Skip to Content

<

Lastupirtti

A cache by tustis Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 8/3/2017
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Lastupirtti on rakennettu vuonna 1929 ja sen rakennuttajana oli Pienviljelijäinliiton Harvialan osasto, joka oli perustettu vuonna 1913. Se oli aatteellinen järjestö ja kannatti sosiaalidemokraatteja. Osaston toiminta jatkui aktiivisena ja kaiken keskipisteenä oli uusi oma talo. Talon rakennusurakkaan lähdettiin ilman ulkopuolisista tukea, ilman yhteiskunnan avustustukea ja ilman alkupääomaa. Talon toimintaa pyöritettiin lähitalojen ihmisten omin voimin. Ennen kaikkea järjestettiin juhlia ja iltamia, esimerkiksi vuonna 1933 iltamat järjestettiin 21 kertaa. Tuloja pienviljelijäinyhdistys sai vuokratuloista sekä ravintolan tuotosta. Toiminta hiljeni sotien aikaan ja pienviljelijäinliitto lakkautettiin 1969. Toiminnan kuihtuessa, talo rapistui ja hiljainen aika kesti parikymmentä vuotta.

Vuonna 1981 Harvialan, Koljalan ja Heinäjoen väki päätti yhdistää voimansa ja pienviljelijäinyhdistyksestä tuli sääntömuutoksen avulla täysin epäpoliittinen kyläyhdistys. Kyläläiset alkoivat suunnitella rapistuneen talon kunnostusta. Tarvetta talolle oli, sillä kylien tienoilla ei ollut muita kokoontumistiloja kuin koulut ja niiden käyttö oli rajoitettua. Talon korjaukseen ei pystytty tekemään kustannusarviota, koska sellaiseen ei ollut varaa. Kyläläiset tekivät nelivuotissuunnitelman, johon kuului ensimmäisenä tukkitalkoot ja katon korjaus. Remontti aloitettiin vuonna 1982 ja suunnitelmasta huolimatta talo oli kahden ja puolen vuoden päästä viimeistelyä vaille valmis.

Harvialan pienviljelijäyhdistys muuttui Koljalan Kyläseuraksi ja talo sai käyttökelpoisen nimen, Lastupirtti. Sen toimintaan kuului kylän yhteisten asioiden hoito sekä virkistystoiminta.

Nykyaika

Lastupirtti on edelleen Koljalan kyläseuran ylläpitämä ja on käytössä kesäaikana erityisesti perhejuhlien pitopaikkana.

Lähde: http://www.hamewiki.fi/wiki/Lastupirtti

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

88 Logged Visits

Found it 84     Didn't find it 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.