Skip to content

<

1# Tervatraili

A cache by taskitu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/12/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Purkki on camossa kiinni magneetilla, joten camoa ei tarvitse irrottaa puusta. Kansi voi olla tiukka. Pistäthän kannen kunnolla kiinni ja purkin takaisin camoonsa niin, että magneetti ottaa siitä kiinni, kiitos. The actual cache is attached to the camo with a magnet, so you can take the cache out and let the camo stay where it is. The lid might be very tight. Please close the lid well and put the cache back into the camo so that it does not fall off. Thank you!

English description

Oulujokilaakson Tervareitistö

Oulujokilaakson Tervareitistö on maisemallisesti monipuolinen patikkareitti kesällä ja vaihteleva hiihtoreitti talvella. Reitti kulkee Oulun Sankivaaran metsistä Muhoksen ja Utajärven suomaastojen kautta Rokuan harjuille ja kuiville kankaille. Koko hiihtoreitin pituus on 94 km ja patikkareitin pituus 100 km. Reitti seurailee Oulujoen uomaa ja sen varrella voit tutustua Oulujokilaakson kulttuurihistoriaan sekä lukea opastetauluista kuinka terva, pohjolan musta kulta, päätyi Kainuun metsistä Oulun tervahoviin ja sieltä maailmalle. Lisäksi opastustauluissa kuvataan paikallista geohistoriaa, koskenlaskuperinteitä, tervanpolttoa, voimalaitosrakentamista sekä Oulujoen lohen historiaa.

Jokilaakso edustaa maisemallisesti arvokasta maatalouden muokkaamaa kulttuurimaisemaa. Muhos- ja Poikajokien syvät kanjonit ja Muhos-muodostuma kuuluvat alueen erityispiirteisiin.

Reitti
Reitistö on merkitty maastoon oranssipäisillä tolpilla, joissa on tervaveneen kuva. Kartan voi tulostaa netistä Oulun kaupungin sivuilta (Tervareitisto.pdf) tai tutkia reittiä osoitteessa www.retkikartta.fi (valitse reitit ja alavalikosta kesäretkeilyreitit). Reitistöstä eriää myös oranssilla merkitsemättömiä vaihtoehtoisia reittejä, jotka vievät retkeilijän paikallisiin erityiskohteisiin.

Oulun ja Muhoksen välillä reitin varrella on seitsemän laavua ja Kallioselän autiotupa, jonka pihapiirissä on myös sauna ja grillikota. Laavut ja autiotupa ovat vapaasti retkeilijöiden käytössä. Autojen pysäköintipaikkoja on Oulu-Muhos välillä muun muassa Sankivaarassa, Ylikiimingintien varressa sekä Korkalanvaarassa Muhoksella.

Kätköt
Kätköt voit hakea kesällä jalkaisin tai maastopyörällä ja talvisin hiihtäen tai lumikenkäillen. Traili seuraa kesäreittiä, joten talvisin siellä ei koko matkalla ole valmiita latuja. Maasto vaihtelee leveistä teistä pitkospuihin ja kivisiin polkuihin sekä soihin. Kaikki kätköt ovat talvilöydettäviä ja sijoitettu siten, että geoeroosio pysyisi mahdollisimman vähäisenä. Huomioi omassa varustuksessasi, että etenkin keväisin maasto saattaa olla erittäin märkää ja paikoittain reitillä on paljon kiviä ja juuria.

Osa reitistä kulkee yksityisten maanomistajien mailla ja vaikka jokamiehenoikeudet sallivat kulkemisen luonnossa vapaasti, niin muistathan kunnioittaa ympäristöä ja yksityisten omaisuutta.

Reitin voi kulkea pienemmissä osissa:

1. Sankivaara - Pilpakangas 3,5 km (taskitu)
Reitin ensimmäinen osuus Sankivaarasta Pilpakankaalle on kuivaa mäntykangasta ja hiekkatietä. Reitin varrella on Pilpakankaan laavu, missä yleensä on puita ja kahvivedet saa läheisestä lähteestä. Tämä osio on helppokulkuinen kävellen ja pyörällä, ja soveltuu erittäin hyvin lapsiperheille.

