Skip to Content

<

Stadswandeling Arnhem

A cache by NiMa&theBlackdog Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 7/1/2017
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Stadswandeling Arnhem

Deze stadswandeling is een ronde van ca. 4 kilometer, waarbij we je langs de bijzondere plekken van Arnhem laten lopen.

Op de gegeven coördinaten vind je de antwoorden op de gestelde vragen. Deze kun je op de laatste pagina noteren.

De juiste antwoorden leiden je naar de cache.

Team Mmaximaal, VanderMmeer en Loes Oosterling hartelijk dank voor het proeflopen.

Voor deze cache is toestemming gegeven door de Gemeente Arnhem.

 

WP 1.   N 51° 58.945  E 005° 54.272

Je bevindt je nu op de Korenmarkt. De Korenmarkt in Arnhem is al jaren hét uitgaanscentrum van Arnhem. Het plein is royaal voorzien van alle soorten horeca. De graanpakhuizen rondom herinneren aan de oorspronkelijke activiteit van deze markt, namelijk de graanhandel die in 1914 is gestopt. 'De Korenbeurs' die midden op het plein staat biedt tegenwoordig onderdak aan het Arnhemse Filmhuis. Een ander bijzonder gebouw vind je op de hoek van de Korenmarkt en de Luthersesteeg, dit is het classicistische kerkgebouw van de Lutherse gemeente uit 1737. Boven de ingang is een afbeelding van een zwaan als teken van het Lutherse geloof. In 1898 is de kerk uit haar functie onttrokken, nadat de Lutherse geloofsgemeenschap de Evangelisch-Lutherse Kerk aan de Spoorstraat in gebruik nam. Het gebouw heeft nadien gefungeerd als graanpakhuis, discotheek en eetcafé. Al die tijd is de afbeelding van de zwaan boven de ingang gebleven

Welk cijfer vind je boven de zwaan? A =

 

WP 2.   N 51° 58.946  E 005° 54.363

In de pui van één van de winkels in de Jansstraat in Arnhem bevindt zich een nisje met daarin een beeldje van een halfnaakte man met in de linkerhand een knots. Volgens de verhalen die in de ronde gaan is het een beeltenis van de “wildeman” man die ooit in de omgeving van Arnhem rondgestruind zou hebben en de gemoederen bezig heeft gehouden met zijn roverspraktijken. Andere verhalen gaan over het Huissens Ontzet;  de ”wildeman” zou een spion zijn geweest uit Huissen, dat toen deel uitmaakte van het Bisdom Kleef, die toen gevangen is genomen door de Arnhemmers tijdens de oorlog tussen Gelre en Kleef. Maar het kan ook iets te maken hebben met de heraldiek waarbij vaak “wildemannen” als schildhouder of figuur in het wapen worden gebruikt. De vermoedelijke betekenis is het verwijzen naar de eeuwenoude “ Germaanse” herkomst van de familie, maar geen enkel familiewapen is ouder dan 800 jaar en geen enkel geslacht kan voorouders die voor 750 na Christus leefden bewijzen. Wildemannen tref je overigens niet alleen aan in familiewapens, maar ook in stadswapens zoals bijvoorbeeld die van Den Bosch.

Wat is de achtergrondkleur van de wildeman die je hier ziet? Stapeltel de kleur tot 1 cijfer. B =

 

WP 3.   N 51° 58.943  E 005° 54.436

Hier tref je het oude Postkantoor van Arnhem aan. Gebouwd in 1889 en opgetrokken in neo-gotische stijl. De symmetrie werd in 1908 verstoord door de aanbouw van twee identieke traveeën aan de rechterzijde. Door Arnhemmers wordt dit pand ook wel aangeduid als de “apenrots”.

Hoeveel gehurkte aapjes tel je aan de voorzijde van het pand? C =

 

WP 4.   N 51° 58.955  E 005° 54.452

Hier sta je bij de Koepelkerk, deze is in 1837 gebouwd en was van oorsprong een protestantse kerk. De kerk is tot mei 1940 in gebruik geweest als regimentskerk voor het legerkorps Rijdende Artillerie –de Gele Rijders-, dat in de nabijgelegen Willemskazerne was gelegerd.

