Skip to Content

<

Salakalastusta?

A cache by finweasel Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/09/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Hikipediamainen kätkö kuvauksineen kanavan varrella, suositellaan erityisesti hohotteluhermojen harjoittamiseen.

Kotitarve- ja harrastussalakalastuksella tarkoitetaan kalastustoimintaa, jota ei harjoiteta salaisena elinkeinona.

Salakalastus kotitarpeiksi

Usein kotitarpeiksi salakalastetaan seisovilla pyydyksillä kuten verkoilla tai katiskoilla. Yleisin tapa salakalastaa näillä pyydyksillä on sallitun pyydysmäärän ylittäminen, jolloin pyyntiin asetetaan enemmän pyydyksiä kuin lunastettu lupa sallii. Toinen suosittu tapa on jättää luvat lunastamatta ja pyydykset merkkaamatta. Tällöin pyydykset täytyy kokea riistapoliisin huomaamatta.

Naapurin pyydykset

Naapurin pyydysten kokemista suositaan erityisesti kesämökkiläisten keskuudessa. Tässä salakalastusmuodossa pyritään kokemaan jonkun muun asettamia pyydyksiä. Pyynnin onnistuessa salakalastaja syyllistyy myös rikoslaissa määritettyyn luvattomaan haltuunottoon (ammattipiireissä varkauteen). Naapurin pyydysten kokemiseen ei tarvita muita välineitä kuin vene. Suosittuja ovat moottorilla varustetut soutuveneet, joilla voidaan liikkua pyyntitilanteessa äänettömästi soutaen ja käryn käydessä pakeneminen onnistuu nopeasti. Onnistumista helpottaa pimeä loppukesän ilta tai naapurin railakas 50-vuotisjuhlapäivä.

Salatuulastus

Jonkin verran harrastetaan myös salatuulastusta. Kiinnijäämisen riski on ilmeinen, koska tuulastaessa käytettävä valo näkyy pimeässä erittäin kauas ja herättää epäluuloisen kalastuksenvalvojan epäilykset. Riskiä voi pienentää sammuttamalla valon, mutta tämän on todettu vaikuttavan alentavasti saalisvarmuuteen.

Salavirkistyskalastus

Salavirkistyskalastusta kutsutaan myös salaurheilukalastukseksi. Salavirkistyskalastuksessa pyynnin tarjoama jännitys ja luonnossa liikkuminen ovat nousseet yhtä tärkeiksi kuin saaliskin. Kalastus tapahtuu pääsääntöisesti rannalta tai ankkuroidusta veneestä erilaisin vapavälinein. Luontaisten kalakantojen taantuessa Suomessa ovat yleistyneet erityisvirkistyskalastusalueet, joiden kalakantoja hoidetaan istutuksin. Kalastusluvat näille alueille maksavat jopa 15 euroa vuorokaudessa, ja saaliin määrä on usein rajoitettu kiintiöin. Suhteellisen hyvän saalisvarmuuden vuoksi nämä ovat suosittuja salakalastusalueita.

Salavetouistelu

Perinteisesti lajia on harrastettu soutaen, muutamaa uistinta vetäen. Viime vuosina rajusti suosiotaan on kasvattanut kuitenkin salamoottorivetouistelu. Suurehkolla veneellä vedetään moottorivoimin kuudesta kahteenkymmentä uistinta. Veneet on yleensä varustettu voimakkailla nelitahtimoottoreilla, jotta riistapoliisia voi paeta nopeasti ja äänettömästi.

Salavirvelöinti

Salavirvelöinti eli salaheittokalastus on yleisin salavirkistyskalastuksen muoto. Lajin aloituskynnys on pieni, koska sopivia salakalastusvesiä löytyy joka puolelta Suomea ja välinekustannukset ovat suhteellisen alhaiset. Aloittelijalle sopivan virvelisetin voi saada jo 130–140 eurolla. Vapa on yleensä 150–200 cm pituinen kevyt hiilikuituvapa. Erityisen suosittuja salakalastajien keskuudessa ovat ns. agenttivavat, eli teleskooppivavat, jotka voi riistapoliisin uhatessa nopeasti kasata ja piilottaa reppuun tai takin alle. Vaelluskengät ja mukava maastopuku soveltuvat hyvin juoksemiseen ja rantametsikköön piiloutumiseen.

