Skip to Content

<

"Halla"

A cache by duoXnobis Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/4/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


"HALLA”

Suomen kieli on tuhat vuotta sitten ollut joukko erillisiä muinaismurteita: rannikolla on puhuttu lounaismurretta, sisämaassa hämettä ja idässä muinaiskarjalaa tai jo sen läntisiä perillisiä. Näistä kolmesta kielimuodosta voidaan nimittäin katsoa suomen nykyisten murteiden polveutuvan; esimerkiksi savolaiset ja pohjalaiset puheenparret ovat myöhempää perua, ja ne ovat syntyneet muinaismurteiden eri suunnilta tulleista ja toisiinsa sulautuneista aineksista. Tämä kuvastaa kielimuotojen kehittymistä yleisemminkin. Nykyisen moninaisuuden takana ei useinkaan ole yhtenäistä muinaiskieltä (”kantakieltä”)vaan toisenlainen kielten moninaisuus.”

Kolmen tuhannen vuoden takainen muinaisuus alkaa suomen kielen osalta olla jo hämärämpää. Varmasti tiedetään se, että myös tänä aikana suomea (kantasuomea) on puhuttu nykyisen Suomen alueella ja laajemminkin Itämeren ympäristössä, sekä se, että samalla alueella tai ainakin läheisessä naapuruudessa on puhuttu myös indoeurooppalaisia kieliä. Näihin aikoihin on perinteisesti sijoitettu kantasuomen balttilainen lainakerrostuma, siis ne sanat, joita itämerensuomalaisiin kieliin on omaksuttu nykyisiä latvian ja liettuan kieliä edeltävästä kielimuodosta, lähinnä kantabaltista. Toinen suomen kielen varhaisvaiheisiin myös tällä ajalla vaikuttanut kieli on ollut kantagermaani.

Tämän ajanjakson sanasto kuvastaa suomen kielen puhujien tärkeää kulttuurimurrosta; siihen sijoittuvat nimittäin vanhimmat selvästi maatalouteen viittaavat sanat …. ...Maanviljelysanastoa on balttilaiselta taholta lainattu vähemmän kuin germaaneilta, mutta joukossa on mm. halla, jonka tiukka yhteys maanviljelykseen on nykysuomen puhujillekin vielä tuttu.

(Lainaus:https://www.kielikello.fi/-/kielen-vuosituhannet)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

49 Logged Visits

Found it 47     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.