Skip to content

This cache is temporarily unavailable.

Larsus cisalpinus: Danes na eventu sem slišal, da ga ni oz. da je uničen in da kamuflaža ni več. Kmalu ga bom servisiral.

More
<

Devača in Devač

A cache by Larsus cisalpinus Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/14/2016
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

SLO:   Zaklad, ki vam pokaže eden najbolj zanimivih kultnih mest starovercev na Krasu.


ENG:  This treasure hunt will take you to one of the most interesting places of pagan ritual worship in the Karst region.
Idejo za postavitev tega zaklada sem dobil, ko sem se udeležil zanimivega vodenja po staroverskih poti na Krasu, pri katerem smo se tudi pogledali spodmol Triglavca.

Takrat je naš vodnik Boris Čok, ki je tudi znan raziskovalec in zapisovalec ljudskih izročil na Krasu, na zelo zanimiv in ilustrativen način opisal staroverski obred plodnosti, ki je potekal v spodmolu Triglavca pri Divači.

Med obredom so staroverci prosili božanstvo Devo za rodnost in zaščito žit pred negativnim božanstvom Moro. Tako je Borisu Čoku leta 1967, tik pred svojo smrtjo po ustnem izročilu svoje babice, povedala njegova prababica Marija Ban - Frigljeva, rojena 1877 v Preložah pri Lokvi.

 

Ker se ne spomnim več podrobnosti, bom raje kar citiral kratek odlomek iz članka „Obrisi mitskih likov Lokve in Prelož v kontekstu Slovanske mitologije“ (avtorica: Katja Hrobat Virloget; objavljen v knjigi „Boris Čok: V siju mesečine: ustno izročilo Lokve, Prelož in bližnje okolice“):   

[…] V tradicijskih verovanjih obravnavanih vasi, v Preložah, Divači in Lokvi, se ponavlja princip trojnega božanstva.

Kot pove prababica Borisa Čoka: “V naši stari veri je bil glavni bog Triglav, ki je imel tri glave. Z eno je pazil na nebo, z drugo na zemljo in s tretjo pod zemljo, zato ima tudi naša najvišja gora tako ime”. Triglavu posvečena svetišča je označevala trojnost. Naravno svetišče Preložanov so označevale “tri kamnite ‘glave’ (zaobljen ostanek treh nekdanjih kapnikov na stropu) – trije bugi (bogovi) v enem bugi (bogu), tak je bil Triglav. Zato ime spodmola Triglavca”.Stena udornice nad spodmolom Triglavca / The wall of collapse doline above the Triglavca rock shelter

Ob treh glavah sta dva obredna kamna. Po besedah prababice je spodaj jamski stalagmit, vrh katerega je škovnica, naravna luknja v obliki ženskega spolovila, ki ponazarja boginjo rodnosti Devo. V njo kaplja voda iz stalaktita v obliki moškega spolovila, ki predstavlja njenega ženina Devača.

Boris Čok nadrobno opisuje staroverski obred, ki so ga Preložani tajno opravljali v Triglavci, potem ko je bilo požeto zadnje žito, ajda. V zdravilnem, čudežnem izviru Vroće (Vroček) so namakali pra­prot, ki so si jo štiri dekleta, svečenice, opasale okrog pasu v zaščito pred besi. Praproti so položile na naravni oltar z naravno luknjo, svečenik, starešina, ki so mu rekli božja glava, pa je vanjo vsul tri vrste žita, pšenico, rž in ajdo. V obrednem obrazcu so prosili boginjo Devo, naj “jarovi”, obrodi, in naj žita zaščiti pred Moro. Posvečena praprot iz obreda je na ognjiščih varovala družine pred nesrečami. Po nekaj dneh ob prvem luninem krajcu se je starešina vrnil po zrnje, ki je medtem vzklilo, in ga skrivaj položil po vseh njivah starovercev za dobro letino z izrekom “Jari žito”.

Po pričevanju avtorja naj bi se zadnji obred vršil še konec tridesetih let 19. stoletja.

V Triglavco so hodila tudi dekleta iz Divače, ki so imele težave z zanositvijo. Cerkev je poganski kult plodnosti poskušala udomačiti, pokristjaniti s tem, da je postavila pil (znamenje) primernega svetnika, sv. Frančišča Pavelskega, pred cerkvijo, ki naj bi odpravljal enake težave. Iz kulta v Triglavci naj bi izhajal tudi toponim Divača, ki je v najstarejših virih zapisana kot Devač, Dovač ali Devač(o), Devača, podobno kot še danes izgovarjajo najstarejši domačini […].


Stalagmitna in stalaktitna tvorba, simbola vulve – devača in penisa – devač / Stalagmite and stalactite formation (two rocks as animistic objects): symbols of vulva – devača and penis – devač

 

ENGLISH SUMMARY of the Slovene description:

 

I got the idea for the placement of this geocache during a guided tour of some of the most prominent places for pagan rituals in the Karst region. Our tour guide Boris Čok (who is also a renowned researcher of the old (pre-christian) slavic believes in this area) told us some very interesting details about a pagan cult of fertility that was once regularly (= every autumn) practised in the rock shelter with the mythological name of Triglavca.

Its core part constituted of a ritual supplication to the deity Devi to protect the next year's summer wheat harvest from the negative female demon Mora.

According to Čok's accounts the last such ritual took place at the end of the 1830s, after which it was most probably forcefully prohibited by the (Christian) authorities.

When you step into the middle part of the cavelike shelter Triglavca you will notice a very distinctive rock formation (see picture above) which played a central role in this ritual of regeneration and rebirth.

It consists of a unique stalagmite remarkably reminiscent of a female vulva (devača), and – hanging from the ceiling above it - a less suggestive stalactite formation that can nevertheless be compared to a male phallus (devač).

The name of the geocache refers to the pagan belief in the existence of the two mythical creatures (or two animistic objects) devača and devač which symbolize sexual unification and fertility.

 

Additional Hints (Decrypt)

Mnxynq fr anunwn an yriv fgenav fcbqzbyn (xb cevqrš qby, tyvu an mnprgxh bm "iubqh"). Pr cn erf bohcnš, tyrw fyvxb "zrtnfcbvyre". / Pnpur vf uvqqra ng gur sne yrsg fvqr bs gur ebpx furygre (ybbxvat sebz nobir), irel pybfr gb vgf ortvaavat be "ragenapr". Vs va qbhog, ybbx ng gur cebivqrq cvpgher "zrtnfcbvyre".

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.