Skip to Content

<

Tiedekeskus Tuorla: Aurinkokunta: Jupiter

A cache by 3C279, MaSuCo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/09/2018
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tiedekeskus Tuorla: Aurinkokunta: Jupiter

Huom! Tuorlan alueella on paljon käärmeitä, yksikään kätköistä EI ole kiven kolossa ja suosittelemme lämpimästi kulkemaan alueella kulkevia polkuja ja teitä pitkin.

Edit 8.4.2019: F-kohdassa oli virhe, joka on nyt korjattu.

Turun Yliopiston Tiedekeskus Tuorla on aloittanut toimintansa toukokuussa 2018. Ennen sitä tiloissa on toiminut Tuorlan Observatorio 1952-2018, joka on Suomen suurin tähtitieteen tutkimuslaitos. Tiedekeskus Tuorlassa sijaitsee Suomen suurin kaukoputki, korkeassa tähtitornissa, joka näkyy kauas!

Tämä kätkösarja esittelee aurinkokunnan planeettoja. Planeetat on piilotettu siten, että niiden etäisyys tähtitornista, joka edustaa aurinkoa, vastaa oikean aurinkokunnan mittasuhteita pienoiskoossa. Kätköt eivät kuitenkaan ole annetuissa koordinaateissa vaan kätköt löytääksesi sinun tulee ratkoa aurinkokuntaan liittyviä arvoituksia. Muista poimia Jupiterista vinkki talteen, tarvitset sen Saturnuksen löytääksesi.

Jupiter

Ulkoaurinkokunnassa välimatkat ovat pitkiä ja Jupiterin jälkeen avuksi kannattaneekin ottaa polkupyörä, mopo tai auto.

 

A) Jupiter on aurinkokunnan suurin planeetta. Kuinka monta maapalloa sen sisään mahtuisi? (Nollien määrä vastauksessa =A)

B) Olet voittanut avaruusraketin nettiarvonnasta ja päätät lähteä kavereidesi kanssa Jupiteriin. Viisi vuotta kestäneen avaruusmatkan jälkeen saavutte Jupiterin läheisyyteen ja vasta silloin mieleesi tulee, että Jupiteriin ei voikaan laskeutua, koska sillä ei ole pintaa vaan kaasukehän alla vellova nestemäisen vedyn meri. Kuinka monta kilometriä paksu kaasukehä on (eli montako kilometriä avaruusrakettisi ehtisi kulkea kaasukehässä ennenkuin laskeutujasi mollahtaisi vetymereen)? Nollien lukumäärä vastauksessasi=B

C) Jupiteria kiertää useita kuita, joista suurimmat neljä tunnetaan yhteisnimellä, joka on annettu niille niiden löytäjän mukaan. Löytäjän sukunimen kirjaimien lukumäärä =C

D) Kuut ovat nimeltään Io, Europa, Ganymedes ja Callisto. Vain yksi niistä on pienempi kuin meidän kuumme. Mikä? (Kirjaimet nimessä on=D).

E) Tuorlan Observatorion perustaja Yrjö Väisälä täyttäisi 127 vuotta, 6.9.2018 ja haluat sen kunniaksi katsella Jupiteria kiikareilla, koska asteroidien havaitseminen (joka oli Väisälän tutkimusalaa) kiikareilla on hankalaa. Missä tähtikuviossa Jupiter sijaitsee kyseisenä päivänä? (Kirjaimien lukumäärä kyseisessä tähtikuviossa=E)

F) 20.4.2018 oli viimeinen päivä jolloin Tuorlan Observatoriossa olivat tutkijat töissä ennen muuttoa yliopistonmäelle. Sen kunniaksi muutama vanha Tuorlalainen kokoontui kiikaroimaan Jupiteria 21.4.2018. Illalla kun Jupiter nousi puiden latvojen yläpuolelle (vähän ennen puolta yötä) näkyvissä oli vain kolme Jupiterin neljästä suuresta kuusta. Yhtä niistä ei voinut kiikareilla erottaa, koska se kulki parhaillaan Jupiterin editse. Mikä? (Kirjaimet nimessä=F).

Kätkö löytyy koordinaateista N 60 24,X E 22 25,Y

missä X=29*(A+B+C+D+E+F)+2

Y=30*(A+B+C+D+E+F)-13

 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

84 Logged Visits

Found it 83     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.