Skip to Content

<

Liedon Vanhalinna

A cache by zeepia Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/01/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vanhalinnan tila


Vanhalinnasta on ensimmäiset maininnat vuodelta 1438, jolloin tila siirtyi kruunulta Turun piispan omistukseen. Kun kirkon maaomaisuus yleisesti peruutettiin 1500-luvulla, siirtyi Vanhalinna takaisin valtion omistukseen ja annettiin läänitykseksi. Sitten Vanhalinnasta tuli Maskun kihlakunnan komppanian rustholli ja 1700-luvulla tila oli enimmäkseen porvariomistuksessa. Hjeltin suvun hallussa Vanhalinna oli 1700-luvun puolivälistä 1800-luvun puoliväliin, jolloin tila siirtyi talonpoikaiseen omistukseen.


Vanhalinnan rakennuskanta on pääosin 1900-luvulta, vanhin pihapiirin rakennuksista on ilmeisesti 1800-luvun puolivälissä rakennettu Alitupa, jossa on ollut asuinhuoneita, talli ja vaja. Vanha päärakennus on purettu. Onni Tourun suunnittelema kaksikerroksinen, vaaleaksi rapattu päärakennus valmistui vuonna 1930.Mauno Wanhalinna sai tilan hoitaakseen vuonna 1930, jolloin kartanokeskuksen massiivinen uusklassinen päärakennus oli juuri valmistunut. Avioiduttuaan vuonna 1944 Mauno ja Ester Wanhalinna alkoivat rakentaa kodistaan elävää museota. Wanhalinnat halusivat turvata elämäntyönsä lahjoittamalla tilan silloin vielä yksityiselle Turun yliopistolle Snellmanin päivänä vuonna 1956. Turun yliopisto valtiollistettiin vuonna 1974, jolloin Vanhalinna jäi muun yliopiston lahjoitusomaisuuden tavoin Turun Yliopistosäätiön omistukseen. Vuonna 1998 Turun Yliopistosäätiö perusti erillisen Liedon Vanhalinna -säätiön kehittämään kartanon toimintaa museo-, kulttuuri- ja seminaarikeskuksena.


MuinaislinnaLiedon Vanhalinna on yksi Suomen merkittävimmistä esihistoriallisista ja varhaishistoriallisista muinaislinnoista. Paikka on ollut käytössä jo kivikaudelta lähtien, jolloin se oli laajojen vesialueiden ympäröimä kallioinen saari. Vanhalinnan kalliomäellä tehdyissä kaivauksissa on voitu erottaa kolme aktiivista kautta sen historiassa. Ensimmäinen aktiivikausi oli nuoremmalla pronssikaudella (1100–500 eaa.) ja toinen merovingiajalla (500–700 jaa.). Vanhalinnan kolmas aktiiviaika vuosien 1000–1370 välillä voidaan jakaa kahteen vaiheeseen. Ensimmäiselle vaiheelle vuosien 1000-1150 välillä olivat ominaista saksalaiset rahat sekä esihistoriallisen ajan esineistö kun taas jälkimmäiselle vaiheelle noin vuosien 1200-1370 välille ovat tyypillisiä skandinaaviset brakteaatit (vain toiselta puolelta lyödyt rahat) ja sydänkeskiaikainen esineistö. Linnavuori on kuulunut alkujaan paikalliselle väestölle, mutta se päätyi viimeisenä käyttöjaksonaan lopulta ruotsalaisten tukikohdaksi. Lännestä tulleiden ruotsalaisten haltuun linna on joutunut mahdollisesti 1170-luvulla. He varustivat linnan uudelleen ja käyttivät sitä mahdollisesti hämäläisiä vastaan. Vanhalinnan myöhäisin käyttövaihe on ajoitettu 1360-luvulle. Vanhalinnan merkitys oli todennäköisesti vähentynyt kuitenkin jo aiemmin Turun linnan valmistuttua Aurajoen suulle 1280-luvulla alussa.

lähteet: liedonmuseo.fi, wikipedia


Tehtävät


Kierrä Arkeologiapolku, vastaa kysymyksiin ja käy Vanhalinnan huipulla ihastelemassa maisemia ja ottamassa valokuva todisteeksi käynnistäsi. Sinun ei tarvitse olla itse kuvassa, se voi olla myös jotakin mukanasi olevaa. Yllätä meidät!


1. Kyltti nro 1: Kuinka monta hopeakätköä kartalla on?

2. Kyltti nro 3: Kuinka monta rakennusta on listassa?

3. Kyltti nro 4: Minkä viljalajin jyvä löytyi Niuskalan kotirinteeltä?

4. Kyltti nro 5: Kuinka monen metrin välein koekuoppia tehtiin?

5. Kyltti nro 7: Kuinka monta Isoaho-orvokin kukkaa on kyltissä?

6. Kyltti nro 8: Kuinka monta keltaista hevosta kyltissä on?

7. Pihalla on erillisessä rakennuksessa viikinkivene. Kuinka monta paikkaa siinä on airoille?


Lähetä vastauksesi sähköpostilla kysymyksistä keräämääsi osoitteeseen, esimerkiksi 73maissi123456@gmail.com

Laita viestin otsikoksi oma kätköilijänimimerkkisi!

Jos vastauksesi on oikein, saat samantein automaatista sähköpostia ja voit logata löydön. Liitä kuva loggaukseen, ei sähköpostiin. Ilman kuvaa ja lähetettyjä vastauksia tehdyt loggaukset häviävät mustaan aukkoon!

[ENG]

Liedon Vanhalinna is one of the most significant prehistoric hillforts in Finland.

Tasks


Visit all the signs along Arkeologiapolku and collect required information. Climb to the top, admire scenery and take a picture to proof you were here. You don't need to be in that picture, it can also be something that belongs to you. Surprise us!


1. Sign nr 1: How many silver stashes (hopeakätkö) there are on the map?

2. Sign nr 3: How many buildings are listed?

3. Sign nr 4: replace x in “xnjyvä Turun Niuskalan Kotirinteeltä”

4. Sign nr 5: What was the distance between holes in meters (xx metrin välein)?

5. Sign nr 7: How many Isoaho-orvokki flowers there are on the sign?

6. Sign nr 8: How many yellow horses there are on the sign?

7. There is a separate building for a viking rowing boat. How many places there are for oars?


Send your answer by email to address you have just gathered, for example 73maissi123456@gmail.com

Write your geocaching nickname as the subject of the message!

If your answers are OK you receive immediately an automated reply and you can log your visit. Attach your picture in log, not in email. You need to provide picture and answers, otherwise you log will disappear in a black hole!

Virtual Retard - 2017/2018

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

248 Logged Visits

Found it 242     Write note 5     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 257 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.