Skip to Content

<

Tiedekeskus Tuorla: Aurinkokunta: Uranus

A cache by 3C279, MaSuCo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/09/2018
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tiedekeskus Tuorla: Aurinkokunta

Edit 6.12.2018: Itä koordinaattia korjattu huoltokäynnillä tehdyn uudelleen mittauksen perusteella

Turun Yliopiston Tiedekeskus Tuorla on aloittanut toimintansa toukokuussa 2018. Ennen sitä tiloissa on toiminut Tuorlan Observatorio 1952-2018, joka on Suomen suurin tähtitieteen tutkimuslaitos. Tiedekeskus Tuorlassa sijaitsee Suomen suurin kaukoputki, korkeassa tähtitornissa, joka näkyy kauas!

Tämä kätkösarja esittelee aurinkokunnan planeettoja. Planeetat on piilotettu siten, että niiden etäisyys tähtitornista, joka edustaa aurinkoa, vastaa oikean aurinkokunnan mittasuhteita pienoiskoossa. Kätköt eivät kuitenkaan ole annetuissa koordinaateissa vaan kätköt löytääksesi sinun tulee ratkoa aurinkokuntaan liittyviä arvoituksia. Muista ottaa vinkki talteen Uranuksesta, tarvitset sitä Neptunuksen löytääksesi.

Uranus

A) Kaikki planeetat ovat syntyneet protoaurinkoa (eli vauva-aurinkoa) kiertäneestä pölykiekosta. Aurinkokunnan alkuaikoina planeetat eivät kiertäneet kauniisti omilla radoillaan kuten tänä päivänä, vaan törmäilivät ja tönivät toisiaan ja joku planeetan alkio on saattanut singota ulos aurinkokunnastakin. Nykyisessäkin aurinkokunnassa voi nähdä merkkejä tästä myrskyisestä nuoruudesta, esimerkiksi Uranukselle on tapahtunut jotain outoa, sillä vielä tänäkin päivänä se

1) kiertää aurinkoa väärään suuntaan

2) kiertää aurinkoa mahallaan kierien

3) kiertää aurinkoa aivan eri tasossa kuin muut planeetat

 

B) Toisin kun kaikki tähän mennessä käsitellyt planeetat, jotka on tunnettu aina, Uranus löytyi vasta kaukoputken keksimisen jälkeen. Ensimmäinen sen luetteloinut henkilö oli John Flamsteed. Hän kuitenkin luuli kohdetta:

1) Tähdeksi

2) Pikkuplaneetaksi

3) Komeetaksi

 

C) Kohteen radan laski ensimmäisenä suomalainen tähtitieteilijä. Mikä oli hänen nimensä? Sukunimen kirjainten lukumäärä=C

 

D) Ratalaskut ja ratalaskumenetelmät olivatkin aktiivinen osa Tuorlan Observatoriossa tehtyä tutkimusta. Yksi kuuluisista tämän alan tutkijoista on Seppo Mikkola, jonka mukaan on nimetty yksi asteroidi eli pikkuplaneetta. Koska asteroideja on tuhansia, nimien lisäksi niille on annettu myös numero. Mikä on Mikkolan asteroidin numero? (D=asteroidin numero)

 

Kätkö löytyy koordinaateista N 60 (8*D-67*(A+B+C)-3)

E 22 (8*D-25*(A*B*C)+16)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

63 Logged Visits

Found it 57     Write note 5     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.