Skip to Content

<

Battyán-hegyi pihenő

A cache by Révai család Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/23/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


A láda bemutatása

A rejtéssel a Battyán-hegyi erdei kirándulóhelyet, ezt az eldugott, csendes pihenőt szeretnénk megmutatni a számotokra!

Megközelítés, a környék leírása

A láda megközelítéséhez javasolt kiindulópont Mecsekjánosi-puszta.
Tömegközlekedéssel a komlói 2/A helyi járatú autóbusszal közelíthető meg. A megálló a kastély előtt található.

Gépkocsival közlekedőknek parkolóként jánosi Engel Adolf romjaiban is impozáns kastélya melletti parkolót ajánljuk, amivel szemben egy időskorúak otthona van.

 N 46° 12,969' E 18° 16,220' [GCBHEK+parkoló]

A kastélyról és jelenlegi állapotáról itt tudhatsz meg többet.
Jánosi Engel Adolf (1820-1903) nevéhez fűződik a pécsi faipar megteremtése, a pécsi parkettagyár megalapítása, városfejlesztési tevékenységek, a komlói szénbányászat elindítása.
Emléktábláját Pécs szívében, a Rákóczi utcában adták át 2010-ben.

A kastélytól az út az erdei pihenőig a piros sáv Piros sáv jelzést követve 2 km.

Gyalogosan a Pihenő megközelíthető a Várvölgy felől a piros sáv Piros sáv jelzésen, hiszen a Dél-dunántúli piros túra útvonalán található, amely Szekszárdtól Siófokig vezet.

A helyszín Kisbattyánból is elérhető a zöld sáv Zöld sáv jelzésen déli irányba indulva és a piros sáv Piros sáv jelzésre térve.

Kisbattyánból indulva szintén 2 km a pihenő.

Kisbattyán középkori neve Bagyan volt. A szegény zsellér falu a pécsi püspökséghez tartozott. A török hódoltság alatt pusztává vált, és csak a XVIII. sz. utolsó negyedében települtek le német ajkú kisházasok. Ekkor területe Magyaregregyhez tartozott, és Németegregynek nevezték. 1954-ben Komlóhoz csatolták. A Battyán név egykori földesurára, a gróf Batthyány családra emlékeztet. (Részlet a Mecseki zöld túra ismertetőjéből.)
Templomának védőszentje Szent Márton, ezért a Szent Márton zarándokút is áthalad a településen.

A helyszín leírása

A hangulatos, eldugott kis pihenő kezdetben egy az 1950-es években vályogból épült vadászházat jelentett néhány paddal és asztallal. 2017-ben a Mecsekerdő Zrt. Sásdi Erdészete felújította. Új padok, asztalok, tűzrakó és egy nagyméretű esőbeálló került elhelyezésre a kirándulóhelyen. A kis ház szállásként nem vehető igénybe, de sátorozás esetén a kulcsát el lehet kérni a Sásdi Erdészettől, hogy ha esik, be lehessen húzódni.

A Battyán-hegyi erdei kirándulóhely a Baranyai-hegyháton helyezkedik el. A környező erdők a II. világháborúig a Pécsi Püspökség birtokában voltak, innen származik korábbi elnevezése, Pap-erdő. A Natura 2000-es védettséget élvező környéken tágas réteken és szép erdőkben túrázhatunk.
A környék erdei a Mecsek és a Zselic jellegzetes erdőtípusaiba sorolhatók. Jellemző fafajaik a bükk, a kocsánytalan tölgy, a kocsányos tölgy, a cser, a gyertyán valamint a tájra nagyon jellemző ezüsthárs. A szubmediterrán klímahatás az erdők lágyszárú és cserjefajaiban is megfigyelhető. Nagy tömegben fordul elő a tavasszal zöld szirmokkal virágzó illatos hunyor, illetve a térség jellemző félcserjéi: a szúrós-, és a lónyelvű csodabogyó.
A rétek, mezők, erdei aljnövényzet számos tavaszi és nyári virágát megcsodálhatjuk.
Jelentős a területen a vadállomány, őzek, szarvasok, vaddisznók felbukkanására számíthatunk, az égen gyakran keringenek a pockokra, egerekre vadászó ölyvek.

A pihenőhely közelében található a Margit-forrás.
 N 46° 13,235' E 18° 17,533' [GCBHEK+Margit-forrás]
A bővizű forrást a Kisvaszari Erdészet építette ki 2002-ben. Nevét a területen hosszú ideig erdőművelő munkásként dolgozó László Jánosnéról, Margit néniről kapta. (A térképek jelölése szerint a vize nem iható).

A környéken található ládák, a Barnakő-barlang (GCbako), a Félúton (GCZSAV) vagy a Leány-kő (GCVAGY) felkeresése előtt, után, esetleg közben remek alkalmat nyújt a helyszín a pihenéssel egybekötött keresésre. Bizony nincsenek közel a szomszédos ládák, nagyok a távolságok, igazi túrázásra alkalmas vidék!

Szép kirándulást kívánunk!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

17 Logged Visits

Found it 9     Didn't find it 2     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 4 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.