Welke kerk (10 letters) heeft hier eerder gestaan?? Stapeltel de woordwaarde tot 1 cijfer. D =

 

WP 5.   N 51° 59.000  E 005° 54.544

De Rijdende Artillerie heeft een nauwe historische band met het Koninklijke Huis en de stad Den Haag. Tijdens de regering van Koning Willem II gingen de Gele Rijders aan kop in de Koninklijke stoet bij de opening van de Staten-Generaal. Tegenwoordig is de eenheid verantwoordelijk voor het afvuren van saluutschoten bij plechtigheden rond het Koninklijk Huis. Ze deed dat onder meer bij het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, de geboorte van erfprinses Catharina-Amalia en bij de begrafenissen van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard. Bij de laatste uitvaart begeleidden officieren van de Rijdende Artillerie de affuit waarop de kist van de Prins was geplaatst. Op Prinsjesdag geeft een batterij van de Gele Rijders minuutschoten af van het moment dat de Koning het Paleis verlaat totdat hij daarin is teruggekeerd.

Welk jaartal wordt hier genoemd? E =

 

WP 6.   N 51° 59.011  E 005° 54.569

Deze steen kwamen we per ongeluk tegen. Door welke bijzondere man werd hier de eerste steen gelegd? Neem het aantal letters van zijn achternaam. F =

 

LET OP BIJ HET OVERSTEKEN. BUSSEN KOMEN VAN BEIDE KANTEN.

 

WP7.   N 51° 59.052  E 005° 54.664

Aan de Arnhemse singels stonden acht beelden die afkomstig zijn van de buitenplaats Boom en Bosch te Breukelen. Theodorus Boendermaker, eigenaar van de buitenplaats, liet in 1712-13 de tuin ervan verfraaien en acht levensgrote beelden plaatsen, gemaakt door Ignatius van Logteren. Het betreft de paren Neptunus & Venus, Jupiter & Juno, Pluto & Proserpina, een Bacchant (Bacchus) & Bacchante. In 1847 zijn de beelden geveild en gekocht door mevrouw Bartholomée Hermina Brand tot Cabauw, gehuwd met François Gijsbert Staatskin, baron van den Brakell tot den Brakell, eigenaar van het kasteel Vredestein bij Ravenswaay. In 1849 zijn de beelden in de tuin van Vredestein geplaatst. In 1856 werd het kasteel afgebroken en vestigde de baron zich aan de Velperbinnensingel in Arnhem. In 1859 schonk hij de beelden aan de stad Arnhem op voorwaarde dat hij de beelden vanuit zijn woning kon zien. Daarmee werden de beelden geplaatst in de nieuw aangelegde plantsoenen tegenover zijn huis.

Je staat hier nu bij Neptunus. In welk jaar is de restauratie tot stand gekomen?  G =

 

WP 8.   N 51° 59.012  E 005° 54.760

Musis Sacrum is een concertzaal en zalencentrum in Arnhem, gelegen aan het Velperplein. Het gebouw, stamt uit 1847 en is ontworpen door de architect H.W. Fromberg. In 1888-1890 werd het verbouwd en uitgebreid. Sindsdien is het de thuisbasis van Het Gelders Orkest (vroeger de Arnhemse Orkest Vereniging geheten). In de loop der jaren hebben vele verbouwingen, uitbreidingen, restauraties en renovaties plaatsgevonden.

Welk jaartal staat op de gevel? H =

WE ADVISEREN VIA DE ZEBRA OVER TE STEKEN, BUSSEN KOMEN VAN BEIDE KANTEN!!!!

 

WP 9.   N 51° 58.875  E 005° 54.816

Je staat hier bij de stadsschouwburg.

In 1934 is de oude schouwburg verwoest en moet er een nieuwe gebouwd worden. Op 2 januari 1937 start de bouw en op 19 oktober 1938 wordt de nieuwe schouwburg geopend door Burgemeester H.P.J. Bloemers. De schouwburg wordt tijdens de Slag om Arnhem in het luchtbombardement van 17-9-1944 en later bij de gevechten om de nabijgelegen Rijnbrug zwaar beschadigd. Architect Brons, die op de dag van het luchtbombardement nog de schade komt opnemen, wordt gedood door vallend puin.
In 1978 vindt een uitbreiding (kleine zaal en café-foyer) en verbouwing van de schouwburg plaats. In 1986-1987 is er opnieuw een moderniseringsronde.
Anno 2005 ontstaat er lichte beroering over de kwaliteit van de stoelen in de schouwburg. Er wordt in eerste instantie geen geld beschikbaar gesteld om deze te vervangen. Temeer daar er plannen zijn voor een geheel nieuwe schouwburg in het Rijnbooggebied. In januari 2006 komt er dan toch geld voor de nieuwe stoelen. Het voorstel van B&W om de kosten voor de meubileringsaanschaf te betalen door een ‘stoelentoeslag’ (zgn. ‘zachte billen belasting’) op elk entreekaartje te heffen, wordt door de gemeenteraad afgewezen.

