Skip to Content

<

Kjerkerud

A cache by Team-Crux Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/26/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Illustrasjon av husmannsplass


Kjerkerud

Kjerkerud eller Kirkerud er et lite småbruk som lå på denne plassen på Østsinni. Småbruket lå under Granngard som er et av de større gardene på Østsinni.

I "Kjerkerudstua" regjerte Beate Knutsdatter Skjørliberg, eller Beate Kirkerud som hun kalte seg etter at hun flyttet til denne husmannsplassen. Hun ble født i Torpa i 1857.

Beate ble tidlig enke, og var da alene med datteren Berthe. I 1886 giftet hun seg med Peder Olsen Bratlien. Han var enkemann og hadde 5 barn fra før. Sammen fikk han og Bente 2 barn til.

De bodde på ulike steder tilknyttet Gaarder, men etter at Peder døde i 1895 ble Beate boende på Kjerkerud. Hun tok ansvaret og ble forpakter på husmannsplassen, og tok også hånd om alle 8 barna.

På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var det svært trange kår i Norge, og mange dro til Amerika. Det var svært lite plass i den lille stua, og til tider også lite mat. Men Bente ga aldri opp. Rundt juletider fikk de alltid besøk av husfruen på storgården Gaarder som kom til gards med julemat til dem alle.

Bente bodde i den lille stua til hun ble gammel. Da flyttet hun inn hos sin datter Berthe som var syerske og eide en manufakturforretning på Dokka.

I 1924 ble den lille husmannsstua tatt ned og flyttet til Ringnes. I dag ser du rester av grunnmuren. Størrelsen sier mye om hvor lite huset var.


Cachen

Cachen inneholder loggbok, og har plass til en og annen travelbug. Dette var en av X-Mjøs cachene i 2017.

Geocaching i Norge


Geocaching i Norge

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.