Skip to Content

<

Pärkänvuoren luolat

A cache by böö Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/06/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kolmen pisteen multi, joka esittelee alueella olevat kaksi luolaa.
Pärkänvuori on yksi Uudenkaupungin seudun hienoista luontonähtävyyksistä. Luolien lisäksi paikalle houkuttelevat ihmisiä vuoren lähes 30 m ympäristöään korkeammalle kohoavat osittain jyrkkäkallioiset rinteet.


1. N 60° 38.042' E 021° 32.997'
Ensimmäiset koordinaatit tuovat sinut lähelle Veskellar-luolan suuaukkoa. Luola on noin 10 metriä korkea ja syntynyt suuren kivenlohkareen irrotessa runkokalliosta. Yhdeltä seinustalta lähes kokonaan avoimeen luolaan on melko helppoa mennä sisään, kunhan muistaa kostealla kelillä varoa kivien liukkautta. Lähellä luolaa sijaitsee myös toinen suuri kivi, Morsiuskivi, johon liittyy surullinen kansantarina. Kerrotaan, että se on ylhäältä kalliolta pudotessaan surmannut alleen lokalahtelaisen morsiusparin joka oli matkalla Vehmaan kirkolle hakemaan kuulutuksia. 1960-luvulla Pärkänvuoresta yritettiin louhia hetken käyttökiveä ja tielaitos käytti kiveä lastauslaiturina. Tästä toiminnasta on kivessä edelleen näkyvissä vanhoja ruostuneita rautoja ja lahonneita lautoja.

Loppupisteen X:
Luolan ulkopuolella vasemmalla, näet kalliossa tasareunaisen kolon ja maassa makaa siitä kuin leikaten irrotettu tasareunainen kivi. Jos kivi on kolmio a=3 jos neliö a=4
Laske X= 5+a

2. N 60° 37.980' E 021° 32.918'
Toiset koordinaatit tuovat sinut toisen luolan eli Pimikellarin sisäpihan suuaukolle. Pujottele kivenlohkareiden välistä sisäpihan kalliotasanteelle. Siellä kasvaa pieni kuusi.
Varsinaiseen luolaan päästäkseen on kiivettävä vielä muutama metri ylöspäin kivenlohkareita pitkin. Luola on pimeä, joten sen tutkimiseen tarvitset taskulampun. Kooltaan luola on kuitenkin melko avara ja sen kerrotaankin tarjonneen isonvihan aikaan 1700-luvulla hyvän piilopaikan pienelle ihmisryhmälle.

Loppupisteen Y:
Kun kiipeät luolaan sisälle, katso taskulampulla vasemmalle. Näet siellä kivillä sulkeutuneen aukon ulos. Aukon sulkevat yksi pienempi kivi ja joukko isompia kiviä, mutta kuinka monta?
Isompien kivien lukumäärä = b
Laske Y= 4+b

3. Loppupisteeltä löytyy kätköpurkki koordinaateista: N 60° 3X.022' E 021° 32.Y58'

Kätkökuvauksen tiedot on saatu Uudenkaupungin kaupungin nettisivuilta Siellä on alueesta mm. lisää valokuvia.
Pärkänvuoren luolat mainitaan myös Luolamiehen blogissa. Lisäksi Pärkänvuoren rinteet ovat kiipeilyharrastajien tiedossa.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

15 Logged Visits

Found it 14     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.