Skip to Content

<

Toneheim folkehøgskole

A cache by herrogfru Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/20/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Toneheim folkehøgskole

Denne cachen var luke nummer 20 i X-Mjøs adventskalender 2018.

Toneheim Folkehøgskole ligger på Ridabu, nær Hamar, og er en av landets største folkehøgskoler. 170 musikkinteresserte ungdommer bor sammen på skolen med mange muligheter til kreativt samspill. Alle elevene driver med musikk, fortrinnsvis klassisk, jazz og folkemusikk. Elevene gis individuell oppfølging på sitt instrument og i sin personlige utvikling. Hovedinstrument, ensemblespill, sosialt samvær og samhold er viktige deler av hverdagen på Toneheim.

Skolens historie:
Et flerårig strev for å få realisert en egen folkehøgskole for musikklivet lå bak åpningen av Toneheim Folkehøgskole på Vang prestegård på Ridabu i august, 1972. Den viktigste initiativtakeren var Olav Bjåstad fra Norges Sangerlag. Det første forsøket på å sette i gang skjedde allerede i 1948, men de måtte gi seg etter to år fordi de ikke lyktes å få økonomien på plass. Sangerlaget fikk med seg de andre organisasjonene i musikklivet i et samarbeid, og da Vang prestegård ble ledig fikk de reist en moderne skole med plass til 90 elever. Skolen ble en umiddelbar suksess og fylte et behov i musikklivet. Det var svært få musikklinjer på videregående nivå i Norge, og på 70-tallet ble både Norges Musikkhøgskole og flere utdanningsinstitusjoner på høgskolenivå opprettet. Mange unge musikere valgte å gå på Toneheim for å forberede seg til å søke musikkutdanning. På 70- og 80-tallet var det mange som gikk i to år for å perfeksjonere seg til musikkstudier. Denne praksisen opphørte på slutten av 80-tallet etter hvert som alle fylkene opprettet musikklinjer i den videregående skolen.

Elevtallet har økt jevnt og trutt siden starten, og bygningsmassen ble utvidet i takt med dette. Da skolen ble bygd var det 6 lærerboliger. Disse ble etter hvert tatt i bruk som elevinternater. Prestegården ble brukt til kjøkken og spisesal i mange år. Dette var tungvint i et bygg fra 1700-tallet. I tillegg ble behovet for økt plass prekært ut over 80-tallet. Da det ble klart at OL kom til Hamar i 1994, var det finansiering til et tilbygg som sto ferdig i 1989. Dette inneholder et moderne storkjøkken, spisesal og oppholdstue for elevene og flere klasserom og arbeidsrom for lærere. Da ble prestegården tatt i bruk som elevinternat.

I 2012 begynte utbygging av nye internater og deler av de gamle internathyttene ble revet. Fra skoleåret 2014/15 er 13 nye hus ferdige med inntil 10 sengeplasser i hvert hus. 8 av de gamle hyttene er fortsatt i bruk. Total sengekapasitet er pr. 2015 på 178. Elevtallet ligger på ca. 160 i året, slik at det er kapasitet til at enkelte dobbeltrom brukes som enkeltrom, og at det er plass til gjester i skoleåret.

Kilde: toneheim.no

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.