Skip to content

<

De Zeboehoeve

Hidden : 08/26/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Hobbyfokkerij ’De Zeboehoeve’ is één van de weinige zeboekwekerijen in België en Nederland. Zij fokken sinds augustus 2006 het kleinste rundveeras ter wereld: de Minizeboe of Dwergzeboe.

In deze website kunt u uitgebreid kennismaken met dit miniatuur rund en hun kweekkudde: www.minizeboe.be

De Minizeboe of Dwergzeboe is een verzamelnaam voor drie dwergrassen die in de 20ste eeuw geïmporteerd werden in Europa en Noord-Amerika.

Duitse dierentuinen haalden in de jaren ’40 en ’50 de eerste dwergzeboes vanuit Sri Lanka naar Europa en in mindere mate ook vanuit de Kaukasus. Later kwamen deze dieren geleidelijk aan ook bij hobbyfokkers terecht. In Duitsland kende de Sri Lankaanse minizeboe in de jaren ’70 een ware opmars, waar hij werd ingezet als extensieve begrazer in natuurgebieden. Naast de positieve inbreng in het natuurbehoud, gebruikte men het pittige en malse zeboevlees als extra opbrengst.

Zowel in Sri Lanka als Ethiopië leven de dwergzeboes zeer talrijk en dienen ze hoofdzakelijk als trek- en lastdieren. De uitwerpselen worden vaak gebruikt als brandstof en de dieren voorzien de arme bevolking van melk en vlees, al is de opbrengst heel laag. In België en Nederland zijn minizeboes nog steeds een zeldzaamheid en worden ze enkel gehouden als gezelschapsdier in kinderboerderijen of bij hobbyfokkers.

De naam Zeboe is afgeleid van het Tibetaanse woord 'Ceba' wat 'bult' betekent en verwijst naar de typische schouderbult die alle zeboerassen hebben.

IMG-3466

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.