Skip to content

<

Stormhattshumla - TTLB

A cache by Team Timrå Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/23/2018
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


[Stormhattshumla]

Stormhattshumla

Stormhattshumla (Bombus consobrinus) är en stor humla som är Jämtlands landskapsinsekt.

Beskrivning
Humlan är varmt orange på hela mellankroppen och främre delen av bakkroppen. Därefter följer ett svart band. Bakkroppsspetsen, de två sista segmenten, är gråa till blekgula. Arten har en mycket lång tunga, anpassad efter de djupa stormhattsblommorna som är dess huvudsakliga näringskälla.

Utbredning
Arten förekommer i norra Skandinavien mellan 59° och 69° N, i Ryssland söderut till 51° N (Saratovregionen), i norra Asien från Sibirien till Kamtjatka, Mongoliet, Kina (Gansu), Manchuriet, Korea, Japan och Ungern.

I Sverige är den vanlig i fjälltrakterna från Härjedalen till Lule lappmark. Den är sällsynt i kusttrakterna. I Finland har den påträffats i Norra Karelen.

Ekologi
Humlan är specialiserad på nordisk stormhatt och följer dess utbredning. Arten kan också i mindre utsträckning besöka kransblommiga växter som plistrar (se bild ovan) och ärtväxter. Den föredrar skogsbryn, -gläntor och ängar. I Ryssland är den en typisk tajgaart. Utanför taigan kan den även påträffas i blandskog.

Drottningarna flyger mellan senare halvan av maj till början av oktober, arbetarna från juni till augusti och hanarna från senare delen av juli till början av september.

[Källa: Wikipedia]

De publicerade koordinaterna är falska och du kommer inte att hitta något annat än vatten! Läs beskrivningen och lös uppgiften för att finna letterboxen.

Denna letterbox ingår i en serie som täcker hela D/T-matrisen, totalt 81 stycken.

I varje letterbox finns det en stämpel och den skall vara kvar. Den är avsedd att stämplas med i din egna loggbok. Stämpeldyna skall du ha med dig själv.

Återplacera gömman som du fann den! Medtag egen penna!

[SWEREF 99 TM]

SWEREF 99 TM (SWEdish REference Frame 1999, Transverse Mercator) är ett projicerat koordinatsystem för att ange geografiska positioner i Sverige. Koordinatsystemet är baserat på det geodetiska datumet (eller referenssystemet) SWEREF 99 och använder samma kartprojektion som UTM zon 33N, men utvidgad till hela Sveriges bredd.

Under 2007 började Lantmäteriet ersätta RT 90 med SWEREF 99 TM i sin verksamhet. Koordinatsystemet på de allmänna kartorna är alltså numera SWEREF 99 TM, och även bladindelningen är förändrad. Om man fortfarande vill använda RT 90 är det antytt med kryss i kartan och gradering i marginalen, så att man med en lång linjal kan rita det koordinatnätet på kartan.

För detaljerade kartor i stor skala rekommenderas tolv regionala kartprojektioner, som också skall användas med SWEREF 99, men som har mindre projektionsfel i sin egen region.

[Källa: Wikipedia]

Du hittar Letterboxen vid följande koordinater (SWEREF 99 TM): N 6931241 E 630465


Check your solution


Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.