Skip to content

<

Dobbeltmordet #30 - Multikunstneren

A cache by wendelboe Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/22/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kunstneren der afslørede falske oplysninger om dobbeltmordet

Multikunstneren Peter Wendelboe afslørede i direkte TV et gevaldigt fupnummer om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej i 1948, da han i DR2's "den 11. time" for åben skærm trak tæppet væk under to fupmagere, der i 20 år førte sig frem som "eksperter i dokumentarisk historieskrivning"

FAKTABOX:
De 10 første cacher i denne serie blev udlagt i 2011 i forbindelse med en udstilling på Politimuseet i København.
I forbindelse med
Politimuseets 2, udstilling om emnet er serien i 2016-2018 blevet udvidet til i alt 37 geocacher.
Se listen over alle cacher i serien her! | Har du fundet dem alle?

Denne cache er nr. 30 i serien og udlagt i anledning af Politimuseets 2. udstilling om det uopklarede dobbeltmord på Peter Bangs Vej i 1948, som åbnede 8. juni 2016. Serien er planlagt og udlagt af Peter Wendelboe fra Aalborg, men den vedligeholdes af et hold af lokale hjælpere og med god hjælp fra dobbeltmordeksperten, historikeren Dines Bogø, Dragør, til kontrol af de mange detaljer i mordgåden.

Herunder fortæller en del af hjælperne, hvorfor det netop blev en kunstner fra Aalborg, der står bag nu i alt 30 geocacher om 1900-tallets største mordgåde.

Kunstneren fra Aalborg

Denne cache er placeret  ved "Designmuseum Danmark", der tidligere hed "Kunstindustrimuseet". 

Det er ét af de steder i Københavnsområdet, hvor det kunstinteresserede publikum tidligere har kunnet møde idémanden til denne velbesøgte ceocache-serie, multikunstneren Peter Wendelboe fra Aalborg (født 29. august 1942).

Blandt de værker, han i 1970 udstillede i "Stensalen" på det tidligere Kunstindustri-museet" var en række jernskulpturer, som han udførte i 1968-1970, -  bl.a. den 65 cm høje  "Torso", der ses til venstre. Sammen med en tilsvarende "Torso" med mere glatte linier udgjorde de to skulpturere hhv. den verdslige jordiske konge (Herodes) og den sejrende, men pinte himmelske konge (Jesus). "Herodes" blev købt af et ungt par fra Røde Mellemvej, mens "Jesus-figuren" senere blev udstillet på en række kunstmuseer og kirker i ind- og udland. Den er omtalt og fotografisk gengivet i en række kunstbøger og kunsttidsskrifter samt kirkeblade, og Peter Wendelboe anser den for ét af sine hovedværker fra denne periode.


Peter Wendelboe har udstillet skulpturer,keramik, malerier og grafik, over hele landet samt i Sverige og Findland. 

Han bl.a. solgt til Statens Kunstfond og Gentofte Kommune, været censor på Charlottenborgs Forårsudstilling og har udstillet flere gange 7 forskellige steder i hovedstaden:

 

 

1 Charlottenborgs Forårsudstilling (flere gange, og blev efterhånden selv censor ved den censurerede udstilling)
2 Den Frie's Efterårsudstilling
3 Kunstindustrimuseet, Stensalen
4 Helligåndshuset på Strøget
5 Nicolaj Kirke
6 Gentofteudstillingen (censureret - salg til Gentofte Kommune)
7. samt sammen med sin hustru, Dorthe Wendelboe  på et  nu nedlagt galleri ved Trianglen
.


På Charlottenborgs Forårsudstilling er hans værker sluppet igennem censurens nåleøje både i den grafiske afdeling og i afdelingen for billedhuggere. Og i 1974 blev han selv valgt ind i censurkomiteen. Han blev desuden udpeget til at være den kunstner, der skulle ledsage udstillingens protektor, den unge Dronning Margrethe, rundt på udstillingen og drøfte værkerne med hende. Det var før, offentligheden vidste, at dronningen selv "gik med en kunstner i maven". På billedet herover diskuterer de to "kolleger" en radering med nogle små fabel-lignende væsener, som dronningen var særlig interesseret i. Hun betroede ved den lejlighed Peter Wendelboe, at hun selv var gået i gang med at gennemillustrere Tolkiens trillogi "Ringenes Herre", som udkom tre år senere (i 1977)  med illustrationer af "Ingahild Grathmer" - et pesudonym, dronningen havde valgt, fordi hun endnu ikke var sikker på, at hun turde springe ud som kunstner under eget navn.  

