Skip to content

<

Kebnekaise: Gamla Toppstugan

A cache by Doobiidoo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/07/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
4.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Välkommen till Kebnekaises Gamla Toppstuga. 

 

Den första toppstugan på Kebnekaise uppfördes av Svenska Turistföreningenq på tillskyndan av bergsklättraren David Cronsioe på 1.940 meters höjd under somrarna 1924 och 1925. Den var då Turistföreningens första skyddsstuga på hög höjd och landets högst belägna byggnad. Den hade fyra britsar för fyra–åtta personer. I stugan fanns ett fotogenkök, men inte bränsle.

Transport av virke, sammanlagt 1,8 ton, skedde 1923 efter häst till Nikkaluokta och med renrajd därifrån upp till en höjd av ungefär 1 600 meter. För återstående ungefär 300 höjdmetrarna bars byggnadsmaterialet upp av samer. På denna plats är det snöfritt endast under två månader per år, och innan stugan kunde sammanfogas, kom omväxlande snö- och töväder. Detta gjorde att spånten var isfylld, varför monteringen fick vänta till sommarsäsongen 1924. Toppstugan var en prismastuga, en drygt två meter hög kåtliknande byggnad med ett brant sluttande tak nästan ned till marken och en dörr på ena gaveln. 

1924 års toppstuga ersattes av en ny toppstuga 1962 på 1 880 meters höjd ("gamla toppstugan"), som fick en komplettering 1983 med en stuga till på samma höjdnivå något hundratal meter västerut. På höjdnivån arrangerades fångstarmar, det vill säga pilar som pekar mot stugan för att fånga dem som i dåligt väder riskerar att passera stugan utan att se den.

Namnet Kebnekaise kommer ursprungligen av lulesamiska giebnne (kittel) och gájsse (hög och spetsig fjälltopp).

Kebnekaise är det svenska namnet på fjällmassivet, och är det ursprungliga samiska namnet på det närliggande fjället Tolpagorni; Kebnekaise har inte någon kittelformad topp, som det nordsamiska namnet Giebmegáisi antyder, medan Tolpagorni har just det. Antagligen på grund av missförstånd mellan lantmätare och samer sammanblandades namnen och Sveriges två högsta toppar kom tillsammans att kallas Kebnekaise. Vad dagens Kebnekaise ursprungligen hette på samiska råder det osäkerhet kring.

 

 

Additional Hints (No hints available.)