2. Pilpakangas - Pilpajärvi 3,5 km (TrackerAri)
Reitti Pilpakankaalta Pilpajärvelle kulkee metsäkoneuria, polkuja ja pitkospuita pitkin. Paikoin polut ovat kivikkoisia ja etenkin keväisin kosteita. Tämä osuus sopii vielä hyvin lasten kanssa kuljettavaksi tai pyöräiltäväksi.

3. Pilpajärvi - Matkalampi 3,5 km (Erävaris)
Pilpajärven ja Matkalammen välinen osuus on alussa kosteikkoa ja soista maastoa, mutta reitillä kulkee pitkospuut. Matkalla on pieni nousu Kotakankaalle, minkä jälkeen pitkoset jatkuvat saapuen hiekkapohjaiselle kankaalle.

4. Matkalampi - Kallioselkä 5,5 km (kapeka ja Ja-x/Lumimarja7)
Matkalammelta Kallioselälle alkupätkä on suota, jossa on pitkospuut. Maasto reitillä on vaihteleva, maastopyörällä ajo tällä osuudella on erittäin haastavaa. Pienille lapsille osutta ei suositella sen pitkän matkan ja märkyyden vuoksi.

5. Kallioselkä - Tervajärvi 7 km (tkoppero ja simppajoki)
Reitti kulkee Kallioselän kämpältä vaihtelevaa, paikoin pitkospuilla varustettua maastoa pitkin. Sähkölinjan kohdalla ei ole pitkosia ja maasto on kosteaa. Loppuosa reitistä on kuivempaa, polku on tosin kapea ja kivikkoinen, joten pienille lapsille osuutta ei suositella. Pääosin reitti on maastokelpoisella pyörällä ajettavissa, joskin on haastava.

6. Tervajärvi - Matkajärvi 2,5 km (mixa46)
Tervajärven ja Matkajärven välinen osuus on märkää ja kapeaa, osittain pitkostettua polkua, missä on kiviä ja juurakoita. Reitti on maastopyöräkelpoinen, mutta pyörää saattaa joutua taluttamaan osan matkasta. Ihan pienille lapsille osuutta ei suositella.

7. Matkajärvi - Montta 10 km (sipowits ja PjaP)
Maasto reitillä on erittäin vaihtelevaa. Matkalammelta reitti jatkuu aluksi pitkospuita pitkin erittäin kosteassa maastossa. Välillä polku on mutaista latupohjaa. Keskivaiheella reitti kulkee metsätietä pitkin, jonka jälkeen seuraa paikoitellen kosteaa metsäpolkua. Metsäpolun jälkeen seuraa pellon ylitys pellon reunaa kulkien, jonka jälkeen alkaa kosteikko, jossa kuitenkin osittain umpeen kasvaneet pitkospuut. Korkalanvaaran laavulta matka jatkuu tien reunaa pitkin kulkien sähkölinjalle, josta matka jatkuu tietä ja polkuja pitkin Montan leirintäalueen läpi lemmenpolulle. Reitti on pyöräiltävissä lemmenpolulle asti. Lemmenpolulla reitille rakennetut portaat vaikeuttavat pyöräilyä.


Oulu River Valley Tar Trail

Oulu River Valley Tar Trail is a beautiful and versatile hiking route, which is used as a ski track in the winter. The trail begins in the forests of Sankivaara and continues through swamp areas of Muhos and Utajärvi to Rokua eskers and dry boreal forests. The length of the entire ski trail is 94 kilometers and hiking trail 100 kilometers.

The trail follows the Oulujoki-river and on the route you can learn about the cultural history of the Oulu River Valley and read from the info signs how tar, black gold of the North, journeyed from the forests of Kainuu to tar markets in Oulu and further on out to distant parts of the world. The info signs also explain about geological history, tar making, power plant building and history of the Oulu river salmon.

