Skip to Content

This cache has been archived.

tanjulainen:
Nyt alkaa olla aika jo arkistoida miitti.

Tarkistuslaskennan mukaan miittikirjassa oli 111 nimimerkkiä, joista 102 on kirjannut käyntinsä jo sivulle. Nettisivulta tosin löytyi 4 nimimerkkiä, joita ei syystä tai toisesta löytynyt miittikirjasta. On tainnut olla tyypeillä niin kiirus siivota, ettei ole ehtinyt nimeä kirjaan raapustaa [;)]

More
<

From Fortress to Cobble

A cache by Team DJTxe Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Wednesday, 21 September 2016
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

CITO Leppävaaran Nupukivenkallion ympäristössä keskiviikkona 21.9.2016 klo 18:00-19:30.

CITO in Leppävaara at the area of Nupukivenkallio on Wednesday 21.9.2016 from 6:00 pm to 7:30 pm.

---


Tervetuloa CITO-viikon siivoustapahtumaan!
Kokoonnumme Nupukivenkallion päällä iltasella ja siivoamme koko mäen alueen.

Alueella on paljon juoksuhautoja ja aiemmin siellä on harjoitettu myös kaivostoimintaa, joten paikka ei sovi kaikista pienimmille. Osa syvemmistä tiputuksista on aidattu, mutta ei kaikkia.
Alueella ei ole aiemmista järjestämistämme CITOista tuttuja bunkereita taikka luolia, mutta jonkinlaisesta valaisimesta voi silti olla hyötyä.
Suosittelemme ottamaan mukaan myös likaantumisen kestävät vaatteet ja hanskat.

Järjestäjien toimesta tuodaan paikalle roskapusseja ja roskapihtejä, jotka Espoon kaupunki on ystävällisesti antanut käyttöömme.

Syysterveisin DJTxe-tiimi eli DrSamFI, Jamboree_009 ja tanjulainen

-----

Tämän kertaisena siivouspaikkanamme toimivat 1. maailmansodan Pohjois-Leppävaaran tukikohta XXIX: asema 3.

Tukikohta XXIX asema 3 on laajahko ensimmäisen maailmansodan linnoitus, jonka rakennusajankohta on vuosina 1915-1918. Siinä on taisteluhautoja yhteensä 70 metriä. Kohteessa on kivestä ja betonista tehtyjä konekivääri- ja tähystysasemia, yksi avoin valonheittimen asema, betonista ja hirsistä rakennettuja suojahuoneita, joista muutamien betonikatot ovat säilyneet ehyinä. Tukikohdassa on myös yksi kallioon louhittu keskeneräiseksi jäänyt, 10 m pitkä luola sekä kohteen keskiosaan suunniteltu luola, josta on valmistunut vain sisäänkäynneille johtavat syvät rotkot. Puolustusaseman keskellä on avoin ilmeisesti kenttätykille tarkoitettu tuliasema, jonka ampumasektori on lounaan suuntaan. Puolustusaseman koillisreunalla on idän suuntaan tulittava sivustatuliasema eli kaponieeri, joka suunniteltu kahdelle erillisissä tuliasemissa oleville tykeille tai konekivääreille. Kaponieerin asemat on kaivettu maahan ja ne ovat olleet hirsillä ja osin betonilla tuettuja.

Mäen eteläosaa on louhittu Mannerheimintien kiveystä varten 1925.

"Helsingin maa- ja merilinnoituksen tarkoitus oli suojata Pietaria saksalaisten mahdolliselta hyökkäykseltä. Suomen kansalaissodan ollessa lopuillaan saksalainen divisioona nousikin maihin Hangossa 3.4.1918 ja eteni kohti punaisten hallussa ollutta Helsinkiä. Sen kärki saapui 10.4. Kilon kartanon maastoon, punaisten ollessa vastassa Nupukivenkallion tukikohdassa XXIX. Leppävaaran asemalla sovittiin tulitauosta, mutta se ei pitänyt ja saksalaiset jatkoivat hyökkäystä 11.4.1918 kello 16. Punaiset vetäytyivät Vallikallioon ja Puustellinmäkeen. Nyt saksalaiset lähtivät saartamaan rintamaa Ruukinrannan ja Harakan kautta, jolloin suuria tappioita kärsineet punaiset joukot hajaantuivat Helsingin suuntaan."

Lähteet ja lisätietoja:
Museovirasto: Tukikohta XXIX:3 (Pohjois-Leppävaara)
Espoon kotikaupunkipolut Vallikallio
Yle: Helsinkiä kiertää 1. maailmansodan linnoitusketju
Yle: Alueen kartta

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

183 Logged Visits

Write note 2     Archive 1     Will Attend 64     Attended 113     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Announcement 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 9 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.