Skip to content

<

Kanaberg by Canonym

A cache by Canonym Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/02/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kanabergs naturminne består av en blockstapel, en stor ansamling av flytblock som samlats till ett stenkummel. Flera grottor finns i den enorma blocksamlingen där många av blocken antar jätteformat. Salar och krypgångar i flera nivåer och fint isslipade block med isräfflor påträffas.


Flyttblock (erratiska block) är stora stenblock som blivit transporterade med hjälp av is, det kan vara inlandsisar eller glaciärer. Man anser att de flesta flyttblocken i Sverige idag har blivit transporterade under den senaste istiden. När isen rör sig nedåt över landet händer det att lösa block fryser fast i isen eller att delar av större block bryts loss av den framvällande isen. Dessa block kallas flyttblock och transporteras på och i inlandsisar och glaciärer och förflyttas i isens rörelseriktning. Då isen sedermera smälte undan hamnade flyttblocken på den underliggande markytan. Flyttblock kan också ha transporterats i kringflytande isberg och därför ha hamnat långt ifrån sina ursprungliga områden, alltså från de berg varifrån de ursprungligen har kommit.

På några platser har mängder av flyttblock samlats på samma ställe, Kanaberg är en sådan plats och här har en blockstapel eller blockhöjd uppstått. Blockstapeln innehåller ett stort antal block och ett flertal har en diameter över 4-5 meter. En blockstapel är en relativt sällsynt företelse och Kanaberg Naturminnesmärkets 1948 av länsstyrelsen eftersom platsen anses ha ett stort vetenskapligt och naturhistoriskt värde.

 

För att logga cachen måste följande frågor besvaras (eftersom det är en Earthcache finns ingen burk eller loggbok):

1. Hur tror du att det har gått till när den ovanliga blockstapeln har bildats? Varför ligger blocken staplade i en hög och inte utspridda i landskapet?

2. Vilka spår av isen och av rinnande vatten kan du se på blocken?

3. När du studerar blockhöden, kan du utifrån blockens placering dra några slutsatser om från vilken riktining som de har kommit? Om du kan det, från vilken riktinig bör de ha kommit?

4. Hur stor är området med blockhöjden? Vilken bergart är merparten av blocken av samt anses de ha kommit från närområdet eller från platser långt borta?

Skicka gärna med en eller flera bilder från ditt besök i loggen (frivilligt)

Svaren på fråga 1-4 ska skickas till mig via meddelandecentret (vänta inte på svar utan skicka loggen direkt så reder vi ut eventuella frågor i efterhand)

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.