Samen met gemaal Buma (GC7K78B) bij Lemmer en gemaal Smeenge (GC7K78D) bij Kraggenburg houdt gemaal Vissering de Noordoostpolder droog. De drie gemalen kunnen op een dag 7 miljard liter water uit de Noordoostpolder malen.
In de Noordoostpolder werden drie hoofdwatergangen aangelegd die voor de afwatering moesten zorgen: de Lemstervaart, de Urkervaart en de Zwolse vaart. Ze verdelen de polder in drie zones die elk hun eigen peilbeheer hebben. Het laag gelegen deel van de polder (zo’n 39.000 hectare) wordt, samen met gemaal Buma, droog gehouden door het Vissering gemaal. Het gemaal Vissering pompt overtollig water uit de Urkervaart in het IJsselmeer.
Op 2 november 1942 werd het gemaal actief, maar werkte maar met één pomp. Vanaf 1943 konden er twee machines pompen en halverwege 1946 was het gemaal in zijn geheel operatief. Het Vissering gemaal werkt op gas- en dieselmotoren. Per minuut kan er ruim 2 miljoen liter water worden weggepompt. Twee van de drie pompen gaan automatisch aan als het waterpeil in de polder te hoog wordt. Als er niet bemalen wordt, drijven de gasmotoren een dynamo aan die elektriciteit opwekt.
Tussen de Urkervaart en het IJsselmeer is een hoogteverschil van bijna 6 meter. Een schutsluis zorgt ervoor dat scheepvaart doorgang kan vinden.
De naamgever van het gemaal bij Urk was Gerard Vissering. Hij was voorzitter van de Zuiderzeevereniging en president van De Nederlandse Bank.

De cache
Deze cache maakt deel uit van een kleine serie traditionals bij de gemalen in de Noordoostpolder. In de caches vind je aanwijzingen voor de bijbehorende bonus (GC7KAHA).