Skip to Content

<

Pihlaja

A cache by jy.vi Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/04/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tämä Pihlaja katselee kateellisena komeaa katajaa, mutta kantaa onnellisena purkkia suojellen katajaa. (Heitäppä oma arvio katajan iästä lokkaukseen niin nähdään kuinka arviot vaihtelee)

Pihlajan tiivis puuaines soveltuu puukäsitöiden ja puuastioiden raaka-aineeksi sekä huonekalujen valmistamiseen. Taipumista kestävänä pihlajaa on käytetty lisäksi muun muassa haravan piikeissä, seiväshypyssä seipäänä, tuuli- ja vesimyllyjen rattaiden hampaina, kärryjen akselina, puujousena, reen aisoissa ja vempeleenä luokkavaljastuksessa.

Taas viereinen Kataja.

Kataja (Juniperus communis) on Cupressaceae-heimoon kuuluva havupuu, jonka parhaita tuntomerkkejä ovat sen tavallisesti pensasmainen ulkomuoto ja pistelevät, enemmän tai vähemmän tiheässä olevat, siirottavat tai harvassa kasvavat vihreät neulaset, jotka voivat olla 10-20 mm pitkiä. Neulaset ovat kolmittain kiehkuroissa. Katajan kuori muodostuu vähitellen suikaleina irtoavaksi harmaaksi kuitukaarnaksi. Katajan rakenne vaihtelee aivan mattomaisesta, maata pitkin makaavasta pensaasta jopa 15 m korkuiseen uljaaseen pylväskatajaan. Eri muotoja esiintyy runsaasti näiden väliltä ja Suomessa mm. kaksi eri alalajia: kotikataja (Juniperus communis subsp. communis) ja lapinkataja (Juniperus communis subsp. alpina). Katajaa on aikojen kuluessa ja yhä edelleen käytetty mitä erilaisimpiin tarkoituksiin. Katajan kuoresta on saatu niintä, josta on tehty köysiä ja mattoja (Lönnrot 1860). Kova puu soveltuu erinomaisesti hienoihin veistotöihin, käyttö- ja koriste-esineisiin. Ennen katajan puuaineksesta tehtiin yleisesti maitotaloudessa käytettyjä puuastioita. Siitä on myös tehty erilaisia kippoja, nappeja, pannunalustoja, koruja, voiveitsiä ja siitä on punottu koreja. Juoma-astioiden valmistukseen liittyi uskomus, että katajan tuoksu pitää noidat, peikot ja pahat henget loitolla, joten juominen kataja-astiasta oli turvallista. Myös eräät Kanadan Brittiläisen Kolumbian intiaaniheimojen katajalle antamat nimet viittaavat puulla olevan yliluonnollisia voimia.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

129 Logged Visits

Found it 128     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.