Skip to Content

<

Lapin tyttö tulilla

A cache by finulvu/ finkvu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 9/15/2016
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Lapin tyttö on tulilla 1900-luvun alussa paikalla sijainneen Aktiebolaget Prospektorin pääkonttorin kupeessa.

Kätkölle on lupa.

Laanilan kallioista kaivettiin kultaa suurin toivein vuodesta 1898 alkaen ja paikallinen kultaryntäys sai aikaan myös vilkkaan raakennustoiminnan.Aktiebolaget Prospektor,joka perustettiin 31.12.1901,aloitti suurisuuntaiset valtauksien hankkimiset ja rakennustyöt Laanilassa ja sen lähialueilla vuoden 1902 alussa.Prospektor  rakensi Laaninojan varrelle koko toiminnan keskuspaikan ,eli Laanilan talon tarpeellisine muine rakennuksineen.Prospektor kuitenkin lopetti rahapulaan toimintansa vuonna 1904 ja oli suoritustilassa 1907.Syksyllä 1911 Oulun Lääninhallitukselle omistetussa kirjeessä todettiin,että "Osakeyhtiö Prospektorin Inarin pitäjässä rakennuttamat rakennukset ovat joutuneet kruunun haltuun."Selvityksissä todettiin,että erityisesti asuinrakennus vaatii täydellisen remontin,koska se oli hutiloimalla tehty suoraan maan päälle ja ilman kivijalkaa ja siten alemmat hirsikerrokset olivat lahonneet.Myös muurit olivat kaikki hajanaiset,rossipohjat ja välikatto aivan kelvottomat,sekä seinät pullistuneet.Valtiovalta kuitenkin päätti,että Laanilaan avataan majatalo ja Prospektorin kiinteistöä ryhdyttiin kunnostamaan.Rakennus nostettiin ylös ja perustettiin kunnollisesti kivijalalle,se oiottiin tukihirsillä ja laudoitettiin täydellisesti päältä.Tämä tapahtui 1915.Majatalo toimi vuoteen 1943 loppupuolelle asti ja vuonna 1945 saksalaiset polttivat majatalon kaikki rakennukset perääntymisvaiheessa.Sodan jälkeen (v.1950) Metsäntutkimuslaitos rakensi Laanilan majatalon paikalle uudisrakennuksen ja muita toiminnalle tarpeellisia rakennuksia.Tutkimuslaitos lopetti rakennusten käytön vuonna 2007 ja talvesta 2010 lähtien Laanilan pian satavuotias rakennus on herännyt taas henkiin.

 

Huolehdithan, että "pirtti" menee huolellisesti kiinni, "ettei lämpö karkaa". Lapin tyttö ja muu rekvisiitta eivät ole kulkijoita. FTF-palkinto.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

446 Logged Visits

Found it 439     Write note 5     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.