Welk dier (4 letters) wordt hier hoog gehouden? Neem de woordwaarde. I =

 

WP 10.  N 51° 58.829  E 005° 54.739

Eglise Wallonne, Waalse kerk. Aan het begin van de 16e eeuw zijn de eerste Waalse gemeenten ontstaan in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Er is het één en ander veranderd sinds hier in 1751 voor het eerst een Franstalige dienst werd gehouden. Eeuwenlang is de Franse calvinistische traditie door elke generatie aan de volgende doorgegeven. Inmiddels is een kleine gemeenschap ontstaan die grotendeels bestaat uit mensen die ooit uit interesse of nieuwsgierigheid bij een Franstalige dienst zijn binnengelopen en die steeds vaker zijn teruggekomen omdat ze zich hier thuis voelen.

Hoeveel rood omrande ramen zie je aan de voorzijde van de kerk. J =

 

WP 11.  N 51° 58.736  E 005° 54.764

De Sint-Walburgiskerk is de oudste nog bestaande kerk in Arnhem. Het gebouw is niet meer als kerk in gebruik, maar wordt gebruikt als locatie voor tentoonstellingen, concerten, lezingen en diverse vieringen.

Uit welke eeuw stamt deze kerk? K =

 

WP 12.   N 51° 58.713  E 005° 54.896

Het Airborneplein is een plein in het centrum van Arnhem, dat na de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd. Het Airborne Monument op het plein is het belangrijkste monument voor de herdenking van de Slag om Arnhem. Tijdens de jaarlijkse herdenking bij het monument met een internationaal karakter worden alle geallieerden herdacht, die gesneuveld zijn bij hun pogingen om de brug over de Rijn (de John Frostbrug) te veroveren en te behouden in de periode 17-26 september 1944. Het plein ligt lager dan de omringende verkeerswegen die later aangelegd werden, en wordt daarom ook wel de Berenkuil genoemd

Wie ontwierp dit relief monument Bridge to the future?  Stapeltel de woordwaarde van zijn naam, welke begint met een M en eindigt met een k, tot 1 cijfer. L =

 

WP 13.   N 51° 58.573  E 005° 54.679

De Slag om Arnhem was een historische luchtlanding en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog, die van 17 september tot 25_september 1944 in en rond de stad plaatsvond. Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veldmaarschalk Montgomery stelde Operatie Market Garden voor, met als doel om de Duitse linies heen te trekken en Duitsland binnen te vallen via Arnhem. Parachutisten moesten enkele bruggen veroveren (operatie Market) en bezet houden tot de tanks er waren (operatie Garden). Niet iedereen was ervan overtuigd dat het mogelijk was de grote rivieren eenvoudig over te steken ("een brug te ver gaan"), maar het plan werd uiteindelijk geaccordeerd.

Als enige eenheid van de gelande Britse troepen slaagde het bataljon van John Frost erin de noordzijde van de brug te veroveren. Hierna kwamen zij van twee kanten onder Duits vuur te liggen: van de Duitsers die de zuidzijde van de brug in handen hadden en van de Duitsers die vanaf het noorden het centrum van Arnhem heroverden. De Nederlandse kapitein Jacobus Groenewoud sneuvelde op 18 september toen hij contact wilde maken met de rest van de divisie. Hij kreeg postuum de Militaire Willems-Orde. Een Poolse brigade onder leiding van Stanisław Sosabowski landde later bij Driel (ten zuiden van de Rijn) om verlichting te brengen. Uiteindelijk kwamen de geallieerden uit het zuiden te laat om de brug in handen te nemen. Om te voorkomen dat Duitsers hun posities in de Betuwe weer in zouden nemen, is de brug vernietigd door de RAF en de USAF.

Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat de brug in Arnhem over de Rijn niet kon worden ingenomen. Mede hierdoor werd het noorden en westen van Nederland niet bevrijd en kreeg te maken met de hongerwinter.

