Skip to Content

<

De vuurtorens van Nieuwpoort

A cache by Willywhisky Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/15/2016
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

 

 

Vuurtorens ontstonden uit gewone open vuren die af en toe en liefst op een hoogte zoals klip of duin, werden aangestoken om zeevarenden te helpen bij het vinden van de haven. En minder om zeewegen met hun eventuele hindernissen zoals zandbanken of klippen aan te duiden. Later werden die vuren in ijzeren manden op houten constructies aangestoken, en tenslotte bouwde men stenen vuurtorens.

 


Beknopte geschiedenis van de vier opeenvolgende vuurtorens van Nieuwpoort.

Gelieve deze cache niet te zoeken als het donker is.

Deze cache kan het best met de fiets gedaan worden, wandelen kan ook. De afstand is ongeveer 10km,

Je komt langs de havengeul, door de grootste jachthaven van Europa, en door het natuurgebied, je moet ook rekening  houden met veer, dit vaart alleen in het weekend,en tijdens de schoolvakanties, de uren tijdens de winter en de zomer zijn ook anders.

JPEG-afbeeldingJPEG-afbeelding

We fietsen eerst naar de plaats (cöordinaten N51 08.730  E002 43.982) waar een houten "Cleene Vierboete" gebouwd zou zijn, In 1414 werd hij in steen verbouwd. Omstreeks 1594 werd hier rond een klein fort aangelegd: "Fort Viervoet". Toen Maurits van Nassau Nieuwpoort wilde veroveren, stak hij de havenmonding van oost naar west over om dat fort in te nemen. Na vernietiging door franse beschietingen in 1793 werd het in 1794 afgebroken.

Er zou een  Fort Vierboete bestaan hebben, dit was zeer waarschijnlijk gelegen achter het bedrijf Westdiep, waar nu nog sporen (brugje)  te vinden zijn van een verdwenen oesterput, die bestond uit woonst, bijgebouwen én herberg (1922-1974). Misschien werden putten uit de oude omwalling van het fortje gebruikt voor de oesterputten. In elk geval was er ook een sasdeur(tje) om die putten vanuit de havengeul te vullen.

Op een kaart van 1889 staat op die plaats een 'In den vuurtoren - Cabt' vermeld! Staat 'Cabt' voor 'cabaret'? Op een stafkaart van 1917 staat het al niet meer.

Na afbraak van die oesterput stond er een tijdje een dancing 'La Poulie'. Nog later werd er een taverne-restaurant gebouwd, dat onder verscheidene namen tot op heden bleef bestaan.

WP1 Ga naar N51 08.730  E002 43.982, en zoek er een Tagplaat, noteer de coördinaten van het bruggetje dat deel uit maakte van fort Vierboete, hier stond ook de houten vuurtoren.Noteer ook het getal onder de coördinaten.

Het bruggetje ligt op privé terrein, je kan het zien van op de plaats waar je de tagplaat vind, deze is altijd te bereiken.

JPEG-afbeelding

We gaan verder langs de havengeul, en komenn zo naar de Kromme hoek waar

de eerste stenen "Groote Vierboete" of "Steine Vierboete" op de linkeroever gebouwd werd in 1284, onder Gewijde van Dampierre, de cöordinaten zijn

N 51 8.558, E 2 44.393, ongeveer rechtover de monding van de Piete of Kreek van Lombardsijde in de havengeul, en op 1500 m NNW van het marktplein.

De toren geraakte bouwvallig en werd in 1858 gerestaureerd. In 1863 krijgt hij een lamphuis, een afdankertje van Oostende. In 1892 werd hij terug in zijn oorspronkelijke staat hersteld, waarbij men wel een soort rondgang (uitkraging) aanbouwde. Het was een zeskantig bouwwerk van ongeveer 30 m hoog, met een diameter van 7,4 m en 70 cm dikke muren, gebouwd in grijze "moeffen", een soort grote bakstenen die toen in gebruik waren.. Er waren drie standvensters naar noord, noordwest en west.

JPEG-afbeelding

Omdat hij als richtpunt zou kunnen dienen voor de oprukkende duitsers werd hij in 1914 door de belgische genie opgeblazen. In april 1996 werden de fundamenten op de Krommehoek opgegraven en later tegen vandalisme weer dichtgegooid. (Waarmee NPT een beschermd monument heeft onder de grond!)

WP2 De cöordinaten van eerste stenen vuurtoren “De Vierboete” zijn

N 51 8.558, E 2 44.393, er is momenteel niets meer van terug te vinden.

Zoek daar de dichts bijzijnde verlichtingspaal

Noteer de nr van de verlichtingspaal, dit is ABCDE , vorm nu een getal van 3 cijfers: B,( letterwaarde C-A)(DxE)

 

JPEG-afbeelding

We gaan nu verder naar de bestaande vuurtoren, Nadat de eerste vuurtoren niet langer te gebruiken was, want door verslibbing en verzandingen lag deze al te ver van de havenmonding, werd een tweede, nieuwe vuurtoren gebouwd in 1881. Hij lag op de rechteroever, op 100 m van de zee en op 250 m van de IJzermonding.Deze vuurtoren werd op 30 oktober 1914 tijdens de slag van de IJzer vernietigd door geschut van een Britse oorlogsbodem.

Op dezelfde plaats werd in 1926 een derde vuurtoren gebouwd. Begin september 1944 werd deze toren door de Duitsers bij hun aftocht opgeblazen.

Tenslotte werd daar in 1949 de vierde gebouwd, die er voorlopig nog staat, maar sterk bedreigd wordt door afkalving van de duinen.

 

WP3 Ga nu naar N 51 9.278, E 2 43.755 en zoek daar een infobord van de Slag om Nieuwpoort. Zoek het aantal min slachtoffers, dit is A Zoek het aantal max slachtoffers, dit is B In welk jaar was de slag om Nieuwpoort, dit is C De coördinaten waar de huidige vuurtoren staat is N51 9.A-4720 E002 43.B-6201 Bijkomend getal C-155

 

WP4 Bereken nu waar de cache ligt.

Neem de 3 cöordinaten van de vuurtorens en de getallen die gevonden of berekend zijn, dit zijn de stralen van de cirkels die je trekt rond de vuurtorens, daar waar de 3 cirkels mekaar kruisen ligt de cache.

 

 

 
 

Additional Hints (Decrypt)

JC1, Wr zbrg avrg bc cevié qbzrva xbzra, wr xna qr gntcynng bbx ivaqra nyf qr gnirear trfybgra vf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

110 Logged Visits

Found it 97     Didn't find it 6     Write note 2     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 22 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.