Skip to Content

<

Väistä tai kuole

A cache by HeliMiSu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/08/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Peruskätkö, joka esittelee hurjan tapahtuman menneisyydestä. Apuvälinettä saattaa tarvita.

Vuonna 1621 aatelismiehet Carl Henriksson (Sabelstjerna) ja Thomas Simonsson kohtasivat toisensa kapealla Pyriläntiellä. Miehille tuli riitaa väistämisestä ja Carl iski Thomasin kuoliaaksi.

Jatkuva sotakentillä eläminen oli raaistanut aatelismiesten tapoja. Tarina ei kerro minkälaisen rangaistuksen Henriksson sai teostaan, mutta tuohon aikaan henkirikokset käsitettiin oikeuskäsittelyssä usein tapetun sukuun kohdistuvaksi vahingonteoksi, jossa surmatun sukulaiset ovat asianomistajia ja teko voitiin sovittaa vainajan omaisille maksetulla korvauksella. (lähde: Luoto, J. & Alifrosti, K.: Sauvon Historia 1.)

Sauvossa on ollut käytössä sanonta "Sauvos on sata manttaalii ja Pyrlän talot pääl". Pyrilä on yksi Sauvon monista kylistä. Pyrilän tila jakautui 1560-luvulla Alistaloksi ja Ylitaloksi. Ylitalo lahjoitettiin 1650-luvulla rälssitilaksi (verovapaa) Giorda Posselle ja 1680-luvulla tila palautettiin kruunulle ja lopulta se muutettiin Toppjoen rusthollin luutnantin palkkatilaksi. Alastalo pysyi kruununtilana 1670-luvulle asti, jolloin tila osoitettiin akatemiantilaksi Ruotsinajan loppuun asti. Ylitalo on ollut sukuni omistuksessa 1931 lähtien. Ensin tilan omisti isoisoisäni, sitten pappani, isäni ja nyt minä. Maanviljelystä ja karjanhoitoa ei tilalla enää ole.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

244 Logged Visits

Found it 239     Didn't find it 1     Write note 1     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.