Skip to Content

<

Aatun Risti

A cache by oohoo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/24/2017
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Peruskätkö Kalajoen Rautiossa.

Paikalla on vanha puinen risti jossa metallilaatassa teksti "Johan Adolf Antinpoika Hollanti s. 21.1.1848, kuoli 17.11.1897 tässä".

Johan Adolf "Aatu" Hollanti oli ruotuvaivainen (*), muutaman talon leivissä erilaisia renginhommia tehnyt köyhä, yksinkertainen kansanmies, joka ei peitellyt näyttää liikutustaan kirkossakaan. Aatu oli ensimmäisiä nimeltä tunnettuja lestadiolaisuuden kannattajia Rautiossa. Aatun on kerrottu pitäneen kerran seuroja Kaupunginmäellä yhdessä Myllärin Jussin ja erään naisen kanssa niin kovaäänisesti, että ohikulkijat olivat epäilleet heidän tulleen hulluiksi..

Hollannin Aatun elämä päättyi traagisesti tälle Huhtakylän takamailla olevalle suolle, kun hän oli kelkalla vetämässä heiniä sisarensa lehmälle Kähtävältä. Sakeassa lumipyryssä hänen voimansa uupuivat ja Aatu paleltui kuoliaaksi paikalla, jonne on 1960-luvulla pystytetty "Aatun risti". Paikalle on opastetaulu Sorvarin metsäautotieltä. Selkeää polkua ei ristille johda, mutta jonkinlainen uranpohja metsässä erottuu ja sen varrella on pieni silta helpottamassa ojan ylitystä (referenssipisteet alla). Metsäautotieltä on matkaa ristille noin 200 metriä, maasto on aika helppokulkuista ja ilman kumisaappaitakin pärjää hyvin. 

Oma kynä mukaan!

Lähteet: Rautio-kirja, Raution kyläyhdistys ry. Aarre Aunola, 1999.

(*)Ruotuvaivainen
Ruotuvaivainen oli henkilö, joka ei kyennyt itse vastaamaan omasta elatuksestaan, vaan häntä huollettiin tietyistä tiloista muodostuvan köyhäinhoitopiirin (ruodun) sisällä. Ruotuvaivainen sai talosta ruokaa, vaatteita ja hoidon ja teki töitä kykyjensä mukaan. Ruotuvaivainen asui määräajan talossa ja siirtyi sen jälkeen ruodun seuraavaan taloon. Pysyvästi köyhät olivat ruotuvaivaisia ja tilapäisen avun tarpeessa olevat kirkonvaivaisia, joita avustettiin kirkon köyhäinkassasta.


Additional Hints (No hints available.) 

Find...

27 Logged Visits

Found it 25     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.