juonikas-nimisen vitsi- ja pikkarunoilijan sepittämä, kokonaisuudessaan yli 20-säkeinen kertomus perustuu 1800-luvun lopun tositapahtumiin ja erään papin ja lukkarin tulehtuneisiin väleihin. Niiden seurauksena oli muun muassa reipas käsikähmä kesken kirkonmenojen: “Seurakunta laulaa luritti, kun lukkari pappia kuritti.”

Halsuan rukoushuonekunta perustettiin Kokkolan seurakuntaan elokuussa vuonna 1824. Tuolloin Halsualla oli noin 37 sukua ja 400 asukasta. Itsenäiseksi seurakunnaksi Halsua tuli vuonna 1906.

Halsuan kirkko rakennettiin vuosina 1825-1826. Kirkon paikaksi kaavailtiin aluksi Tofferin harjua, koska sieltä oli tie Veteliin ja Kokkolaan. Kirkko rakennettiin kuitenkin Kauppisen harjulle, jossa se nyt sijaitsee keskellä pitäjää ja maisemallisesti kauniilla paikalla Halsuanjärven läheisyydessä.

Halsuan kirkon rakentamista johti Kaustisen kuulun kirkonrakentajasuvun kolmannen polven edustaja, 17-vuotias Jaakko Kuorikoski, jolle isänsä Heikin arvellaan laatineen kirkon pohjapiirroksen sekä ulkokuvan. Kirkko on pohjaltaan tasavartinen ristikirkko.

Aluksi kirkko oli perin vaatimaton: sisältä ja ulkoa maalaamaton, vuorilaudaton ja harva sekä talvella hyvin kylmä. Vuosikymmenten mittaan kirkkoa on kunnostettu useaan otteeseen, viimeisimmäksi vuosituhannen vaihteessa. Kirkon vieressä seisova kellotapuli rakennettiin vuonna 1882.  

---

YKKÖSPISTE tuo sinut Halsuan kirkon ja kellotapulin väliin. Laske kirkon oven yläpuolella olevasta ikkunasta ikkunaruutujen määrä.

LOPPUPISTEEN löydät koordinaateista
N 63 27.5xx E 024 10.0yy
xx = (ruutujen määrä x 5) + 53
yy = (ruutujen määrä x 5) + 29

Alku- ja loppupisteen välinen etäisyys on alle 200 metriä. Kätkö ei ole kiviaidassa. Kätkön pitäisi löytyä helposti, kun pitää silmät auki :)

---

Matkalla loppupisteelle voit halutessasi valita reitin niin, että se kulkee kahden punamullalla maalatun rakennuksen ohitse:

Muinaisaitta sijaitsee kellotapulin vieressä ja toimii nykyään pienimuotoisena kotiseutumuseona. Aitassa säilytetään vanhoja esineitä, muun muassa maataloudessa käytettyjä työkaluja ja jo eläköitynyttä vaivaisukkoa. Alun perin aitta rakennettiin vuonna 1858 lainamakasiiniksi, jonne kerättiin viljaa sekä hätätilanteen varalle että korkoa vastaan lainattavaksi. Jälkikäteen voidaan ajatella, että makasiini rakennettiin liian myöhään, sillä sinne ei ehtinyt kertyä suurta määrää viljaa ennen pahoja katovuosia 1866-1867. Nälkävuosien karuus koettiin Halsualla ankarimmin alkuvuonna 1868, jollon joka viides asukkaista menehtyi.

Vanha puuhauta on yhä pystyssä, vaikka kirkkomalle on myöhemmin rakennettu uusi vainajien kylmiö. Puuhautaa käytettiin väliaikaisena hautana siihen aikaan, kun Halsualla ei ollut pappia ja ruumiit joutuivat odottamaan papin käyntiä vainajia siunaamassa. Ennen oman kirkon rakentamista halsualaisten vainajat haudattiin Veteliin, jonne oli kesäisin huonot kulkuyhteydet. Poikkeuksellista ei silloin ollut sekään, että sulan maan aikana vainajat haudattiin väliaikaisesti Halsuanjärvessä olevaan Ruumissaareen, josta ne kuljetettiin talven aikana Vetelin hautausmaalle.

 

Lähteet: Halsuan seurakunnan verkkosivut, Halsuan muistomerkit -kirjanen, Halsuan Joulu -lehti 2000

 

**

The starting point brings you between the Halsua church, built in 1826, and the bell tower. Count the number of windowpanes in the window above the church door.

The cache is placed at
N 63 27.5xx E 024 10.0yy 
xx = (number of windowpanes x 5) + 53
yy = (number of windowpanes x 5) + 29

Not in the stone wall. Please respect other church and cemetery visitors when looking for the cache. 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

303 Logged Visits

Found it 295     Didn't find it 2     Write note 2     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 10 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.