Skip to Content

<

Piojärven Salpalinja #4

A cache by Kuopiola & SMSPIO Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/17/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Piojärven Salpalinja #4

Puhakanlahti on osa Salpalinjaan kuuluvaa puolustusketjua. Alueella sijaitsee kenttälinnoitettuja yhdys- ja taisteluhautoja tuliasemineen. Linnoiteiden edustalle on rakennettu panssarivaunun kivieste. (Lähde: Museoviraston kulttuuriympäristön rekisteriportaali)

SALPALINJA

Salpalinja (myös Salpa-asema), viralliselta nimeltään Suomen Salpa, oli talvisodan jälkeen vuosina 1940–1941 ja 1944 Suomen itärajan läheisyyteen Virolahdelta Savukoskelle rakennettu puolustuslinja.

Salpalinja on yhä Suomen suurin rakennustyömaa. Sitä oli tekemässä enimmillään 35 000 miestä keväällä 1941 ja heitä muonittamassa oli 2 000 lottaa. Paikoittain Salpalinja oli kuitenkin kevyesti varustettu verrattuna aikakauden muihin suuriin puolustuslinjoihin, kuten Maginot- tai Siegfried-linjaan.

Salpalinjalla ei koskaan taisteltu. Jatkosodassa kesällä 1944 Neuvostoliiton hyökkäys saatiin pysäytetyksi ennen linjaa. Linja oli kuitenkin osittain miehitettynä nostoväellä ja vanhemmilla reserviläisillä kesän aikana. Aseman merkitys oli välillinen: se ehkä vähensi Neuvostoliiton haluja lähteä koko maan miehittämisyritykseen. Toisaalta taisteluissa se muodosti puolustustaistelujen henkisen selkärangan kesällä 1944. (Lähde: Wikipedia)

KENTTÄPAKKI

Kenttäkeittoastia tai kenttäpakki, puhekielessä pelkkä pakki, on kenttäruokailuun tarkoitettu, yleensä alumiininen, suojavärillä maalattu soikea tai kaareva kattilan kaltainen astia, jossa on suljettava tiivis kansi. Keitto tai muu ateria nautitaan kenttäkeittoastiasta ja juomat sen kannesta. Jos käytettävissä on muu juoma-astia, pakin kannesta nautitaan jälkiruoka.

Suomen puolustusvoimien käyttämä pakki perustuu saksalaiseen M31-malliin. Se on valmistettu syvävetämällä alumiinista teräksistä vartta ja sankaa lukuun ottamatta. Pakin tilavuus on 1,7 ja kannen 0,6 litraa. Kannessa on saranoitu teräsvarsi, jonka renkaaseen voidaan tarvittaessa työntää kepistä veistetty tilapäinen jatkovarsi keittämistä tai paistamista varten. Pakki on kätevä ripustaa kamiinan kylkeen. Useissa tapauksissa kohtuullisen määrän kuumaa vettä saa lämmitettyä siten, että kenttäkeittoastia asetetaan kamiinan päälle, jolloin alumiininen astia lämpiää pohjastaan. Taisteluliivissä kenttäkeittoastiaa kuljetetaan takalaukussa, aiemmin taisteluvyöhön kiinnitetyssä tai olkahihnassa kannetussa leipälaukussa. Lusikkahaarukkaa ei suositella laitettavaksi kenttäkeittoastiaan, koska se aiheuttaa irrallaan astiassa melua. (Lähde: Wikipedia)

KÄTKÖN LÖYTÄMISEKSI VANHOIHIN RAKENTEISIIN EI TARVITSE EIKÄ SAA PUUTTUA!

Muistathan myös muut Salpalinjaa Piojärvellä esittelevät kätköt:
Piojärven Salpalinja #1
Piojärven Salpalinja #2
Piojärven Salpalinja #3
Piojärven kenttälinnoite

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

38 Logged Visits

Found it 37     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.