Skip to Content

<

Prekvapeni v dutine - 10

A cache by Kytiviki, Fejfina Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/27/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Ptačí oblast Křivoklátsko byla vymezena nařízením vlády z r. 2004. Předmětem ochrany jsou populace včelojeda lesního, výra velkého,kulíška nejmenšího, ledňáčka říčního, žluny šedé, strakapouda prostředního, lejska malého a bělokrkého. Kulíšek nejmenší- Tato nejmenší evropská sovička měří pouhých 16 cm a rozpětí křídel má 34 - 38 cm. V porovnání s tělem má poměrně malou hlavu, která je stejně jako záda a letky pokryta tmavěhnědým peřím se světlými skvrnami. Na břiše a krku převažuje bílá. Je známá svým pocukávání ocasem pokud jí někdo vyruší. Tuto sovu lze najít v převážně horských jehličnatých a smíšených lesích severní a střední Evropy a v Alpách. Jako ostatně většina sov, patří i kulíšek nejmenší k nočním ptákům. Nejaktivnější je v podvečer. Nejlépe ho lze poznat podle jeho volání, které se podobá spíše jiným ptákům než sově. Často ho můžeme slyšet v době, kdy si hájí svůj revír. Při této činnosti je kulíšek poměrně agresivní. Nezalekne se žádného soka, ani člověka. V žádném případě se však nemusíte bát toho, že by na Vás kulíšek bezdůvodně v lese zaútočil. Jiná věc však nastane, pokud se budete snažit napodobit hlas jiného samečka. V tom okamžiku bleskurychle přiletí i z několikasetmetrové vzdálenosti. Této skutečnosti velmi často využívají ornitologové při sčítání počtu jedinců v dané lokalitě. Kulíšek se živí drobnými hlodavci a ptáky, které loví vetšinou navečer. Pouze v době hnízdění je aktivní i přes den. Patří mezi sovy, ke kterým se lze přiblížit na velmi malou vzdálenost. Kulíšek si staví svá hnízda v dutinách starých stromů. Často používá i stará hnízda šplhavců (datlů, žlun či strakapoudů). Tuto dutinu pár obývá zpravidla několik let.Samička snáší koncem dubna či začátkem května 5 - 6 vajíček. V období, kdy samička sedí na vajíčkách, obstarává sameček sobě i samičce potravu - to trvá zhruba 28 dní. Kulíšek nejmenší je silně ohrožený, zvláště chráněný druh. Zkus kulíška objevit.

Additional Hints (Decrypt)

I qhgvar fgebzh. Cev ilaqniáaí cebfíz cbbgbpvg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



 

Find...

693 Logged Visits

Found it 683     Didn't find it 1     Write note 4     Publish Listing 1     Needs Maintenance 4     

View Logbook | View the Image Gallery of 14 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.