Skip to content

Het Groene Woud Multi-cache

Hidden : 12/01/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het Groene Woud
Wijboschbroek

U staat aan het begin van een natuurwandeling van ongeveer 13km langs boerderijen, weilanden, water en met name door bossen. Het start en eindpunt is een heuse schapenboerderij die u kunt bezichtigen of waar u eventueel nog iets kunt drinken. Onderweg is een extra bonus cache te loggen. Als u de wandeling in twee delen wil lopen dan vanaf WP10 terug lopen naar de parkeerplaats. In dit natuurgebied zijn weinig bankjes. Je vind er in ieder geval één bij WP18.

Aan de rand van het natuurgebied het Wijboschbroek staat de Schaapskooi, het start en eindpunt van deze wandeling. Het is een van de mooiste plekjes in Schijndel. Naast het typische culturele erfgoed wat hier herbouwd is, zijn het vooral de unieke bewoners (de schapen natuurlijk) die u uitnodigen om een bezoek te komen brengen aan deze bijzondere locatie. Tevens kunt u hier ook een aantal unieke gebouwen bewonderen zoals een authentieke Vlaamse schuur, een verbouwde wagenschuur en een hooiberg met een kapschuur.

Het Wijboschbroek was vroeger een gebied met moerasbossen. De bomen werden in de loop van de tijd gerooid en er kwamen akkers. Maar zoals de naam ook al zegt: het bleef een broek, een nat gebied. Aan het einde van de 19e eeuw gaven de boeren het op, werden er ophogingen gemaakt en weer bomen aangeplant. Het begin van het Wijboschbroek zoals we het nu kennen.

De flora van het Wijboschbroek is bijzonder door de bodem én de hoge waterstand. In het voorjaar bloeien hier de Bosanemoon en de Slanke Sleutelbloem. Maar ook zeldzamere plantensoorten zoals de Eenbes en de Blauw Zwarte Rapunzel zijn hier te bewonderen. Later in het jaar groeit hier ook de wilde hop. De eerste aanplant waren populieren. Het hout werd gebruikt om er klompen van te maken . Na 1945 kwamen de naaldhoutsoorten, zoals Fijnspar, Douglas, Lariks en Grove Den. Omdat het een gevarieerd bos is, zijn er ook veel verschillende vogels. De nachtegaal, de wielewaal, de rietzanger, maar ook roofvogels zoals de sperwer, de havik en de buizerd komen hier voor. Daarnaast wonen er in dit bos ook roofdieren zoals de bunzing, de hermelijn, de wezel en de vos. Aan de rand van het bos komen we in de ochtend of tegen de schemer vaak reeën tegen. De talrijke poelen en sloten zijn het domein van de gewone pad, de bruine- en groene kikker, de kleine watersalamander en de kamsalamander. In het bos staan een aantal uilenkasten voor de bosuil en de kerkuil.

Goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe. Trek voldoende tijd uit voor deze tocht (gemiddeld 4 uur). De waypoints zijn niet moeilijk te vinden. De wandeling gaat over verschillende soorten paden maar veelal door bossen en langs water. Na perioden met regen is het hier en daar wat glibberen en glijden. De kans is ook groot dat u af en toe een omgevallen boom moet trotseren. Wij adviseren om in de wintermaanden voor 12.00 uur te starten. Om de bonus cache te vinden verzamelt u onderweg informatie bij WP4, WP8, WP12 en WP15.

Als de parkeerplaats is afgesloten kunt u parkeren langs de weg.
De slagboom van de Parkeerplaats sluit om 17.00.

Heel veel plezier met deze wandeling!Het Groene Woud - Bonus Cache GC806RW


Het Groene Woud
<a href="http://coord.info/GC801W9" ><img src="https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/e7bc372e-f758-4465-86dd-8a40984e4477.gif" alt="Het Groene Woud" /></a>- Deze cache is geplaatst met toestemming van Staatsbosbeheer -


Heeft u genoten van Het Groene Woud? Bekijk dan ook eens: Avontuurlijk Beekdal GC467BW


Additional Hints (No hints available.)