SL: Metliški grad stoji v SZ vogalu starega dela Metlike. V pisnih virih se prvič omenja leta 1338 kot trdnjava in leta 1456 kot grad. Zrasel je iz srednjeveške utrdbene osnove. Skupaj z mestom je predvsem v 15. in 16. stoletju igral ključno vlogo v obrambi Kranjske pred krvavimi turškimi vpadi. Grajska stavba, ki je imela sprva še povsem srednjeveški trdnjavski značaj, je zlasti po obnovitvenih delih, ki so sledila požarom v letih 1705 in 1790, dobila podobo udobne rezidence. Mogočni stavbni kompleks je imel na zunanji strani dva okrogla stolpa, od katerih je le še eden ohranjen. Ves grad, sestavljen iz petih traktov, ki zapirajo notranje dvorišče, opasuje na zunanji strani široka podzidana in nasuta terasa.
Od leta 1951 je v gradu Belokranjski muzej. Ta skrbi za belokranjsko kulturno dediščino z bogatimi zbirkami. Kasneje so v njem uredili še Slovenski gasilski muzej in Ganglovo razstavišče.

EN: Metlika castle stands in the NW corner of the old part of Metlika. In written sources it is first mentioned in 1338 as a fortress and in 1456 as a castle. It grew from a medieval fortification base. Together with the city, especially in the 15th and 16th centuries, he played a key role in the defense of Carniola landscape against the bloody Turkish invasions. The castle building, which initially had a completely medieval fortress caracter, was given the image of a comfortable residence, especially after the restoration works that followed the fire in the years 1705 and 1790. The large building complex had two round towers on the outside, only one is preserved. The entire castle, composed of five wings closing the inner courtyard, hangs on the outer side a wide sub-walled and paved terrace.
Since 1951, Bela krajina museum is based in the castle. It take care of Bela krajina cultural heritage with rich collections. In the castle there is also the Slovenian Firefighters' Museum and the Ganglovo razstavišče.