Skip to Content

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.

Traditional Geocache

RWZI Otterlo

A cache by SpiceMan Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 2/11/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


RWZI Otterlo


Deze cache bevindt zich op het terrein van de voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie van Otterlo. Op dit terrein werd tussen 1966 en 1995 het rioolwater van Otterlo gezuiverd. Na het gereedkomen van de nieuwe regionale installatie in Ede werd de installatie in Otterlo buiten gebruik gesteld. Het afvalwater van Otterlo wordt nu via een gemaal naar Ede gepompt.


Rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) vormen een bijzondere categorie industrieel erfgoed. Door de snelle technologische ontwikkelingen hebben veel oudere rioolwaterzuiveringsinstallaties hun functie verloren en zijn ze gesloopt. De RWZI in Otterlo is in 2012 als beschermd monument aangewezen en daardoor bespaard gebleven voor sloop. Het complex als geheel geeft een goed beeld van de naoorlogse zuiveringstechnologie.


De rioolwaterzuiveringsinstallatie is in 1965 ontworpen door de toenmalige Dienst Gemeentewerken van de gemeente Ede. Het ontwerp is om meerdere redenen bijzonder. Zo werd voor de eigenlijke waterzuivering een revolutionair systeem van de Nederlandse uitvinder dr. ir. Pasveer toegepast, de zogenaamde oxidatiesloot (ofwel Pasveersloot). Dit concept is in Otterlo ook nog eens op een bijzonder wijze vernieuwd doordat de nabezinking ook in de sloot zelf plaatsvindt, zodat hiervoor geen aparte voorziening meer nodig was. Tenslotte is dit de enige nog bestaande installatie in Nederland waarbij de stroomrichting van het water in de oxidatiesloot kon worden omgekeerd.


Het complex is tussen 2014 en 2016 gerestaureerd en het terrein is opengesteld voor publiek. De locatie dient als opstap- of rustpunt voor de 15 kilometer lange route van het klompenpad "Eeskooterpad" die rondom Otterlo loopt. Het is een mini-openluchtmuseum geworden met informatieborden en picknicktafels. Er stroomt nu schoon water door de oxidatiesloot, maar het bergingsbassin fungeert nog wel als riooloverstort bij zware regenval.

Op het terrein is tevens een imkersvereniging gevestigd. Het gebied met de bijen s.v.p. niet betreden om de bijen niet te verstoren (hier ligt de cache toch niet).


Pas op met kinderen i.v.m. verdrinkingsgevaar. Er staat geen afscheiding langs het water.


De cache is een micro (geen nano) en biedt alleen plaats aan het logboek. Er is geen pen aanwezig.

Succes !!!


Additional Hints (No hints available.) 

Find...

380 Logged Visits

Found it 376     Didn't find it 1     Write note 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 63 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 4/17/2018 1:02:44 PM Pacific Daylight Time (8:02 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page