Skip to content

Žabji večer / Frog evening: Maribor Cache In Trash Out® Event

This cache has been archived.

NiSEM: Arhiviram

More
Hidden : Friday, 30 March 2018
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Ljudje smo s poseganjem v naravni habitat živalim prekinili tisočletne migracijske poti. Med najbolj ranljive spadajo ravno dvoživke, ki zaradi svoje majhnosti prerade končajo pod avtomobilskimi kolesi. V Sloveniji so vse vrste dvoživk zaščitene in ker je žaba Signal tudi maskota vseh geolovcev, smo združili moči s prostovoljci in organizirali CITO dogodke na več črnih točkah po Sloveniji hkrati.

Dogodek je del skupne akcije CITO dogodkov, ki bodo ob približno istem času organizirani na več lokacijah. Za to smo se odločili, ker množična udeležba na posamezni lokaciji ni najbolj primerna.

Sodelujte v CITO izzivu 2018!

Zberemo se v petek, 30. marca ob 19.00 uri v Mariboru v mestnem parku pod arkadami pri prvem ribniku, kjer je možno tudi pustiti avtomobil. Približno 1 uro bomo namenili zbiranju, popisovanju prisotnih sledljivčkov in ostalim geolovskim opravilom (beri: čvek). Ob 19:45 nam bo Daša iz Društva študentov Naravoslovja povedala nekaj stvari o žabah in razložila, kako bo vse potekalo. Ob prvem mraku (20:00) se bomo odpravili navzgor mimo ribnikov proti Ribniškemu selu, razdelili vzdolž ceste ter pričeli s prenašanjem dvoživk. Žabe bomo iskali po cesti od parkirišča pri arkadah, v smeri navzgor proti Ribniškemu selu, mimo 1. ribnika, mimo 2. ribnika ter dalje do konca parka (oz. do prvih hiš).
To so zadnji napotki, vabljeni k udeležbi. Žabe nas čakajo, dežja pa v petek popoldne ne bo!
To je prvi CITO na Štajerskem in zato postanite CITOlogi tudi vi!

V Mariborskem parku se na cesti Za tremi ribniki ob zadnjem ribniku že leta srečujemo s problematiko dvoživk na cestah. Navadne krastače in rjave žabe se spomladi, ko se temperatura dvigne na 4-5 °C, množično odpravijo iz prezimovališč proti vodnim bivališčem, kjer mrestijo. Selijo se večinoma v vlažnih, deževnih nočeh. Na svoji poti proti ribnikom, mlakam, potokom in drugim vodam naletijo na oviro – pot jim prečka cesta. Odseke, kjer prihaja do množičnih povozov dvoživk imenujemo črne točke in ena takih črnih točk je tudi cesta Za tremi ribniki v Mariboru.

Za uspešno udeležbo bo potrebna obvezna oprema! Zanjo poskrbi vsak sam in vsebuje: odsevni jopič, dobro svetilko (čelne svetike so premalo) in dovolj globoko vedro (vsaj 30 cm). V primeru dežja so dobrodošli tudi škornji ter dežni plašč. Brez ustrezne opreme se ne udeležujte akcije, ker ne boste v pomoč, sebe pa na tak način spravljate v nevarnost. Pri prečkanju ceste bodite izredno previdni in otroci naj bodo ves čas pod nadzorom staršev! Izposojeno opremo po uporabi vrnite organizatorju.

Akcija je največ odvisna od vremenskih razmer in bo trajala 1 uro ali več (najmanj pa do 21.00 ure), ko živali s padcem temperature prenehajo s seljenjem. Spremljajte objave, ker bomo po potrebi (v primeru zelo lepega in suhega vremena) dogodek prestavili ali v najslabšem primeru odpovedali. Vse je v največji meri odvisno od muhaste narave.

🐸 Opozorilo: Pozor! Za uspešno udeležbo je obvezna oprema, dosledno upoštevanje cestnih pravil in poznavanje osnovnih navodil.
Otroci naj bodo obvezno v spremstvu staršev! Celotna navodila najdete na spletni strani društva Žverca: Navodila za prostovoljce.

Additional Hints (No hints available.)