Overvliegende Amerikaanse C - 47 vliegtuigen, op weg naar Nederland in het kader van operatie "Market Garden", september 1944.
De slag van Geel
De hieronder vermelde beschrijving geeft in grote lijnen het verloop van "de slag van Geel" weer, één van de hevigste en bloederigste veldslagen op Belgisch grondgebied, tijdens de bevrijding van de Duitsers op het einde van de tweede wereldoorlog.
De cache leidt je langs ACHT plaatsen (startplaats inbegrepen), waar borden staan met foto's en informatie. Deze borden staan verspreid over het centrum van Geel. Informatie die je vindt op het gekleurde bord aan de startplaats heb je niet nodig om de juiste antwoorden op de gestelde vragen te vinden.
ALLE informatie die je nodig hebt om deze cache tot een goed einde te brengen kan je terugvinden op de zwart-wit infoborden. Met de juiste antwoorden op de hieronder gestelde vragen kan je de coordinaten van de final berekenen. De totale lengte van de wandeling is ongeveer drie kilometer. De volgorde van de tussenliggende waypoints is niet belangrijk.
De slag van Geel was een gevecht tussen vooral Britse en Duitse troepen op het einde van de tweede wereldoorlog. Hij speelde zich af tussen 8 en 23 september 1944 en was veruit de meest bloedige en zware veldslag tijdens de aftocht van de Duitsers en de bevrijding.
De ganse slag van Geel verliep "in een aantal fasen", hoeveel? Antwoord = A
Dat er in het centrum van Geel hevige strijd is gevoerd, getuige de foto van de vernielingen na een treffen tussen een Engelse Shermantank en een Duitse 'Jagdpanther'. Hoeveel gemotoriseerde voertuigen passeren hier kort na de vernielingen? Antwoord = G
Dat de Duitsers zwaar geschud bij hadden, blijkt uit de foto die genomen is in de buurt van "het Zonneke", langswaar de Duitsers, komende van het Albertkanaal in Stelen, het centrum binnenvielen. Stapeltel de diameter van het Duitse kanon dat hier vernield werd. Resultaat = E
Dat de burgerbevolking zwaar te lijden had tijdens deze bloederige aftocht van de Duitsers blijkt uit de burgerslachtoffers die er vielen. Hoeveel burgers lieten het leven bij de "slag van Geel"? Stapeltel het aantal. Resultaat = H
Naast de burgerslachtoffers was het aantal gesneuvelden bij Engelse en Duitse soldaten echter het veelvoud daarvan. Hoeveel Engelsen sneuvelden er bij "de slag van Geel" ? Stapeltel. Resultaat = F
De foto van de eerste Engelsen die op 10 september behoedzaam over de markt marcheren, staat in schril contrast met de aanpalende foto van de massa inwoners die op dezelfde markt de bevrijding vieren. Hoeveel Engelse soldaten merk je op de foto die getrokken is op 10 september? Minder dan tien, dan is B = 1; tussen 10 en 20, dan is B = 2; meer dan 20, dan is B = 5.
Bij een confrontatie op de hoek van de Nieuwstraat en de Markt schakelt een Duitse soldaat vanuit een herberg met een 'pantzerfaust' een Engelse Shermantank uit. Stapeltel de naam van de herberg van waaruit de soldaat vuurde. Resultaat = C.
Uiteindelijk moeten de Duitsers het centrum van Geel toch prijs geven. Op 11 september lanceren ze echter vanop drie plaatsen nog een tegenaanval: vanuit het station, vanuit Poiel, en vanuit ?????? Stapeltel de naam van de derde locatie. Resultaat = D.
De weerstand van de Engelsen is echter te hevig, en de Duitsers zetten koers naar het Noorden, om zich achter het Kempens kanaal in te graven om daar nog een tien dagen durende veldslag uit te vechten met de Engelsen. Op 23 september is de overmacht van de Engelsen echter andermaal te sterk en de Duitsers verlaten voorgoed het grondgebied van Geel. Geel is bevrijd. Met dank aan Balthazaar voor de proefloop
A =
B =
C =
D =
E =
F =
G =
H =
Formule coordinaten final:
N 51°09.E(H-F)D
E 004° 59.(A+B)(D-C)(D*G)