Skip to Content

<

Kanta-Hämeen kuntamultit: Jokioinen

A cache by puskailves Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/10/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kanta-Häme on Suomen maakunta Etelä-Suomessa, se käsittää suunnilleen Hämeen historiallisen maakunnan lounaisosan. Sitä ympäröivät etelässä Uusimaa, idässä Päijät-Häme, pohjoisessa Pirkanmaa ja lounaassa Varsinais-Suomi.

Kanta-Hämeen kuntamultien ilmestymisen aikaan maakunnassa on 11 kuntaa, joista kolme on kaupunkeja.

Kunnat ovat: Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela ja Ypäjä.

Kanta-Hämäläiset kätköilijät tekivät näihin jokaiseen kuntaan kunta-aiheisen multikätkön. Lisäksi löytyy kolme alueellista BONUS-kätköä, jonka naatit saat kasattua käymällä jokaisella alueellisella kunta-kätköllä.

Alueet ovat:

1. Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi

2. Janakkala, Hämeenlinna ja Hattula

3. Tammela, Forssa, Jokioinen, Ypäjä ja Humppila

Jokaiselta alue-BONUS kätköltä löytyy koodi, jolla saat kasattua BONUSten – BONUS, kätkön naatit. Tämä BB-kätkö löytyy, jostakin Kanta-Hämeen alueelta.

Siis matkailemaan Kanta-Hämeeseen, ottakaa rauhallisesti, olemmehan Hämeessä.

Jokioisten museorautatie

Jokioisten Museorautatie on Jokioisten ja Humppilan kuntien alueella sijaitseva, Suomen ainoa nykypäiviin säilynyt yleiselle henkilö- ja tavaraliikenteelle avoinna ollut kapearaiteinen rautatie. Museorautatie käsittää 14 kilometrin mittaisen kapearaiteisen (raideleveys 750 mm) rautatien Jokioisista Humppilaan. Radalla liikennöivät kesäisin höyryveturivetoiset museojunat ja sillä on myös tilausliikennettä. Lisäksi Minkiön asemalla on kapearaiteista junakalustoa esittelevä Kapearaidemuseo.

Alun perin rautatie yhdisti Humppilan ja Forssan. Rautatie avattiin vakituiselle henkilö- ja tavaraliikenteelle lokakuun 25. päivänä vuonna 1899 ja se oli järjestyksessä Suomen toinen yleiselle liikenteelle tarkoitettu kapearaiteinen rautatie. Kapeaa raideleveyttä perusteltiin sen leveäraiteista rataa halvemmalla hinnalla. Pituutta rautatiellä oli 22,4 kilometriä ja sillä oli viisi liikennepaikkaa (Humppila, Minkiö, Jokioisten kartanon seisake, Jokioinen ja Forssa). Myöhemmin radan varrelle perustettiin kymmenkunta muuta seisaketta merkittävimpiin tasoristeyksiin.

Jokioisten rautatie perustettiin ennen muuta palvelemaan Jokioisten ja Forssan kehittyvän teollisuuden tarpeita. Rautatietä pitkin kuljettiin raaka-aineet tehtaille ja sitä pitkin vietiin valmiit tuotteet Humppilaan, josta ne jatkoivat edelleen leveäraiderautatietä pitkin maailmalle. Vilkkaimpana vuonna 1940 radalla kuljetettiin yhteensä 90 000 tonnia tavaraa. Eniten matkustajia (402 254) kuljetettiin puolestaan vuonna 1945.

Tultaessa 1940-luvulle Jokioisten rautatie joutui yhä kovempaan kilpailuun alati kasvavan autoliikenteen kanssa. Vuonna 1951 alkoi matkustajaliikenteessä linja-autojen käyttö ja vuonna 1954 lakkautettiin viimeinenkin Jokioisten rautatien matkustajajunavuoroista. Tavaraliikenne radalla jatkui vielä 20 vuotta, mutta junakaluston ikä ja radan heikkenevä kunto johtivat siihen, että ilman mittavia investointeja radan kilpailukyvyn säilyminen autoliikenteen rinnalle ei ollut mahdollista. Jokioisten rautatien viimeinen kaupallinen tavarajuna ajettiin 29.3.1974 Humppilasta Forssaan. Junaa veti höyryveturi nro 4:n ja sen vesitankkeihin oli kirjoitettu liidulla tekstit "OHI ON". Rautatiestä purettiin heti keväällä 1974 yhdeksän kilometrin osuus Forssa - Jokioinen ja vuonna 1975 osuus Minkiö - Humppila.

Kesällä 1978 aloitettiin museorautatieksi muutetulla Jokioisten radalla museojunaliikenne Minkiön ja Jokioisten välillä. Vuonna 1994 liikenteelle avattiin vanhalle ratapenkereelle uudelleenrakennettu 8 kilometrin pituinen Minkiö - Humppila-rataosuus, minkä seurauksena Jokioisten Museorautatie laajeni kattamaan välin Jokioinen Humppila ja radan pituus kasvoi nykyiseen 14 kilometriin.

Lähteet: Wikipedia ja Jokioisten Museorautatieyhdistyksen nettisivut.

(c) puskailves
(c) puskailves

Sitten itse kätköön...

Kyseessä on kolmipisteinen multi, jolla on mittaa noin 10 kilometriä. Kaikkien pisteiden läheltä löytyy parkkitilaa. Kätkö on kooltaan iso micro ja sinne mahtuvat pienet kulkijat. Kätkö on mahdollista hakea myös junalla, jos aikataulut osuvat kohdilleen.

1. piste

Tulet Jokioisten asemalle. Asemarakennuksesta kaakkoon, noin 50 metrin päässä kävelytien vieressä on musta vaihdetolppa.

Vaihdetolpasta löydät rinnankorkeudelta numerosarjan A-BCDE

Sijoita luvut seuraavaan kaavaan ja pääset toiselle pisteelle:

N 60° [A+E]B.C[C-B][C-E]
E 023° E[C-B].E[A+B+E][C-B]

2. piste

Tulet punaisen rakennuksen eteen, sen seinässä on useampi kyltti.

Askelmien määrä rakennuksen katolle menevissä tikkaissa = FG

Rakennuksen vasemmalla puolella on kilometripylväs. Siinä esiintyvät luvut H ja IJ.

Sijoita luvut seuraavaan kaavaan ja pääset loppupisteelle:

N 60° JF.CAE
E 023° E[I+J].[J-B][D+G]F

Onnea etsintään!

***

Kanta-Hämeen kuntamultit sarjan muut kätköt ovat:

Kanta-Hämeen kuntamultit: Forssa

Kanta-Hämeen kuntamultit: Hattula

Kanta-Hämeen kuntamultit: Hausjärvi

Kanta-Hämeen kuntamultit: Humppila

Kanta-Hämeen kuntamultit: Hämeenlinna

Kanta-Hämeen kuntamultit: Janakkala

Kanta-Hämeen kuntamultit: Loppi

Kanta-Hämeen kuntamultit: Riihimäki

Kanta-Hämeen kuntamultit: Tammela

Kanta-Hämeen kuntamultit: Ypäjä

Kanta-Hämeen kuntamultit: Bonus 1

Kanta-Hämeen kuntamultit: Bonus 2

Kanta-Hämeen kuntamultit: Bonus 3

Kanta-Hämeen kuntamultit: Bonusten Bonus

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

230 Logged Visits

Found it 227     Write note 2     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 17 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.