Je staat hier bij een kanon, wat is het bouwjaar? M =

 

WP 14.   N 51° 58.631  E 005° 54.560

De Sabelspoort (ook wel Eusebiuspoort genoemd) is een stadspoort van Arnhem. De poort werd voor het eerst genoemd in 1357. Arnhem heeft ooit meerdere stadspoorten gehad. De Sabelspoort maakte deel uit van een burcht die omringd was door een hoge muur met schietgaten. Later werd de poort ook gebruikt om gevangenen en krankzinnigen in op te sluiten, waardoor hij ook wel de 'Geckenpoort' werd genoemd.

In 1642 werd de poort gerestaureerd en kreeg hij aan de stadszijde een renaissancegevel. In latere jaren werd de poort ingesloten door huizen, maar gedurende de Tweede Wereldoorlog en vooral tijdens de Slag om Arnhem waren deze huizen zo ernstig beschadigd dat ze na de bevrijding werden gesloopt en de poort vrij kwam te staan. Ook de poort zelf raakte zwaar beschadigd. In 1952 werd de poort herbouwd. Sindsdien maakt hij deel uit van het ernaast gelegen Provinciehuis van Gelderland.

Hoeveel middeleeuwse hoofdstadspoorten heeft Arnhem gehad? N =

 

WP 15.   N 51° 58.719  E 005° 54.609

De Grote of Eusebiuskerk bepaalt al meer dan vijf eeuwen het stadsgezicht van Arnhem en vertelt de geschiedenis van de Gelderse hoofdstad vanaf de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. De Eusebiuskerk is zowel historisch als eigentijds en wordt veelvuldig gebruikt voor uiteenlopende activiteiten en evenementen. Laat u tijdens een bezoek fascineren door de geschiedenis van de Eusebiuskerk.  Ontdek in de prachtige kerkzaal de historische objecten, het beroemde Strümphlerorgel en ga op reis naar het jaar 1000 in de grafkelders. De panoramalift neemt u mee langs een van de grootste en zwaarste klokken van Europa en op 73 meter hoogte kunt u genieten van een eindeloos uitzicht over Arnhem en omstreken.

Op de zijkant van de kerk zit een zonnewijzer, welk getal staat links in het midden? O =

 

WP 16.   N 51° 58.739  E 005° 54.652

Duivelshuis

Het huis werd eigendom van hertog Karel van Gelre in 1518. Na de dood van de hertog werd het huis in 1539 verkocht aan Maarten van Rossum, de veldheer van de hertog. Het huis werd in 1543 verbouwd en kreeg toen de officiële naam: "Huis van Maarten van Rossum". Na de dood van Van Rossum verkochten de erfgenamen het pand in 1575, waarna het door verschillende eigenaars werd bewoond. De gemeente Arnhem kocht het Duivelshuis in 1828 ter vervanging van het vervallen stadhuis op de Markt. Twee jaar later werd het stadhuis na een renovatie in gebruik genomen. De gewoonte was dat iedere aftredende burgemeester een eigen glas in loodraam liet vervaardigen.        In 1898 werd onder leiding van architect Constantijn Muysken uit Amsterdam het pand weer in historische stijl hersteld. Het huis maakt nog steeds deel uit van het stadhuis. Er worden veel huwelijken afgesloten.

In welk jaar overleed Hertog Karel? P = Het infobordje is weggehaald. Het antwoord is 1538.

 

WP 17.   N 51° 58.781  E 005° 54.594

Het Presickhaeffs Huys is een middeleeuws huis in het centrum van Arnhem, dat volgens onderzoek in het jaar 1354 gebouwd is. Mede door de vele verwoestingen die in het centrum van Arnhem zijn aangericht tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog, is dit een van de weinige middeleeuwse huizen in Arnhem. Het huis was in de 16e eeuw lange tijd bewoond door burgemeesters van de stad, van het geslacht Van Prisickhave. Het Presickhaeffs Huys is een T-vormig pand met aan drie zijden een trapgevel. Naast het huis staat een poort uit circa 1650 met daarachter de laatste stadspomp van Arnhem.

