Skip to Content

<

Turun VPK

A cache by vspelastus Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/15/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Turun Vapaaehtoinen Palokunta on Suomen vanhin, sekä pohjoismaiden vanhin edelleen toiminnassa oleva, vapaaehtoinen palokunta. Palokunnan perustamissanat lausuttiin Turun Kupittaan kaivosalissa 28.8.1838, noin kymmenen vuotta tuhoisan Turun palon jälkeen. Palokunnan perustamiskokouksen kutsui koolle apteekkari, myöhemmin kauppaneuvoksen arvonimen saanut, Erik Julin.

Palokunnan tarkoituksena on sammutus- ja pelastustoiminnan kehittäminen sekä palo- ja pelastusavun antaminen. Turun VPK toimii alueellisena sopimuspalokuntana Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Toiminta Turun VPK:ssa jakaantuu kuuteen osastoon. Palokuntaan kuuluvat hälytysosasto, nuoriso-osasto, naisosasto, järjestöosasto, veteraaniosasto ja puhallinorkesteri. Palokunnan jäsenmäärä vuoden 2014 lopussa oli 245 jäsentä.

Lisätietoja sopimuspalokuntatoiminnasta www.vspelastus.fi/vpk

Brankku toimii juhlatilana

Turun VPK:n toimitalo - Brankku - sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, Eerikinkadun ja Eskelinkadun kulmauksessa. Palokunnantalo on rakennettu vuonna 1892. Sekä palokunnantalo että tontti ovat palokunnan omistuksessa. Turun VPK:n talo kuuluu maamme arvokkaimpien yhdistystalojen joukkoon. Rakennus on suojeltu asemakaavalla 1980-luvulla.

Turun VPK:n uusrenesanssityyppinen talo rakennettiin vuonna 1892 kaikkien kaupunkilaisten käytössä olevaksi juhlatilaksi. VPK:n talo palvelee edelleen tarkoitustaan ja isännöi vuosittain useita tapahtumia yksityistilaisuuksista yleisölle avoimiin kulttuuri- ja viihdetapahtumiin. Talossa onkin järjestetty koko tapahtumalajien kirjo: konferensseja, muotinäytös, konsertteja, tansseja, messuja, näyttelyitä, hääjuhlia, valmistujaisia, kokouksia, elokuvanäytöksiä. Vuodesta 2010 lähtien VPK:n talo on ollut myös täysin esteetön.

VPK:n talon ydin on kaksikerroksinen, näyttävä juhlasali. Salia kiertää kolmelta seinältä lehteri, jota kannattelevat upeat joonialaistyyppiset pylväät. Juhlasalin etuosasssa on 70m2 kokoinen näyttämö, jonka yläpuolella on palokunta-aiheinen maalaus Turun VPK:n sen aikaisesta huippumodernista miesvoimaruiskusta.

VPK:n talon toisessa kerroksessa sijaitsevat peilisali, juhlasalia kiertävä parveke sekä varsinaisiin juhlatiloihin kuulumaton perinnehuone. Peilisali on saanut nimensä useista peileistä, joita on asennettu huoneen seinille. Peilisalin koko on noin sata neliömetriä. VPK:n talon toisessa kerroksessa sijaitsee VPK:n perinnehuonekokonaisuus, joka koostuu kolmesta tilasta: eteisestä, varsinaisesta perinnehuoneesta sekä turkkilaisesta huoneesta.

Perinnehuoneen eteiseen on kerätty valokuvia, kunniakirjoja sekä palkintoja kilpailuista, joihin VPK on osallistunut. Itse perinnehuone pitää sisällään vanhoja palokuntavarusteita, kunniamerkkejä, valokuvia ja vuosijuhlien yhteydessä saatuja lahjoja. Näyttelyssä esitellään myös palokunnan toimintaa lähihistoriasta. Kokonaisuuteen kuuluu myös huoneistopalon vaarallisuudesta kertova valistuksellinen osa sekä kartta, joka osoittaa Turkuun pudotettujen lentopommien osumat sotien aikana.

Turkkilainen huone on 1900-luvun alkupuolella rakennettu ikkunaton, tunnelmallinen huone, jonka syntyhistoriasta ei ole tietoja. On esitetty, että huone olisi toiminut ravintolan kabinettina, mutta varmuutta tästä ei ole. Myös huoneen nimi on arvoitus. Seinät on maalattu japanilaisvaikutteisin maalauksin W.Wahlroosin toimesta vuonna 1926 ja katossa on paksu kangasverhoilu vuodelta 1905. Ehkä juuri itämaiseen tyyliin tehty katto on nimennyt huoneen "turkkilaiseksi". Kerrotaan, että huoneen avain on ollut vain VPK:n päällikön ja kaupunginjohtajan hallussa.

Perinnehuoneeseen on mahdollista päästä tutustumaan sopimalla käynnistä etukäteen markkinointi(ät)turunvpk.fi

Huom!

Kätkö sijaitsee Turun VPK:n pihalla ja siihen on VPK:n lupa.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

1,106 Logged Visits

Found it 1,029     Didn't find it 52     Write note 19     Publish Listing 1     Needs Maintenance 5     

View Logbook | View the Image Gallery of 14 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.