Skip to Content

<

Ei omenapuusta kauas putoa

A cache by markkuvaa Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/13/2018
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Rantaraitin tuntumassa oleva (sijainti karttapalvelussa) Survon omenatarha perustettiin vuonna 2002 silloisen Jyväskylän teknisen palvelukeskuksen viettäessä 90-vuotisjuhliaan. Palvelukeskuksen henkilökunta istutti kahden hehtaarin kokoiselle tarha-alueelle kaikkiaan 564 omenapuuta. Vuonna 2016 jatkettiin samoilla linjoilla, kun kaupunkirakenteen toimialan liikenne- ja viheralueiden palvelualueen henkilöstö istutti noin 200 uutta omena- ja 28 päärynäpuun tainta Vihervuoden kunniaksi. Omenatarhan kaksi lohkoa saivat ympärilleen kiinteät aidat, jotka suojaavat puita jäniksiltä talvisin. Näin saatiin jokasyksyistä ja -keväistä jänisverkkojen asentamis- ja poistamistyötä helpotettua. Myös jänisverkkoihin kohdistettu ilkivalta ja -korjaukset jäivät pois. Aidat mahdollistavat jäniksiltä suojaamisen lisäksi tarhan sulkemisen tarvittaessa esimerkiksi torjunta-aineruiskutusten ajaksi.

Omenia, kuva T. YlitaloSurvon omenatarhan tehtävänä on tuottaa silmäniloa, virkistystä sekä syksyisin omenamaistiaisia kaupungin asukkaille. Survon omenatarhaan on valittu Jyväskylän ilmastoon sopivia lajikkeita. Satoa tuottavista omenapuista 362 on hyötypuita, loput erilaisia koristeomenapuita. Syötäviä omenoita tuottavia lajikkeita on 35 ja koristeeksi tarkoitettuja 14. Vuonna 2016 istutettiin vain hyötypuita.

Vanhemmat omenapuut tuottavat jo hedelmiä, uusien satokautta joudutaan vielä odottamaan useita vuosia. Omenoita voi käydä syömässä paikan päällä ja kerätä pieniä määriä kotiin vietäväksi.

Satoa tuottaviin omenapuihin on kiinnitetty nimikyltit. Kesäomenat on merkitty keltaisin, syysomenat punaisin ja talviomenat sinisin kyltein. Osa puista on ilman nimikylttiä, koska niiden lajiketta ei ole määritetty.

Omenapuut lajitellaan sadon kypsymisajan mukaan kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin. Kesälajikkeet kerätään kypsinä ja ne säilyvät hyvinä 1-2 viikkoa poiminnan jälkeen. Syyslajikkeet kerätään myös kypsinä ja ne säilyvät 1-2 kuukautta viileässä. Talviomenat kerätään puoliraakoina ensimmäisten pakkasten jälkeen ja ne kypsyvät vasta viileävarastoinnin aikana, myöhäisimmät vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Kesälajikkeita Survossa kasvaa 11, runsaammin ’Lepaan Melonia’, ’Tsaarin Kilpeä’ ja ’Snyggiä’. Muita lajikkeita on yksittäisiä kappaleita. Syyslajikkeita on myös 11, lukumääräisesti yleisimpinä ’Ananaskaneli’, ’Grenman’ ja ’Keltakaneli’ . Talvilajikkeita on 7, joista runsaammin ’Anisovkaa’, ’Hibernalia’ ja ’Lepaan Liereää’. Käytävien reunoille on istutettu koristeomenapuita, jotka kaunistavat aluetta kukinnalla ja värikkäillä pikkuomenilla.

Keväällä omenatarhaa koristavat Kuokkalan koulun oppilaiden istuttamat narsissit, joita ei ole tarkoitettu poimittaviksi.

Omenatarhan alueella voi liikkua vapaasti. Koirien kanssa alueelle voi tulla muulloin, paitsi satokaudella, jolloin koiran tuonti aidatuille alueille on kielletty.

Maistuvia omenahetkiä!

 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

209 Logged Visits

Found it 199     Didn't find it 2     Write note 2     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 2     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.