In welk jaar is de nieuwe vleugel gebouwd? Stapeltel het jaartal tot 1 cijfer. Q =

 

WP 18.   N 51° 58.851  E 005° 54.576

Het Oranje Koffiehuis is het oudste café in de binnenstad van Arnhem. Er is in 1925 uitgebreid gebruik gemaakt van bijzonder tegelwerk, zodat een Amsterdamse School/Art Deco pui ontstond. De naam van het etablissement is weergegeven in goudkleurige tegels. De bovenlichten van de symmetrische pui steken iets uit, waarbij de raampjes onder een hoek met elkaar zijn geplaatst. Zeer opvallend in het interieur zijn de wandtegels, die een diepe bloedrode kleur hebben. De bovenlichten van de pui zijn opvallend, met bijzonder glas-in-loodwerk. Ook de trap naar boven heeft een imposante betegeling aan de zijwand.

Uit welk jaar stamt dit café? R =

 

WP 19.   N 51° 58.903  E 005° 54.477

Winkelpand uit 1900-1910 in Art Nouveau-stijl. De topgevel is voorzien van een blinde segmentboog met siertegels in Art Nouveau-stijl en een groot tegeltableau met de naam "J. Sternfeld ./." omringd door gestileerde blad- en bloemmotieven.

Tel de letterwaardes op van de twee letters achter Sternfeld. S =

 

WP 20.   N 51° 58.893  E 005° 54.371

Huis de Moriaan. Van oorsprong een 16de-eeuwse patriciërswoning die in de loop der eeuwen vele notabelen tot woonhuis heeft gediend. De Gelders-Overijsselse renaissance gevel dateert uit de 17e eeuw.

Het aantal luiken van dit huis. T =

 

WP 21.   N 51° 58.894  E 005° 54.316

De Rijnstraat 22, welke belangrijke vrouw werd hier geboren? Hoeveel letters heeft haar voornaam? U =

 

WP 22.   N 51° 58.828  E 005° 54.312

Toen Koninklijke Burgers’ Zoo honderd jaar bestond, heeft zij de bewoners van de stad een cadeau gegeven om de hechte band van het dierenpark met Arnhem te benadrukken.

Welk groot dier (10 letters) ligt hier? Stapeltel de woordwaarde tot 1 cijfer. V =

 

WP 23.   N 51° 58.864  E 005° 54.251

St. Petersgasthuis.

In 1380 kocht Johan Wolterszoon van Arnhem, vicaris en kanunnik van Sint Pieter te Utrecht, de helft van een woonhuis in de Rijnstraat in Arnhem. Dit huis droeg de naam ‘Altmeynte’, of ‘Díe Munte’ en diende als munthuis/munterij. Uit archeologisch onderzoek van de houtconstructie van het huis is gebleken dat het pand uit 1354 dateert. Drie jaar later kocht Van Arnhem de andere helft van het pand van Henrick Munterszoon. Bij zijn overlijden in 1401 liet Johan Wolterszoon van Arnhem het pand, bij testament, na aan de stad om er een ‘hospitael ende een geestelijck huys voor die ermen ende die siecken te ontfangen en te vueden’ in te vestigen. Dit ter ere van de Heilige Petrus. Aldus werd besloten door de uitvoerders van zijn testament op 23 december 1401 in de Sint Pieterskerk te Utrecht. Er volgde een verbouwing en vier jaar later vond, door de wijbisschop van Utrecht de inwijding van het Sint Peters Gasthuis plaats.

In welk jaar werd het gasthuis gewijd aan behoeftige en zieke vreemdelingen? W =

 

WP 24.   N 51° 58.886  E 005° 54.215

De historische kelders van Arnhem. Onder de winkelstraten van Arnhem bevinden zich zo’n 36 eeuwenoude kelders. In 2001 zijn deze kelders in oude glorie gerestaureerd, onderling met elkaar verbonden en opengesteld voor publiek.

Welke eeuw staat voor de deur genoemd? X =

 

WP 25.   N 51° 58.777  E 005° 54.085

In 1896 reed de allereerste auto vanaf deze kade Nederland in. Op het kunstwerk zie je een auto. Hoeveel wielen heeft deze. Y =

 

Maak nu de berekening voor de Cache-locatie.

N  51° 50.000 + A + B + G + J + K + L + M + O + P + R + W

E 005° 50.000 + (C x F) + D + E + H + I + J + N + Q + S + T + U + V + X + Y


 

  A   F   K   P   U
  B   G   L   Q   V
  C   H   M   R   W
  D   I   N   S   X
  E   J   O   T   Y

Additional Hints (Decrypt)

[Het infobordje bij P is weggehaald. Het antwoord is 1538.
Hint cache: onder stoeptegel]

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

287 Logged Visits

Found it 276     Didn't find it 4     Write note 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 51 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.