Multimediegrafik og multimediejulekalendere

Allerede fra sit 18. år (i 1960) har Peter Wendelboe eksperimenteret med multimedier. Det år skabte han nemlig sin første "multimedie-julekalender" - dengang fremført på væggene på Aalborg Katedralskole af 5 mand med 2 stereobåndoptagere, 4 højtalere, 2 overheadprojektorer og et lysbilledeapparat. Julekalenderen er siden blevet en årlig tilbagevendende begivenhed.

I dag kan den opleves på internettet. Den tager hvert år sit udgangspunkt i et emne fra dansk kultur. I december 2015 kom Peter Wendelboes multimediejulekalender nr. 55 med emnet "Danske Julemærker". Se den her.

Peter Wendeboe udgav alledede fra 1974 interaktive "mutimedieprodukter" i form af en række undervisningsprogrammer, der kunne "afspilles" på computer. Blandt emnerne var bl.a. hele den latinske formlære, som Peter Wendelboe er velbevandret i, da han er uddannet i de klassiske sprog, latin, græsk og hebræisk. Siden internettet i 1995 fik tilføjet den grafiske brugerflade, har Peter Wendelboe forsynet talrige hjemmesider med grafiske virkemidler.

Desuden er Peter Wendelboe manden bag en række situationistiske happenings, hvoraf flere gav internationalt gny. Én af dem gav genlyd i flere lande og handler netop om Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej. 
 

"Pufedorf" afsløres i TV-udsendelsen 'den 11. time' 
DR2 26. og 27. februar 2007 


De to forbløffende tv-udsendelser er i virkelighjeden et stykke rendyrket situationisme. De dokumenterer afsløringen af, hvordan de to useriøse "forfattere", Britt Bartenbachs og Ole Hans Jensens forvrøvlede såkaldte "dokumentarhistoriske" bøger om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej er blevet til - helt uden nogen som helst form for hold i virkeligheden og kildekritik  

Peter Wendelboe kalder sig selv "den sidste situationist". De andre er nemlig afgået ved døden. Situationisterne operede som samlet gruppe i 15 år, fra 1957-72. »Internationale Situationiste lignede toporganiseret roderi, en blanding af galeanstalt, børnehave, kunstdebat på højeste niveau, narreværk, intern krig, enestående kunstnerisk produktion, militærstrategisk samarbejde, det rene anarki« skriver Jens Jørgen Thorsen i sin bog "Modernisme".

Gruppens førtes an af Asger Jorn og belgieren Constant, italieneren Pinot Gallizio, den franske digter Guy Ernest Debord, Jorns lillebror Jørgen Nash, tyskerne Prem, Zimmer og Sturm med flere.

Den situationistiske kunstner tager sit udgangspunkt i en opstået situation, som han ikke selv er herre over, og hans "værk" er ikke en fysisk genstand, men den offentlige debat, der opstår foranlediget af kunstnerens aktion.

Peter Wendelboe har et indgående kendskab til sagsakterne vedr. dobbeltmotdet på Peter Bangs Vej og havde set, hvorledes de to skriverkarle, Britt Bartenbach og Ole Hans Jensen førte sig frem i medierne med deres mildest talt anderledes version af begivenherdene. Han satte sig derfor for at afsløre, hvor de to storskrydende "eksperter" havde deres historier fra. 

Arbejdet med afsløringen stod på i 6 år. Hvordan det endte kan du se ved klik på de to TV-udsendelser herover.

Udsendelserne indgik i den specialudstilling, som Politimuseet på Nørrebro i 2011 arrangerede om dobbeltmordet. Og i forbindelse med udstillingen om de uopklarede mordsager, der vises på Politimuseet i sommeren 2016 har museets direktør, Frederik Strand udgivet en bog, der bl.a. beskriver Peter Wendelboes situationistiske afsløring af de falske oplysninger. Herunder kan du se uddrag af bogen:

Til venstre og herunder
ses et uddrag af 

Fredeiks Strands tekst
om dobbeltmordet i
Politimuseets forlder fra 2016.