Salaperhokalastus

Salaperhokalastuksen eli salaperhostelun on perinteet ulottuvat jopa kahden vuosituhannen takaiseen Kreikkaan. Köyhä kansa jäljitteli luisen koukun ympärille sidotuilla sulilla perhosia, pyydystääkseen ylimystön pihalammikoista karppeja ja kultakaloja. Salaperhostelusta kiinnijääneitä rangaistiin usein ruoskimalla heitä julkisesti.

Salaperhostelu nykyisessä muodossaan sai alkunsa 1800-luvun alkupuolella englantilaisten lohilordien kieltäessä rahvaalta kalastuksen maidensa läpi virtaavilla joilla. Nykyisin salaperhokalastus on hieman harvinaistunut, vaikka perhokalastus kasvattaa suosiotaan koko ajan. Luultavimmin tämä johtuu kahluuvarustuksesta. Neopreenikumisissa tai valtavissa Gore-tex-housuissa ja huopapohjaisissa, erittäin liukkaissa kengissä juokseminen on käytännössä mahdotonta. Salaperhostelijan yksi pakenemismahdollisuus on vesistön ylitys kahlaamalla. Toinen on snorklaaminen, joka tosin sisältää monia ulottuvuuksia, joita kahlaamisessa nimenomaan pyritään välttämään. Jos riistapoliisi on liikkeellä veneellä, paras vaihtoehto on antautua joka tapauksessa suosiolla.

Salaonginta ja salapilkkiminen

Erityiskalastusalueita lukuun ottamatta ongintaan ja pilkkimiseen ei nykyisen kalastuslain mukaan tarvita minkäänlaisia lupia, joten salaongintaa halutessa täytyy hyödyntää kalastuslain erityisasetuksia, kuten lohi- ja siikapitoisten vesistöjen virtapaikkojen ongintakieltoa. Virtapaikoissa ja koskissa ongittaessa kyse on yleensä alamittojen onkimisesta, eli tavoitteena on saada vesistöön istutettuja jalokalan poikasia. Onkivälineet ovat hankintahinnaltaan edulliset, joten kalastuksenvalvojan osuessa paikalle kannattaa jättää onki suosiolla rantaan. Se hidastaa liikaa ja on vaikea piilottaa.

Salapilkkijät pakenevat vuorille

Pilkittäessä virtapaikkoja on syytä varoa, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää ns. ällerölammet eli kirjolohien erityiskalastusalueet. Yleensä moottorikelkkailu näillä lammilla on kielletty, joten kätevimmin riistapoliisia pakoon pääsee hiihtäen.

Ammattisalakalastus

Ammattisalakalastuksen tarkoituksena on myyntikelpoisen saaliin maksimointi ja pyydystämisestä aiheutuvien kulujen minimointi. Ammattimaisessa salakalastuksessa ei ole niinkään kyse pyydä ja juokse -tyyppisestä toiminnasta, vaan pikemminkin kalastuslain porsaanreikien hyväksikäytöstä. Suurin osa ammattisalakalastajien keinoista on ammattisalaisuuksia. Osa keinoista on kuitenkin yleisesti vakiintuneita ja tiedossa. Seuraavassa yleisimpiä:

Vierailla vesillä troolaaminen

Tämä ammattimaisen salakalastuksen muoto on erityisen suosittua Pohjois-Atlantilla ja Jäämerellä. Islantilaiset troolaavat norjalaisten vesillä, ja norjalaiset venäläisten vesillä. Venäläiset taas troolaavat kaikkien muiden vesillä.

==============

Kanavalla voi kesäisin nähdä onkijoita Kansolassa, jonka lähellä järjestetään kesäisin onkikilpailuja. Onkiminen ja pilkkiminenhän kuuluvat jokamiehen oikeuksiin, mutta mikäli mielit muilla keinoin säynävää narraamaan, on hyvä tarkistaa kalastuslupien tarve esim. http://kalastusluvat.kalapaikka.net/tarvittavat-kalastusluvat/

Kätkö on kokoa mikro ja talvilöydettäväkin se on. Tälle saaliille kannattaa ottaa oma kynä mukaan.

==============

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

329 Logged Visits

Found it 323     Write note 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.