Skip to content

This cache has been archived.

Geocaching HQ Admin: Thank you for hosting this geocaching event! The date of the event has passed. We automatically archive events after 30 days (60 days for Mega- and Giga-Events). Attendees can still log archived events, log trackables, and share their experiences.

More
<

Geo Trobades 2017 L'Orxa

A cache by Geo_Trobades Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Saturday, 20 May 2017
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

L'ORXA:

No és possible datar l'antiguitat del lloc, però hi ha bastants jaciments de diferents èpoques en tot el terme municipal: coves del barranc de les Foies, del Gorigori, vessants del castell (edat del bronze); Canassia, (necròpolis romana i jaciment medieval).

No obstant això, la primera referència al Orxa apareix al segle XIV, atribuïda a una població de nom Perputxent, en honor a la vall on s'ubica, que, al costat de Benillup, Alcanesia i Beniarrés, constituïa la comanda de Pertputxent i que estaria sota domini del castell conegut com Hisn Burbudjan, que abans de la conquesta era propietat d'al-Azraq, igual que Polop, Tàrbena, Margarida, la Jovada, castell de Castells, Queirola i la Vall de Gallinera.

Després de l'ocupació cristiana, va continuar sent regentat pel cabdill musulmà que va establir pacte de vassallatge amb Jaume I mitjançant el pacte del Pouet (1244), que establia la concessió de la meitat de les seves rendes i pertinences. Durant les revoltes que va protagonitzar Al-Azraq va ser destruït. El 1269, el rei va cedir vila i castell a Gil Garcés d'Azagra. Posteriorment Arnau de Romaní va ser el seu propietari, tot i que donaria el castell i la vall a l'orde de l'Hospital a l'any 1288. Més tard, en 1319, el senyoriu va passar a la de Montesa per privilegi de Jaume II. Després de l'expulsió dels moriscos, la vila va ser repoblada per mallorquins. En 1644 Orxa quedava destruïda per un terratrèmol. En 1646 contenia 30 cases.

L'arribada del tren Alcoi-Gandia en 1893 va suposar una important millora en les comunicacions.

Cal destacar que, segons recents investigacions, i contràriament al que es pensava fins ara, aquesta població i la vall de Perputxent, en general, mai van ser de l'ordre del Temple, sinó que en 1288 es van convertir en propietat de l'orde de l'Hospital. Segons apunta el Centre d'Estudis Contestans, aquest malentès, àmpliament estès, es deu a una mala interpretació del treball de Robert Ignatius Burns, El Regne de València en el segle XII, església i societat. La nova conclusió s'ha obtingut amb l'anàlisi i estudi d'altres fonts, entre d'altres, les propietats dels hospitalaris.

 

L'ESDEVENIMENT:Les Geo Trobades en un esdeveniment itinerant per donar a conèixer als geocachers el lloc on es van a acollir "Les Trobades d'Escoles Valencianes", que se celebren cada any a la primavera en un municipi diferent de "l'Alcoià-El Comtat" . Aquest any se celebrarà al municipi de l'Orxa.

 


"L'ESDEVENIMENT TINDRÀ LLOC A L'ORXA, ENS REUNIREM A "LA CASA DEL POBLE" (N 38° 50'42.1" W 000° 18'42.1") DISSABTE 20 DE MAIG A LES 10.30 HORES"


 

10.30 HORES: Inici oficial de l'esdeveniment. Presentacions, signatura del Logbook, intercanvi d'travels, etc ...

11.00 HORES: Esmorzar popular, on podrem compartir una bona estona d'anècdotes catxeters entre amics.

12.00 HORES: Iniciarem una petita ruta per l'Orxa, visitant els llocs més importants del poble mentre un guia ens explica històries, anècdotes i altres d'aquest lloc, evidentment serà una ruta en què podrem buscar diversos caixets i un Wherigo.

  • Cal tenir instal·lades, al mòbil, les aplicacions C:Geo o la Geocaching oficial, per als caches, i el Where You Go, per al Wherigo.

13.30 HORES: Per fer gana abans de dinar, farem tots junts a la plaça del Poliesportiu un divertit i fàcil flashmob que acabarà amb la foto de grup.

14:00 HORES: Dinar al "Albergue del Serpis", ubicat a les coordenades N 38° 50'50.6" W 000° 18'43.1"

  • El menjar consistirà en un MENÚ TANCAT, amb un preu de 15 euros per adult i de 8 euros per nen (s'especificaran les opcions per "Anunci" en aquest mateix Esdeveniment).
  • Després del dinar es farà un sorteig, de diferents detalls aportats per l'organització, entre tots els assistents.

16.30-17: 00 HORES: Farem una visita a "La Cova dels Bassiets", que permaneix tancada al públic, per a aquest esdeveniment l'ajuntament ens l'obrirà!. Després d'aquesta visita, qui vulgui i / o tingui ganes, visitarem el "Castell de Perputxent", tot i que ara es troba en obres de rehabilitació.
 
 
Per a l'assistència a la DINAR serà obligatori indicar el nombre de comensals, al WILL attend, diferenciant els nens si n'hi ha. S’haura ingressar els diners total del menjar abans del dimeres 17 de maig de 2017 (per assegurar l'espai del local), indicant en el "concepte" de l'ingrés, "Geocaching + Nick Geocachero".


BBVA: ES38 0182 1440 4802 0155 4682


Per evitar retards en els tràmits s'ha d'enviar una fotografia o captura de pantalla de l'ingrés a:


geocachingtrobades@gmail.comEs realitzarà una geocoin commemorativa de l'esdeveniment, que es podrà adquirir sota comanda en el Will attend i previ pagament en l'esdeveniment. S'entregarà en mà o per correu quan apleguen!!!

