Skip to Content

<

Paasitorni

A cache by akihai Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/18/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Jästivaara * Recommended at night


Helsingin työväentalo eli Paasitorni on Hakaniemen Siltasaaressa sijaitseva rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kokous- ja kongressikeskus. Arkkitehti Karl Lindahl suunnitteli paikalle jugendtyylisen rakennuksen, jonka vanhin osa valmistui vuonna 1908 työväestön kokous- ja vapaa-ajanvieton paikaksi ja se toimi pitkään varsinaisena työväentalona.

In English

Paasitorni, also known as the Helsinki Workers' House, is a conference and congress centre of exceptional value in terms of its architecture and cultural history. The historic building is located in Hakaniemi, Helsinki, Finland. It was designed in Art Nouveau style by architect Karl Lindahl, opened in 1908 as conference and leisure premises for the working class, and for a long time, served actively as a workers' house.

***

Arkkitehtuuri ja historia

Helsingin työväenyhdistyksen rakennuttama työväentalo valmistui vuonna 1908. Sen julksisivu tehtiin rakennuspaikalta louhitusta graniitista, jota varastoitiin myös vuonna 1925 valmistunutta laajennusosaa varten. Lisäksi kiveä käytettiin tonttia ympäröivään aitaan sekä viereisen rantakadun päällystämiseen. Rakennuksen vanhin osa edustaa tyylisuunnaltaan myöhäisjugendia. Julkisivua, pääportaikkoa ja juhlasalia koristavat erilaiset työkaluaiheet ja ammattikuntien symbolit. Lisäksi koristelu käsittää geometrisia kuvioita ja luontoaiheisia ornamentteja. Sisääntulokerroksessa sijaitsevan Siltasaari-salin seiniä puolestaan koristavat muusikkoaiheiset friisit 1920-luvulta, jolloin paikalla toimi elokuvateatteri.

Sisällissodan ja Helsingin valtauksen aikana vuonna 1918 työväentalo vaurioitui pahoin ja sen torni sekä juhlasali jouduttiin rakentamaan uudelleen. Arkkitehti Karl Lindahl suunnitteli myös vuonna 1925 valmistuneen lisärakennuksen. Hänen käsialaansa ovat lisäksi juhlasalin loisteliaat valaisimet. 1920-luvun klassismia edustavan laajennuksen yhteydessä valmistuivat nykyinen pääsisäänkäynti, ala-aula ja toisen kerroksen ravintolasali. 1990-luvun puolivälissä rakennusta entisöitiin alkuperäissuunnitelmien mukaisesti, muun muassa ravintola ja ala-aula palautettiin 1920-luvun asuunsa. Vanhalla puolella sijaitsevat kokoustilat remontoitiin 2000-luvun alussa, jolloin ne myös nimettiin talon historiassa vaikuttaneiden henkilöiden mukaan. Muutamaa vuotta myöhemmin kunnostettiin myös rakennuksen torniosa.

In English

Architecture and history

The imposing facade of castle-like Paasitorni is built in stone carved out of the bedrock where the building now stands, some of which was set aside at the farsighted suggestion of the original workmen and used in the extension completed in 1925. The granite facade with its high tower made it an eye-catching public building visible for miles. Sufficient granite was quarried to also build a wall encircling the outside space and pave the neighbouring street running down to the shoreline.

The oldest part of the Paasitorni building, completed in 1908, is late Art Nouveau in style. The building’s facade, main staircase and the Congress Hall are expertly decorated with images of tools and symbols depicting various occupations to highlight the skill of the craftsman. In the 1918 Finnish Civil War, the Reds made the building their headquarters. The Germans who had come to the aid of the Whites fired on the Workers' House heavily during the Battle of Helsinki. The tower and the Congress Hall were severely damaged and had to be rebuilt after the war. The Congress Hall’s Art Nouveau chandeliers dating back to 1919 were designed by Karl Lindahl.

In 1925 the Worker’s House gained a new granite-clad extension also designed by architect Karl Lindahl. The new extension incorporated the building’s current main entrance, the vestibule and the second floor restaurant. In terms of style, this section with its solid black pillars epitomises 1920s Nordic Classicism.

In the mid-1990s it was decided to commence restoring Paasitorni’s premises in keeping with the architect’s original plans. The premises were skilfully restored between 1996 and 2007. In 2010 Paasitorni was presented as a candidate Unesco World Heritage Site together with eight other important buildings in the labour movement. Paasitorni was found perfectly to meet Unesco’s criteria for a World Heritage Site in terms of authenticity and historical integrity. The main aim of the renovation work and new building work has been to retain the spirit of each of Paasitorni's historic periods.

Additional Hints (No hints available.)



 

Find...

887 Logged Visits

Found it 844     Didn't find it 27     Write note 5     Publish Listing 1     Needs Maintenance 5     Owner Maintenance 5     

View Logbook | View the Image Gallery of 16 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.