Skip to Content

This cache has been archived.

Geocaching HQ Admin: Thank you for hosting this geocaching event! The date of the event has passed. We automatically archive events after 30 days (60 days for Mega- and Giga-Events). Attendees can still log archived events, log trackables, and share their experiences.

More
<

Kanada

A cache by Duracell76 Events Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Saturday, 01 July 2017
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Miitti:

Tapahtuma
Päivä: la 1.7.2017
Aika: alkaa klo 13:00 ja päättyy klo 14:00
Tapahtumapaikka: Turun Yliopiston kirjaston edessä

Kanada juhlistaa 150 vuotista itsenäisyyttään heinäkuussa. Tämän johdosta saa Kanada 150 vuotta -matkamuiston kun osallistuu mihin tahansa miittiin (event, cito, mega, giga) 1.-2.7.2017 välisenä aikana.

Tapahtuman järjestäjän hallusta löytyy Event book II johon toivotaan osallistujien kirjoittavan nimimerkkinsä.



Miten Kanada liittyy Turun yliopiston kirjastoon?:

Karl Fredrik (s. 1865) ja Anton Fabian Johnsson (s. 1868) kasvoivat pienessä mökissä Turun Nummenmäellä. Nuorempi veli Anton työskenteli nuorena konepajalla, ensin Turussa, myöhemmin Helsingissä. Kun Anton kuuli, että Amerikassa olisi kysyntää ammattimiehille, hän halusi kokeilla onneaan. Anton saapui 1896 New Yorkiin, josta jatkoi länteen. Töitä oli tarjolla, mutta Antonia alkoi kiinnostaa kulta. Isoveli Karl suomensi parikymppisenä sukunimensä Joutseneksi. Hän muutti Helsinkiin ja sieltä Pietariin. Poikien äidin kuollessa 1897 Karl palasi Turkuun järjestämään hautajaisia. Turussa hän tapasi sukulaismiehen, joka kertoi Kalifornian kultalöydöistä. Karl päätti lähteä Amerikkaan.

Veljekset eivät töiden perässä rientäessään olleet vuosiin tavanneet toisiaan. Kun Karl tuli Seattleen, sattuma puuttui peliin. Siinä vaiheessa niin ikään jo Seattlessa ollut Anton kuuli, että kaupunkiin oli saapunut isokokoinen suomalaismies. Hän ajatteli, ehkä turhankin toiveikkaasti, mahtaisiko kyseessä olla oma veli. Anton kiersi kaupunkia ja kapakoita, kunnes tapasi miehen, joka toden totta oli Karl. Tarinan mukaan he siltä istumalta päättivät lähteä Klondiken kultakentille Kanadaan, josta oli kantautunut keväällä ensimmäiset kultauutiset. Veljesten tavatessa elettiin jo syksyä, mutta he halusivat lähteä matkaan talvea vasten. Kultakentille oli päästävä heti jotain ansaitakseen.

Klondiken kultakuumeen keskuspaikka oli Kanadassa Yokonin alueella sijaitseva Dawson. Se oli ensin pelkkä telttakylä, mutta kasvoi nopeasti isoksi kaupungiksi. Dawson oli perustettu 1896. Kaksi vuotta myöhemmin siellä oli 40 000 asukasta. Kun suomalaisveljekset saapuivat toukokuun lopulla 1898 Dawsoniin, vuosi ensimmäisten kultauutisten jälkeen, kaikki valtaukset oli jo merkitty. Ensin Karl ja Anton olivat työmiehinä toisten valtauksilla, sitten vuokrasivat valtauksen ja lopulta ostivat oman 1901.

Tyhjätaskuina maailmalle lähteneet veljekset palasivat vuonna 1905 kotiin rikkaina miehinä. Matkaa varten he teettivät uudet hienot puvut, komeat kultasormukset sekä hankkivat taskukellot kultahipuista tehdyin vitjoin.

Jo elinaikanaan Karl lahjoitti 15,5 miljoonaa markkaa isoissa rahavaikeuksissa olleelle Turun yliopistolle. Kun Karl kuoli 1948, hän testamenttasi yliopistolle peräti 250 miljoonaa sekä yli kymmenen miljoonaa muuta kuolinpesän varallisuutta. Rahalla ryhdyttiin rakentamaan uutta kampusaluetta. Ensimmäisenä rakennuksena nousi yhä olemassa oleva Turun yli­opiston kirjasto.

Testamentin ehtona oli, että lahjoittajaa ei saa paljastaa. Vasta 1970 kirjaston seinään ilmestyi pieni laatta: ”Tämä kirjastorakennus on rakennettu Alaskan kullalla, jonka K.F. Joutsen on kaivanut yhdessä veljensä kanssa ja lahjoittanut Turun yliopistolle 1948".


Karl Fredrik Joutsen (1865–1948)


Anton Fabian Johnson (1868–1942)


Tiedotuksia:

Additional Hints (No hints available.)



 

Find...

111 Logged Visits

Write note 1     Archive 1     Will Attend 39     Attended 68     Publish Listing 1     Announcement 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.