The river valley represents a valuable cultural landscape which has been shaped by agriculture. The deep canyons of Muhosjoki-river and Poikajoki-river as well as the Muhos Formation are special features in the area.

Route
The tar route is marked with orange-headed poles that have a picture of a tar boat on them. You can print a map of the area from here Tervareitisto.pdf or browse the map online at www.retkikartta.fi (in the map layers choose Routes and from the dropdown-menu choose Summer hiking). Unmarked paths deviate from the main trail and they lead to local special destinations.

Between Oulu and Muhos there are seven lean-to-shelters at different points and a wilderness cabin in Kallioselkä. The wilderness cabin and lean-to-shelters can be freely used by hikers. Parking space can be found for example in Sankivaara, at Ylikiimingintie-road and in Korkalanvaara in Muhos.

Caches
All of the caches can be found during winter and are situated so that minimal geoerosion would occur. In the summer you can hike or cycle on the trail and during winter time you can use skis or snowshoes. The cache trail follows the summer hiking route, so during winter there are ready-made ski tracks only on certain parts of the trail. The terrain varies from dirt roads to duckboards and rocky paths as well as swamps. Especially during spring the trail can be very wet and at points there are a lot or rocks and roots on the paths, so please consider this when choosing your outdoor gears.

Part of the route is located on private lands and although the every-mans-rights allow you to walk freely in nature, please remember to respect the environment and private people's property.

The trail can be travelled in smaller legs:

1. Sankivaara - Pilpakangas 3,5 km (taskitu)
The first leg of the trail from Sankivaara to Pilpakangas includes dry boreal forest and sandy roads. On the trail there is a lean-to-shelter in Pilpakangas. There is usually fire wood at the lean-to and water for coffee can be found in a nearby spring. This leg is quite easy to hike or cycle and is very suitable for families.

2. Pilpakangas - Pilpajärvi 3,5 km (TrackerAri)
The route from Pilpakangas to Pilpajärvi goes along paths, duckboards and forest machine tracks. At points the paths are rocky and quite wet especially during spring. This leg is suitable for families and cyclists.

3. Pilpajärvi - Matkalampi 3,5 km (Erävaris)
The beginning of this leg is wet and swampy, but there are duckboards on the route. There is a small climb on to Kotakangas and afterwards the duckboards continue to a sandy boreal forest.

4. Matkalampi - Kallioselkä 5,5 km (kapeka and Ja-x/Lumimarja7)
The beginning of this leg travels through a swamp, but there are duckboards on the route. The terrain varies along the trail and cycling can be very challenging. Because of the wetness and length of the leg, this part of the trail is not recommended for small children.

5. Kallioselkä - Tervajärvi 7 km (tkoppero and simppajoki)
After the Kallioselkä wilderness cabin the terrain varies from basic path to board walks. The route under the power lines is wet and there are no duckboards to walk on. The latter part of the leg is drier, although the path is very narrow and rocky. Cycling is possible on this leg, but might be very challenging. This leg is not recommended for small children.

6. Tervajärvi - Matkajärvi 2,5 km (mixa46)
The leg between Tervajärvi and Matkajärvi is quite narrow and wet, and there are several rocks and roots on the path. Part of the route has duckboards. The leg can be cycled, but it can be challenging. This leg is not recommended for very small children.

7. Matkajärvi - Montta 10 km (sipowits and PjaP)
The terrain on this leg varies a lot. The first part of the leg is very wet (although there are duckboards) and the trail can be quite muddy. The middle part of the leg travels along an old forest road which turns into a wet forest path. After the forest there is a field and a swampy area. There are duckboards in the wetland, but they are covered in vegetation. After the lean-to-shelter in Korkalanvaara, the trail continues along a car road until it reaches a power line and continues on smaller paths through Montta Camping to Lemmenpolku ("Love Trail"). The entire leg can be cycled, except the last part on Lemmenpolku where there are stairs and narrow paths.

Additional Hints (Decrypt)

Xhhfv cheba ineeryyn. Fcehpr arne fgernz

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.