Skip to Content

<

Teiskon vanha kirkko

A cache by Riepu & Rölli Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/27/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kappeliseurakunnan ja oman seurakunnallisen toiminnan aloittaminen oli tullut mahdolliseksi, kun Teiskoon oli valmistunut vuonna 1621 oma kirkko. Juhannuksena Teiskolan sillan läheisyydessä Kirkkojärveen pistävällä Myllyniemellä vietettiin Teiskon kirkon ensimmäinen jumalanpalvelus. Oli kirkko, mutta ilmeisen heikosti rakennettu, koska samalla paikalla oli jo vuonna 1669, vain vajaa viidenkymmenen vuoden kuluttua valmiina uusi kirkko. Vanha kirkko purettiin, mutta siitä käytettiin mm. ikkunat uuteen kirkkoon. Asiakirjat kertovat, että piispa Johannes Gezelius vanhempi oli läsnä tämän Teiskon toisen kirkon harjannostajaisissa 1669.

Toisen kirkon koosta saa vielä tänäänkin selvän kuvan säilyneiden peruskivien perusteella. Rakennus on ollut pitkänomainen 11m x 22m. Näin se muistutti muodoltaan ensimmäistä kirkkoa. Ensimmäisen kirkon kellotapuli valmistui vuonna 1635 ja toinen tai viimeinen sillä paikalla vuonna 1735. Kirkon mitoista voi päätellä, että sinne on kerralla mahtunut sanankuuloon hyvinkin 250 henkeä, sillä toisessa kirkossa oli keskikäytävän molemmin puolin 16 penkkiriviä. Puhdasoppisuuden ajan tiukan järjestyksen mukaisesti kirkossa oli istumajärjestys tarkoin määrätty. Lähinnä alttaria olivat aateliston ja papiston penkit, sitten talollisten paikat tietyssä vahvistetussa järjestyksessä. Taaimmaisiin penkkeihin saivat sijoittua tilattomat, ym. vähempiosaiset. Kirkon penkkijakoa vastasi kirkontarhan jako hautausruotoihin. Kun vertaa tätä seurakunnan väestömäärään, joka on ollut 1600-luvulla 700-800 henkeä, näyttää kirkkon tilavalta.

Kun Teiskon seurakunta piti myöhästyneitä seurakunnallisen toiminnan aloittamisen 300-vuotisjuhlia vuonna 1924, pystytettiin näiden ensimmäisten kirkkojen paikalle muistokivi. Kiven suomenkielinen teksti kuuluu seuraavasti:

Teiskon kirkon paikka 1621, 1669-1787 Jumalan nimi on vahva linna

Tämän lisäksi kivessä on latinankielinen teksti:

Hic stetit templum primum Teiskoense Salus a Deo nostro est sedente in throne et agno
Tällä paikalla sijaitsee Teiskon ensimmäinen kirkko. Kunnia Jumalamme, joka valtaistuimella istuu, ja karitsalle.

Lähde: Teiskon kirkon juhlakirja, Martti Helin (Toim.), Teiskon seurakunta 1988.

Kätkön tarkoituksena on viedä kätköilijä paikkaan, joka ei muuten löytyisi. Kulkekaa kätkölle Teiskolan sillan pielestä rantakaistaletta pitkin (näkymä kuvana). Teiskolan pelloille ei saa mennä. Kätkö ei ole alueen linnunpöntöissä, joten jätetään ne rauhaan. Kätkössä on tiedote, lokivihko ja kynä. Kätköön ovat tervetulleita kulkijat, kolikot ja pienet lelut.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.