 

 

LORCHA:No es posible datar la antigüedad del sitio, pero hay bastantes yacimientos de diferentes épocas en todo el término municipal: cuevas del barranco de las Hoyas, del Gorigori, laderas del castillo (edad del bronce); Canassia, (necrópolis romana y yacimiento medieval).

Sin embargo, la primera referencia al Orxa aparece en el siglo XIV, atribuida a una población de nombre Perputxent, en honor al valle donde se ubica, que, junto a Benillup, Alcanesia y Beniarrés, constituía el pedido de Pertputxent y que estaría bajo dominio del castillo conocido como Hisn Burbudjan, que antes de la conquista era propiedad de al-Azraq, al igual que Polop, Tárbena, Margarita, la Jovada, Castell de Castells, Queirola y la Vall de Gallinera.

Después de la ocupación cristiana, continuó siendo regentado por el caudillo musulmán que estableció pacto de vasallaje con Jaime I mediante el pacto del Pouet (1244), que establecía la concesión de la mitad de sus rentas y pertenencias. Durante las revueltas que protagonizó Al-Azraq fue destruido. El 1269, el rey cedió villa y castillo a Gil Garcés de Azagra. Posteriormente Arnau de Romero fue su propietario, aunque daría el castillo y el valle a la orden del Hospital en el año 1288. Más tarde, en 1319, el señorío pasó a la de Montesa por privilegio de Jaime II . Tras la expulsión de los moriscos, la villa fue repoblada por mallorquines. En 1644 Lorcha quedaba destruida por un terremoto. En 1646 contenía 30 casas.

La llegada del tren Alcoy-Gandia en 1893 supuso una importante mejora en las comunicaciones.

Cabe destacar que, según recientes investigaciones, y contrariamente a lo que se pensaba hasta ahora, esta población y el valle de Perputxent, en general, nunca fueron del orden del Temple, sino que en 1288 se convirtieron en propiedad del orden del Hospital. Según apunta el Centro de Estudios Contestanos, este malentendido, ampliamente extendido, se debe a una mala interpretación del trabajo de Robert Ignatius Burns, El Reino de Valencia en el siglo XII, iglesia y sociedad. La nueva conclusión se ha obtenido con el análisis y estudio de otras fuentes, entre otras, las propiedades de los hospitalarios.

 

EL EVENTO:Les Geo Trobades en un evento itinerante para dar a conocer a los geocachers el lugar donde se van a acoger “Les Trobades d'Escoles Valencianes”, que se celebran cada año en primavera en un municipio distinto de “l'Alcoià-El Comptat”. Este año se celebrará en el municipio de L'Orxa..

 


"EL EVENTO TENDRA LUGAR EN L'ORXA, NOS REUNIREMOS EN "LA CASA DEL POBLE" (N 38° 50'42.1"  W 000° 18'42.1") EL SÁBADO 20 DE MAYO A LAS 10.30 HORAS"


 

10.30 HORES: Inicio oficial del evento. Presentaciones, firma del Logbook, intercambio de travels, etc...

11.00 HORES: Almuerzo popular, donde podremos compartir un buen rato de anécdotas cacheteras entre amigos.

12.00 HORES: Iniciaremos una pequeña ruta por Lorcha, visitando los lugares más importantes del pueblo mientras un guía nos cuenta historias, anécdotas y otros cosas de este lugar, evidentemente será una ruta en la que podremos buscar diversos cachés y un Wherigo.

  • Hay que tener instaladas, al móvil, las aplicaciones C:Geo o la Geocaching oficial, para los caches, y el Where You Go, para el Wherigo.

13.30 HORES: Para abrir el apetito antes de comer, haremos todos juntos en la plaza del Polideportivo un divertido y fácil flashmob que acabará con la foto de grupo.

14:00 HORES: Comida en el "Albergue del Serpis", ubicado en las coordenadas N 38° 50'50.6" W 000° 18'43.1"

  • La comida consistirá en un MENÚ CERRADO, con un precio de 15 euros por adulto y de 8 euros por niño (se especificarán las opciones por "Anuncio" en este propio Evento).
  • Después de la comida se hará un sorteo, de diferentes detalles aportados por la organización, entre todos los asistentes.

16.30-17: 00 HORES: Realizaremos una visita a “La Cova dels Bassiets", que permanece cerrada al publico, para este evento el ayuntamiento nos la abrirá!. Tras esta visita, quien quiera y/o tenga ganas, visitaremos el "Castillo de Perputxent", aunque en estos momentos se encuentra en obras de rehabilitación.
 

Para la asistencia a la COMIDA será obligatorio indicar el número de comensales, al WILL attend, diferenciando los niños si los hay. Se deberá ingresar el dinero total de la comida antes del miercoles 17 de mayo de 2017 (para asegurar el espacio del local), indicando en el "concepto" del ingreso, "Geocaching + Nick geocachero".

BBVA: ES38 0182 1440 4802 0155 4682


Para evitar retrasos en los trámites se debe enviar una fotografía o captura de pantalla del ingreso a:


geocachingtrobades@gmail.comSe realizará una geocoin conmemorativa del evento, que se podrá adquirir bajo pedido en el Will Attend y previo pago en el evento. Sentregaran en mano o por correo cuando lleguen!!!

 

 

 

ORGANITZA:

 

 

COL·LABORA I PATROCINA:

 

 

Additional Hints (Decrypt)

-Rfcrerz dhr fvthv ry cevzre qr zbygf zéf!!!!
-Rfcrenzbf dhr frn ry cevzreb qr zhpuífvzbf záf!!!!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.