Skip to content

Rust en ruimte in de Onlanden Multi-Cache

Hidden : 02/10/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze wandelmulti van ca. 10-11 kilometer gaat door het nieuwe natuurgebied De Onlanden.
Eventueel kun je de route nog ca. 1,7 kilometer langer maken (zie WP11).

De route gaat door het dorp Roderwolde, met de mooie olie- en graanmolen Woldzigt, door het natuurgebied De Onlanden, waar je rust en ruimte zult ervaren en o.a. langs het Leekstermeer, waar je in de lente en zomer zeilbootjes en surfplanken over het water kunt zien glijden en je komt langs meer interessants.


Let op: als je linten tegenkomt die gespannen zijn om koeien de juiste kant op te leiden, dan kun je daar bij langs. De eigenaar van de koeien en linten is logischerwijs niet blij als die lijnen ineens los hangen.
Hou rekening met de attributen van de cache: dus niet per fiets doen bijvoorbeeld.

De Onlanden waren eens tamelijk waardeloos land voor een boer, dit door de steeds sterk wisselende grondwaterspiegel. Het werd daarom onland genoemd en deze historische naam heeft het gebied opnieuw gekregen nadat het als waterbergingsgebied werd ingericht.

Dit is een beetje dubbel omdat de hooilanden rondom het Leekstermeer ook altijd bekend geweest zijn als de hooischuur van Drenthe; het was dus niet alleen maar onland.

Na een aantal keren van grote wateroverlast in de stad Groningen en omstreken is besloten dat een groot gebied tussen Leek, Roden, Eelde en Groningen moest gaan dienen als waterberging om het water in natte perioden op te vangen. Voor dat doel is het gebied heringericht. Hierbij is er ook om gedacht om het in te richten als nieuw natuurgebied. Dit is nog volop in ontwikkeling. Het gebied zit vol met vogels en otters zijn hier al gesignaleerd. De verwachting en hoop is dat bevers zullen volgen.

In natte periodes kan het gebied vol stromen met water. In droge periodes is veel meer van het landschap zichtbaar.

De route gaat grotendeels over wallen (dijken) die geschikt zijn om over te wandelen. Hou er wel rekening mee dat ook die in natte periodes wat modderiger kunnen zijn. In de zomer heeft de route weinig schaduw dus zonbescherming en water meenemen is aan te raden.

Tip: Wij zouden er zelf voor kiezen om deze route op een mooie zonnige dag te lopen in de lente of zomer, maar als je het gebied wil zien in een periode van overstroming, dan kan dat natuurlijk.

N.B.:Het merendeel van de paden is niet toegankelijk voor fietsers: respecteer de regels die hier gelden en verpest het niet voor een ander en de natuurbeheerders.

Wanneer je de cache hebt gevonden mag je deze banner plaatsen op je profielpagina:

Rust en ruimte in de Onlanden

Gebruik daarvoor onderstaande code:

<a href="http://coord.info/GC69PN9" alt="Rust en ruimte in de Onlanden"><img src="http://img.geocaching.com/cache/large/6c20b46c-98f8-450e-b187-5ac2c106252e.jpg?rnd=0.7294428" alt="Rust en ruimte in de Onlanden" width="400" height="" border="0"/></a>

In de cache is ruimte voor kleine trackables.

Foto's graag! Maar s.v.p. geen spoilers.

We hebben toestemming van de landeigenaar voor het plaatsen van deze cache.

Additional Hints (No hints available.)