 

Frederik Strand fortæller i bogen om indsatsen i forbindelse med opklaringen myterne omking dobbeltmordet. På et tidspunkt blev Peter Wendelboe opmærksom på, at der fra det frederiksbergsk forfatterpar dukkede nye beretninger op om begivenhederne under og lige efter 2. Verdenskrig. De nye oplysninger var mildest talt akternative og  tilsyneladnede helt uden sammanhæng med det arkivmateriale, der findes om sagen.

Forfatterparret fortalte fra år 2000 i aviser og i radio, at de havde fundet ud af, at de barnløse ofre for dobbeltmordet slet ikke blev dræbt, men af hemmelige agenter var flyttet til Argentina og oven i købet havde fået en datter, Helle.

Historien kom tilsyneladende fra en tilfældig senildement hestehandler i Nordjylland ved navn Frode,som hverken kunne udtrykke sig mundtligt eller skifligt. Men han kunne nikke "ja" eller "nej" til forfatterparrets fantasifulde spørgsmål og blev hurtigt udråbt til "frihedskæmperhelt", "topagent" for flere internationale efterretningstjenester og direkte ansvarlig for "flugten til Amerika".  

Han kunne bl.a. fortælle om et tysk skib, ladet med atomsprænghoveder, fremstilet i Sæby, som Frode skulle have sænket ved en dramatisk aktion i Kattegat i besættelsestodens sidste år. Men parret kunne ikke finde dokumentation for historien og henvendte sig derfor til Peter Wendelboe, som sad inde med en række hemmeligtstemplet arkiv,materiale om de tyske forlis.

Peter Wendelboe stod på hovedet i et halvt år uden hverken at kunne finde noget om forliset eller skibets eller "atomfabrikkens" navn. 

Til sidst spurgte Peter Wendelboe forfatterarret, om skibets navn kunne være "Pufedorf" (=Frode Fup bagfra). De to "eksperter i dokumenarisk historieskivning" spurgte "Frode Fup" og manden "nikkede bejaende". Så blev Peter Wendelboe klar over, at ikke blot var Frode Fup en fantast, men også de to historieskrivere var fulde af fup.

 I de følgende år udgav "forfatterparret" nye sensationelle oplysninger om Frode, ægteparret Jacobsen og deres "datter", Helle.

Efterhånden blev det en hel sport at se, hvor meget pladder man kunne fodre "forfatterparret" med. Flere deltog i spøgen, der blev mere og mere grotesk.

Til sidst udgav forfatterparret  flere bøger med fiktive fotos, fordrejede kendsgerninger, nye hovedpersoner. Det hele bekræftet af Frode og nogle clairvoiante "vidner".

 På toppen af det hele fik forfatterparret 26. februar 2007 lov til i Mads Brügger og Michael Bertelsens direkte tv-udsendelse "den 11. time" på DR2 at fortælle om deres bøger og de fantastiske opdagelser.

Dagen efter kom Peter Wendelboe i studiet og afslørede, at det hele var fup og svindel, og han påviste, hvordan parret i årevis havde udspredt skøre historier om lig, der var voksfigurer, det barnløse ægtepar, der havde stribevis af børn, som alle var kendte skuespillere, en efterretningsagent der sejlede på den tilfrosne Götakanal, samt vist fotos af levende døde og omvendt o.s.v.

Se selv afsløringen i videoklippet til venstre længere oppe på denne side.

Da Peter Wendelboe og hustruen Dorthe er ivrigegeocachere, og i forvejen havde udlagt cacher i Jylland med lokalhistorieks emner, blev de opfordret til at lave denne serie om det berømte dobbeltmord. Men da de ikke selv bor i området, har en del lokale geocachere tilbudt at være behjælpelige med at vedligeholde cacherne

På alles vegne skal der hermed lyde en stor tak til Peter Wendelboe og de lokale hjælpere.

Timo Y Mentiras & andre lokale hjælpere,
1. august 2016

 

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.