Skip to content

Kamniška jama Event Cache

This cache has been archived.

shy78: Vsi prisotni so vpisani.

More
Hidden : Monday, 01 May 2017
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geo event bo potekal v ponedeljek, 1. maja 2017, od 10.15 do 10.45 pred vhodom v Kamniško jamo.

Dostop do eventa ima težavnost 4. Pot je dokaj zahtevna predvsem zaradi težke orientacije.

Natančno preberite navodila kako priti do jame in kaj potrebujete sabo.


Vsako leto 1.maja Jamarski klub Kamnik organizira brezplačen voden ogled po Kamniški jami pod Zeleniškimi špičkami. Datum ni izbran zaradi praznika dela temveč po dnevu, ko je bila jama odkrita. Ogled notranjosti je možen le v spremstvu jamarjev Jamarskega društva Kamnik, vhod vanjo je drugače zaprt z železnimi rešetkami.

Jama se nahaja na nadmorski višini 1400 mnm in do nje vodi dokaj naporna neoznačena steza iz doline Kamniške Bele mimo slapa Orličje (Orglice) in doline Kamendol. Hoje od parkirišča je okoli tri ure (seveda lahko tudi manj, odvisno pač koliko imate kondicije), višinska razlika poti je 830m. Pot do slapa je enostavna in označena, od tam naprej pa poteka po neoznačenih lovskih stezah. Če se kdo želi udeležiti dogodka in ni prepričan, da bo našel pot, se lahko pridruži organizatorju in jamarjem. Odhod skupine je ob 7 uri zjutraj iz podanega parkirišča.

Opis poti:

Začnemo ob cesti v Kamniško Bistrico s predlaganega parkirišča. Sledimo markacijam proti Korošici in Ojstrici. Po kakšne pol ure pridemo do razcepa kjer gre markirana pot desno, mi pa nadaljujemo levo proti slapu. Pri slapu poiščemo zakladek Goblin’s burrow (https://www.geocaching.com/geocache/GCZPPN_goblins-burrow) . Le nekaj metrov naprej od zakladka se z desne strani spušča zaprodena grapa izpod Rzenika. Grapi sledimo le še nekaj metrov navzgor, nato pa jo po slabo vidni stezi prečkamo v levo. Potka nas vodi strmo navzgor preko poraščenega pobočja. Nadaljujemo navzgor in v levo in kmalu pridemo do struge iz katere se napaja slap pod nami. Spustimo se v manjšo dolino, ki se imenuje Kamendol. Uhojena steza nadaljuje ob grapi proti Šraj pesku. Ko prvič prečkamo strugo, zavijemo v levo po skromnejši stezici. Pot nadaljujemo v ključih skozi gozd, prečimo desno do ožje grape in se levo ob njej dvignemo na travnato rebro. Po uri hoje od Kamendola pridemo do skalne zapore, kjer se desno odcepi ozka stezica čez grapo. Mi jo uberemo po poti pod steno v levo. Kmalu nad sabo zagledamo cilj, velik skalni previs pred jamo.

Natančna navodila kako priti do jame si lahko preberete tudi v knjigi: Andrej Stritar: Grintavci – Južni pristopi.

 

Nekaj o jami:

Kamniška jama je največja vodoravna jama v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izjemno bogata je z aragonitnimi ježki, zelo redko in drobno jamsko obliko. Sestavljajo jo štirje deli: vzhodni del, glavni rov, spodnji del in rovi za slapom. V jami so našli kosti številnih živali: jamskega medveda, kune in netopirjev, med najpomembnejše najdbe pa uvrščajo najdbo nove vrste hrošča, ki so ga poimenovali po Kamniku: Aphaenopidius Kamnikensis Drovenik.

Več si lahko preberete na naslednji povezavi: http://www.dedi.si/dediscina/206-kamniska-jama

 

Obisk jame

Obisk jame NI del eventa in se začne predvidoma ob 11. uri. Če si želite jamo ogledati, morate upoštevati naslednje:

  • Ogled traja približno dve uri in pol. Ne načrtujte zgodnjega kosila, ker ga boste zamudili. Sabo prinesite hrano in pijačo, v bližini ni nobene planinske koče.
  • V jami je stalna temperatura okoli 6 stopinj nad ničlo, precejšnja vlaga in prepih. Za v jamo se je potrebno toplo obleči in obuti.
  • V jami je OBVEZNA uporaba čelade. Brez nje ne boste šli noter. Potrebujete tudi svetilko, ki bo svetila ves čas obiska. Najbolje je, da se svetilka namesti tako, da imate proste roke.
  • Priporočljivo je, da si za obisk ne oblečete najboljše oprave, ki jo imate. V jami se boste umazali, lahko se vam zgodi tudi, da se obleka in obutev poškodujeta. Jamarji priporočajo kakšno delavno obleko (pajac, uniforma).
  • Sabo imejte močne rokavice. Še najbolje kašne usnjene delavske.

Po obisku jame se vrnemo skupaj z jamarji v dolino Kamniške Bele, kjer bo v bližini slapu zagorel kres

 

Viri:

Grintavci – Južni pristopi, Andrej Stritar, Zal. Sidarta, l.1995

Kamniško –Savinjske alpe – planinski vodnik. PZS, 2004

Kamniška jama: http://www.dedi.si/dediscina/206-kamniska-jama

Additional Hints (No hints available.)