Skip to content

<

Bonus. Vagebondjespad

A cache by gied54 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/21/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Dit rondje van 6km, dat bestaat uit 12 traditionals, 2 korte multi's en 1 bonus, draagt dezelfde naam als de wandelroute "Vagebondjespad" van Toerisme Merksplas en gaat meestal over verharde en goed begaanbare wegen en paden. Een deel van het parcours echter kan, vooral bij nat weer, modderig zijn. Aangeraden wordt deze ronde te wandelen daar er voor de fietser een zeer moeilijk berijdbaar gedeelte tussen zit. Groene bordjes met een witte pijl duiden het traject aan.

Parkeren kan op N51° 21.386' E4° 49.559'

De wandeling leidt je langs de bijzonderste gebouwen en door een prachtig stukje natuur van de voormalige rijksweldadigheidskolonie van Merksplas, een omgeving waarvoor recent een aanvraag tot erkenning als Unesco Werelderfgoed werd ingediend.

Het vertrekpunt ligt aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, met zijn vermaarde, gerestaureerde lichtstraat. Dit gebouw wordt nu gebruikt voor feestelijkheden en bijeenkomsten en in de kelder vindt het gevangenismuseum een ruim onderkomen.

Aan de overzijde zie je het Centrum voor Illegalen welke vroeger de slaapzalen van de landlopers herbergde.

Tijdens de wandeling passeer je de huidige strafinrichting, waar ooit op een gegeven moment meer dan 5000 landlopers verbleven, en heb je zicht op een aantal typische cipiers- en directiewoningen.

De ringgracht, volledig met de hand uitgegraven door de landlopers, komt uit in "de kom", waar vroeger kon gezwemmen en gevaren worden.

Vanaf nu gaat het rondje door de mooie dreven en paadjes van dit landschappelijk waardevol gebied waarbij ook het landloperskerkhof bezocht wordt.

Bij de oude quarantainestal passeer je het monument ter nagedachtenis van John W. Harper en de Polar Bears, helden van de Slag van Merksplas in 1944.

Tenslotte kom je aan de grote boerderij waar momenteel uitgebreide werken bezig zijn om deze monumentale gebouwen te restaureren en om te vormen tot toeristisch centrum.

Vergeet niet de gegevens te noteren voor de berekening van de bonus coördinaten.

Blijf zo mogelijk op de paden, de caches liggen meestal vlakbij.

Draag zorg voor de verstopplaatsen en de caches en kijk uit voor muggles.

Nodig: magneet, koord, pincet

Veel succes en geniet van de wandeling.

Caches geplaatst met goedkeuring van College Burgemeester en Schepenen Merksplas, Toerisme Merksplas en Agentschap Natuur en Bos, waarvoor dank. Ook dank aan Josje 56 en Demsy50 voor de proefloop en verbeteringen.

Voor de bonus gebruik je de gevonden gegevens om de eindlocatie te bepalen.

N 51° AB.CDE E 004° FG.HIJ

Als je alles gevonden hebt kan je deze banner op je profiel plaatsen

Vagebondjespad

<p style="text-align:center;"><img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/922/kofiSo.jpg" alt="Vagebondjespad" title="Vagebondjespad" width="800" height="250" /></p>

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.