Skip to Content

<

HALLApuron isien työt

A cache by duoXnobis Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/29/2018
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


HALLAPURON ISIEN TYÖT

Tämä multi vie sinut yhden vanhan työmaan äärelle.

KALKKIa on Hallapuron alueella poltettu yli 100 vuotta. Kaikki alkoi melkein sattumalta:

Uudisasukas Matti ja Maija rakensivat tuvan Vesterbakaan ja Matti muurasi paikalta löytämistään kauniin harmaista kivistä takan uuteen kotiinsa. Siinä Maija ehti keitellä ja paistella muutaman viikon, kunnes yhtenä aamuna maitovelli kiehahti padan laitojen yli ja valui takkaan. Takka siitä suuttui ja alkoi särkymään ja mureni aivan jauhoksi! Maija juoksi miestään hätiin, mutta minkä Matti jauhokasalle teki. Pariskunta päätteli, että Paha Henki oli ottanut vallan heidän pirtissään, ja niin Matti lähti rovastia hakemaan Lappajärveltä asti. Toki Vimpelissä olisi ollut nuori kappalainen, mutta hänen taitoihinsa ei oikein uskottu.

Rovastille tuli valtava kiire, ja Matti souti ja sauvoi Vesterbakaan asti kyytiläisen. Tupaan saavuttuaan rovasti heti hoksasi, mistä oli kyse: Matti oli muurannut takan kalkkikivestä. Sitten rovasti neuvoi muuraamaan uuden takan kosken kivistä ja vakuutteli talonväelle, ettei Pahasta Hengestä ollut kyse.

Niin rovasti (Jakob Fellman) tuli samana vuonna uudemman kerran ja tällä kertaa hänellä oli rengit ja päivämiehet mukana. Miehet kaivoivat mäkeen suuren kuopan ja tekivat ison uunin ja monta viikkoa polttivat siinä puuta. Siitä alkoi Hallapuron kalkinpoltto.

Fellmanin opastuksella Hallapuron kruununtorpparit ja talonpojat perehtyivät kalkintekoon, ja saivat näin maanviljelyskauden päättyessä syksyllä, lisätienestiä. Kaikenkaikkiaan Hallapuron alueella on 17 ehjää tai tuhoutunutta uunia!

TERVASTA tuli 1600-luvulta lähtien Suomen tärkein kauppatavara, ja puulaivojen aikana Suomi oli maailman suurin tervan viejä. Tätä sesonkia kesti lähes kaksisataa vuotta, ja terva antoi monelle talonpojalle ja maattomallekin työtä. Aluksi tervaa poltettiin rannikoilla, mutta kun metsät alituisessa tervanpoltossa vähenivät, siirtyi tervahautojen teko yhä kauemmas sisämaahan. Tässä aallossa Hallapurollakin on alkanut tervanpoltto.

Yllä: Tervan teko vaiheita........................Alla: Pieni kalkinpolttouuni

KOORDINAATTIEN LÄHELTÄ LÖYDÄT TARVITTAVAT TIEDOT

63*A.C

024*B.D

VANHA KYLTTI joka ohjasi paikalle = A

MUISTOKIVEN NIMI = B

Muistomerkin VUOSI - 1511 = C

Valtakunnallinen tervapäivä - 141 = D

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

32 Logged Visits

Found it 29     Didn't find it 1     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.