Skip to Content

<

Og Fred på Jord...

A cache by utpaaturaldrisur og whoelse Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/17/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Denne var Xmas 04 2017: I disse juletider, og med verden slik den nå er, passer det godt med en geocache som retter oppmerksomheten mot fred, kjærlighet og samarbeid.

This cache was Xmas 04 in the Oslo Xmas-Calendar of 2017: This time of the year, whats better than a cache dedicated to peace, love and collaboration.


Selve cachen og stedet den er plassert står i fredens tegn. Stedets tema er svært aktuell med kobling mot Korea og ønske om fredelig naboskap slik det er mellom de nordiske landene. Cachens innhold er preget av fred og kjærlighet!

During Christmas a peace theme fits well. The placement of the cache also fits well with the current world situation as its surrounding is a place promoting peace and friendship between neighboring countries like the Nordics. This cache content is dedicated to "Peace and Love".


Cachen er plassert rett ved Klokketårnet som representerer Voksenåsens dedikasjon til fred, menneskerettigheter og samhørighet på tvers av landegrenser. Det er laget av koreansk malmfuru til minne om Koreas dramatiske krig (1950-53), men tårnet og parken rundt handler først og fremst om ro og ettertanke – og tid for fred.

Lignende klokketårn står på grensen mellom Nord- og Sør-Korea og på Morokulien på grensen mellom Norge og Sverige. Historien bak de tre tårnene begynner i den lille grensebyen Hwacheon mellom Nord- og Sør-Korea. I 2007 inviterte ordfører Jeong Gap-cheol gruppen «Peace for Life» og nobelprisvinnere til å ta de første spadestikkene for en fredspark på grensen til Nord-Korea. Han inviterte samtidig verdens land til å sende fredsklokker til parken. Fredsparken ble innviet i 2009 og ble raskt et sted for fredskonferanser ogundervisning.

De nordiske landene fikk en egen invitasjon: Hwacheon ville reise tre like koreanske søstertårn – to i Norden og et i Korea – for å markere at fred er samarbeid og felleskap.

Tårnet er plassert her på Voksenåsen fordi Senteret her er en Nasjonalgave fra Sverige til Norge etter krigen. Det svenske folket, spesielt etter initiativ fra de svenske sosialdemokratene og LO, samlet inn penger og hjalp nordmenn under og etter krigen. De mottok 60.000 flykninger og i 2016-kroner ga ti over 2,5 milliarder kroner i bistand. Voksenåsen har som formål å styrke forholdet mellom to gode naboer og fremme svensk-norsk samfunnsforståelse i og utenfor Norden. De jobber for et åpent, tolerant og inkluderende Norden.

Summer of Love 1967


2017 er også 50-års jubileum for «Summer of Love» i San Fransisco. Sanglinjene «Are you going to San Fransisco – remember to wear some flowers in your hair» er nettopp fra denne tiden. Dette ansees gjerne som starten på Hippie-bevegelsen som hadde «peace and love» som ett av sine hilsener og slagord. Derfor er cachens innhold inspirert av dette.

Fredssymboler

Misteltein Misteltein er i norrøn mytologi knyttet til den snille, vakre Balders død, og i noen versjoner blir misteltein knyttet til fred som resultat av dette.

En juleskikk som oppstod på 1800-tallet i Storbritannia var å henge opp misteltein i døråpningen eller under en lampe og tradisjonen sier at en mann har lov å kysse damer som står under, og den som nekter spås ulykke.

Misteltein vokser vilt i Norge og er fredet! Den nordligste planten er trolig en som vokser på et epletre på Tyskertoppen hvor det ligger en gammel geocache Tyskertoppen.

Link til Wikipedia om Balder, engelsk Wikipedia om misteltein norsk Wikipedia om misteltein

Olivengren Olivengren er historisk sett et symbol for fred og ble båret av bruder og jomfruer i den gamle greske kulturen. Tilsvarende finnes i de fleste religioner i middelhavsområdet. Olivengrener i stilisert versjon er del av FN-flagget hvor grenene omkranser en jordklode. Engelsk Wikipedia om olivengren
Due med Olivengren Due, og due med olivengren er fredssymboler finner vi i gameltestamente i historien om Noas ark hvor Noa sendte ut en due for å om jorden var blitt tørr og om det var blitt fred i naturen og duen kom flygende tilbake med en olivengren som tegn fra Gud og at nå var Syndefloden over.
"The peace sign" «THE PEACE SIGN» - fredssybolet ble designet 21. februar 1958 (ca 60 år siden) for å brukes under den første «Aldermaston Easter Peace Walk» i England. Det er satt sammen av semafortegnene for «N» og «D» som står for «Nuclear Disarmament» Wikipedia om disse marsjene
V-tegnet V-tegnet (med hånden) ble også et tegn på fred. Det stammer fra andre verdenskrig hvor dette var «V for Victory», men ble på 60- tallet «Victory for peace and truth».
Origamitraner Origamitrane er også blitt et symbol for fred. Det stammer fra Hiroshima i Japan etter bombingen i 1945. En da 2 år gammel jente Sadako Sasaki og hennes familie overlevde, men hun fikk leukemi 10 år etter. Faren fortalte henne, som trøst, at i følge en gammel japansk legende så vil man få innfridd et ønske om man bretter 1000 papirtraner. Tranen er et symbol på langt og godt liv. Hun brettet 1000, men ble ikke frisk og startet å brette nye 1000, men rakk bare 644. Klassen hennes fulførte til 1000 og hun ble begravet med alle tranene. Det ble samlet inn penger og i 1958 ble det reist en statue av jenta med papirtranene i Hiroshimas «Peace Park».

Engelsk Wikipedia om 1000 origamitraner wikipedia engelskz/a>, Historien til jenta

Vil du brette selv? følg kurset på YouTube eller spør Whoelse om hjelp hvis du treffer henne. Hun har brettet mange tusen traner siden hun selv var i California i 1968.


Listen er ikke utfyllende, det finnes flere fredssymboler så er du interessert se Wikipedia om fredssymboler og En annen side om fredssymboler

T-banens rute 1 går til Voksenkollen og derfra er det 8 minutter å gå.

The T-bane route 1 goes to Voksenkollen station. From there its an 8 minute walk.

Additional Hints (Decrypt)

Ynetr jbbqra obk

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.